Rotterdam,
15
oktober
2020
|
10:21
Europe/Amsterdam

‘Gelijke kansen voor ieder kind’ thema van STRONG 2020

Op 14 oktober was de Kick-off van het project STRONG 2020 (Supporting The Rights of New Generations). Dit project maakt onderdeel uit van de Week tegen Kindermishandeling, die van 16 tot en met 22 november plaatsvindt. Naast het volgen van lessen, gaan studenten van Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk vooral zelf aan de slag om de boodschap ‘Gelijke kansen voor ieder kind’ uit te dragen! Dat doen ze door voorlichting te geven over kinderrechten op basisscholen en door met hun klas ‘challenges’ aan te gaan.

Gelijke kansen voor ieder kind

Project STRONG startte voor de studenten van de opleiding Sociaal werker met een online programma. Sjieka van Rooijen, oprichtster van STRONG, vertelde hoe zij al jaren strijdt tegen kindermishandeling. Ze wenste de studenten veel succes met de challenges en benadrukte dat zij met hun acties het verschil kunnen maken voor kinderen die een moeilijke thuissituatie hebben.

Een miljoen mensen bereiken

Daarna vertelde Danny Dijkhuizen (alias Flinke jongen) in het kader van ‘Leren van elkaar’ over de heftige gebeurtenissen in zijn jeugd. En hij vertelde ook over zijn geweldige meester Taco en het fantastische pleeggezin waarin hij vervolgens terechtkwam. Hier kreeg hij ruimte om soms boos en verdrietig te zijn. Hij vertelde over het grote belang van het hebben van mensen om je heen, die in jouw persoon geïnteresseerd zijn. Ondanks de ervaringen van vroeger, staat hij nu sterk in het leven en zet hij zich actief in voor de bewustwording rondom het onderwerp kindermishandeling. Hij wil met zijn verhaal een miljoen mensen bereiken.

Impact maken met challenges

De studenten kregen vervolgens een interactieve online workshop van Young Impact. Deze stichting biedt inspirerende én activerende programma's om zo de maatschappelijke bijdrage van jongeren te vergroten. Met inspirerende filmpjes liet workshopleider Tom Harms zien hoe studenten met hun acties impact kunnen maken. Het is belangrijk om te kiezen wat bij je past. Vind je het leuk om in interactie te gaan met andere mensen? Iets te organiseren? Iemand te helpen? Een verhaal te vertellen? Het zijn allemaal manieren om een challenge vorm te geven. Studenten gaven antwoorden op vragen als: Waar denk je aan bij het woord impact? Wat heb je gedaan om positieve impact te maken op iemand?

Online conferentie op 18 november

De komende tijd krijgen de studenten drie digilessen, waarbij ze bij hun challenges worden gesteund. Tijdens de online STRONG conferentie op 18 november wordt de winnaar van de ‘beste’ challenge bekend gemaakt. Deze conferentie organiseert Albeda jaarlijks met diverse partners. In de zomer van 2021 vindt een spectaculaire landelijke uitreiking plaats van de awards van Young Impact. Studenten van Albeda maken ook kans om deze te winnen.

Actie is noodzakelijk

In Nederland heeft 1 op de 3 jongeren ooit te maken gehad met een vorm van kindermishandeling. Tijdens het project STRONG worden onze studenten als toekomstige professionals aangezet tot nadenken over kinderrechten en krijgen zij handvatten om in de beroepspraktijk de rechten van kinderen te bewaken.

Check albeda.nl/strong.

Klik hier voor meer informatie over Young Impact.