Rotterdam,
07
maart
2020
|
19:40
Europe/Amsterdam

Goud en brons voor Albeda-studenten bij NK Skills Heroes

Tim Bienefelt won op 6 maart in Leeuwarden voor de tweede keer een gouden medaille bij Skills The Finals 2020 in de categorie Boulanger. Aranka Tubex won een bronzen medaille in de categorie Junior stylist. Albeda is trots op deze winnaars, alsook op Abe van de Oever, die goud won in de categorie Stukadoor. Abe is student bij Techniek College Rotterdam, een samenwerkingsschool van Albeda en Zadkine. WTC Expo Leeuwarden vormde van 4 tot 6 maart het decor voor de finales van de mbo-vakwedstrijden. Drie dagen streden ruim 415 mbo’ers van 52 mbo-scholen tegen elkaar om de titel beste vakvrouw/vakman van Nederland.

Tim Bienefelt is super blij met zijn prijs: “Ik heb net als vorig jaar kunnen laten zien wat ik kan. En dat dat goed was voor een gouden medaille is natuurlijk helemaal top! Vorig jaar ben ik naar de wereldkampioenschappen in Rusland geweest en dit jaar mag ik naar het EK voor beroepen in Graz, Oostenrijk. Ik heb er nu alweer zin in.”

Aranka Tubex kijkt terug op een leerzame tijd: “De afgelopen dagen in Leeuwarden waren super. Over mijn opdracht had ik meteen een goed gevoel. Ik hoopte op een eerste plaats maar ik ben sowieso trots op mijn bronzen medaille. Het gaat tenslotte om de ervaring en die nemen ze me niet meer af. Daarnaast was het een goede voorbereiding op de komende examens.’’

Motivatie en plezier

Albeda deed dit jaar mee met maar liefst 15 finalisten. Zij werden begeleid door fantastische docenten van hun opleiding. Er is goed en gemotiveerd gewerkt en vooral met veel plezier. Helaas konden vier studenten de finalewedstrijden wegens ziekte niet afmaken. De betrokkenen bij Albeda kijken met een goed gevoel terug op het traject van Skills Heroes. Skills-coördinator Peter Siemann: “Eigenlijk zijn we er het hele jaar mee bezig. Voor de zomer geven we door welke opleidingen het komende schooljaar mee gaan doen. Aan het begin van het schooljaar houden we voorrondes binnen Albeda om per opleiding de beste kandidaat te selecteren. Daarna vinden er tussen 1 november en 1 februari kwalificatiewedstrijden plaats met andere roc’s. Studenten van de acht beste roc’s per vakgebied mogen vervolgens meedoen met Skills The Finals.”

Bus met Albeda-studenten

Naast de wedstrijden voor vmbo en mbo waren er op de vloer van WTC Expo ook ruim 70 LOB-activiteiten en challenges opgezet waarbij bezoekers en klassen hun skills konden testen. Ook was er een indoor kartbaan, een F16 flightsimulator en konden de bezoekers meedoen aan een Friese bootjesrace. Een bus vol Albeda-studenten reisde op 5 maart naar Leeuwarden. Na afloop keken de studenten terug op een energieke en dynamische dag, waarop ze ook vol trots de Albeda-finalisten aanmoedigden.

Minister interesse in opleiding Maatschappelijke zorg

Docent Douwe Beunk van Albeda sprak tijdens Skills The Finals met onderwijsminister Van Engelshoven over de opleiding Maatschappelijke zorg. Studenten van deze opleiding konden dit jaar voor het eerst met Skills Heroes meedoen. “Ik heb de minister verteld dat ik het meedoen met vakwedstrijden heel belangrijk vind. Het doet echt iets met de studenten. Tijdens de finales heb ik gezien met welke motivatie en gedrevenheid al die finalisten bezig zijn om het beste uit zichzelf te halen.”

WorldSkills Netherlands

De organisatie van Skills The Finals is in handen van WorldSkills Netherlands. Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom vestigt WorldSkills Netherlands de aandacht op het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. Bovendien verzorgt WorldSkills Netherlands de Nederlandse deelname aan EuroSkills en WorldSkills, respectievelijk het EK en WK voor beroepen. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW, de MBO Raad, SBB en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven

Bekijk hier de Albeda-film, de foto's , alle uitslagen of algemene informatie over Skills The Finals.