Rotterdam,
16
februari
2017
|
12:10
Europe/Amsterdam

Gemeente en Albeda College vergroten kans op werk met startkwalificatie

Tweederde van de Rotterdammers met een bijstandsuitkering heeft geen startkwalificatie. Terwijl een startkwalificatie juist de positie op de arbeidsmarkt kan verbeteren. De gemeente Rotterdam voert een motie uit om deze Rotterdammers actief te helpen om alsnog een diploma te behalen. In samenwerking met het Albeda College zijn 25 kandidaten geselecteerd. Deze groep 27-plussers is in februari gestart met de tweejarige opleiding Dienstverlening Facilitair op niveau 2. Woensdag 15 februari was de officiële start van dit initiatief met studenten, docenten en medewerkers van de gemeente Rotterdam op de locatie Haastrechtstraat van het Albeda College.

Veel kandidaten hebben een lange tijd geen klaslokaal van binnen gezien. Extra begeleiding is voor hen belangrijk. Naast de begeleiding op school worden zij bijgestaan door een werkconsulent van de gemeente voor allerlei praktische zaken zoals kinderopvang en vervoer. De stage in een erkend leerbedrijf vormt een belangrijk onderdeel van de opleiding. Na het eerste leerjaar, medio februari 2018, worden er leerbedrijven gezocht voor het praktijkgedeelte, waaronder de gemeente. Studenten krijgen de kans om in een reële beroepscontext hun diploma te halen en bedrijven krijgen voldoende gemotiveerde krachten om hun openstaande vacatures op te vullen. Zo ontstaat er een win-win situatie.

Maarten Struijvenberg, wethouder Werkgelegenheid en Economie: “De arbeidsmarkt trekt weer aan maar het is niet eenvoudig om daarvan te profiteren als je geen werkervaring en geen diploma hebt. Een startkwalificatie is zó belangrijk. Daarmee sta je vooraan in de rij. We zijn dan ook ontzettend blij dat we samen met het Albeda College 27-plussers, met behoud van hun bijstandsuitkering, deze kans kunnen geven. Rotterdammers met een bijstandsuitkering die ouder zijn dan 27 jaar en belangstelling hebben, kunnen dit aangeven bij hun contactpersoon bij de gemeente of direct reageren op het bericht in de gratis 010werkt app.”

Bertho Rombout, directeur van Albeda Horeca & Toerisme vult aan: “Het is goed dat we in Rotterdam gezamenlijk de verantwoordelijkheid nemen om een grote groep mensen met talenten te laten participeren in de maatschappij. Er is groei in de facilitaire sector en de horecasector. Hoe mooi is het als deze studenten met een startkwalificatie aan de slag kunnen in een sector met arbeidsmarktperspectief. Het Albeda College draagt hier graag aan bij".

Student Mandy volgt de opleiding inmiddels twee weken. Ik vind de opleiding tot nu toe super leuk! We hebben een leuke klas en iedereen is ook erg gemotiveerd. Het lijkt net of we al veel langer bij elkaar in de klas zitten. De branche is zo breed en dat vind ik er ook zo leuk aan. Naast moeder van een zoontje van 7, wil ik gewoon heel graag aan het werk.”

Raoul Kivits, onderwijsleider Facilitair, is erg enthousiast over de groep studenten. “Zowel docenten als studenten zijn enorm gemotiveerd om gezamenlijk de eindstreep te halen. Geïnteresseerde leerbedrijven die leerwerkplaatsen beschikbaar hebben, kunnen contact met ons opnemen om te kijken wat de mogelijkheden zijn.”

 

Voor meer informatie:Jan RijksenBPV-coördinator Facilitairj.rijksen@albeda.nl M 06 22 97 79 45

Conny van Leeuwen-Wentinck Projectleider startkwalificatie Gemeente Rotterdam cj.vanleeuwenwentinck@rotterdam.nl

Boilerplate

Het Albeda College is een regionaal opleidingsinstituut voor middelbaar beroepsonderwijs en educatie. Met circa vijftig locaties en 120 opleidingen, waarvan sommige met meerdere uitstroomrichtingen en een aanbod van kortlopende cursussen en contractactiviteiten, zijn we een belangrijk opleidingsinstituut in de regio. Onderwijstrajecten worden samen met bedrijven, instellingen, gemeenten en deelgemeenten ontwikkeld.