Rotterdam,
22
juni
2022
|
09:54
Europe/Amsterdam

Food Innovation Academy officieel geopend!

“De Food Innovation Academy is een geschenk voor onze studenten, de food-bedrijven in deze regio en voor de stad Vlaardingen”. Met die woorden opende burgemeester Bert Wijbenga maandag 20 juni officieel de Food Innovation Academy.

Na een kleine 10 jaar plannen maken én realiseren is de FIA nu klaar voor de toekomst. Het voormalige gemeentekantoor aan de 1e Industrieweg in Vlaardingen is omgebouwd tot een inspirerend praktijkhuis van de voedingsmiddelenbranche in Zuid-Holland, waar foodstudenten van Lentiz |LIFE College en Inholland, cursisten van het Lentiz IJscentrum én de bakkerijstudenten van Albeda Horecacollege hun praktijklessen krijgen.

Geschenk
“De FIA is een geschenk voor de studenten in de stad vanwege de revitalisering van het vakmanschap in foodbedrijven”, vertelt burgemeester Bert Wijbenga van de gemeente Vlaardingen tijdens de openingsceremonie. Daarbij legde de bestuurder de letters F, I en A – uitgevoerd in chocolade – op een letterplank, gemaakt door Meester Patissier Hidde de Brabander, manager van het IJscentrum dat in de FIA is gevestigd. “Maar de FIA is ook een geschenk voor de foodbedrijven hier uit de regio die maar moeilijk voldoende vakmensen kunnen vinden”, vervolgt Wijbenga. “Tenslotte is de FIA ook een geschenk voor de stad. Deze samenwerking helpt mee het vakmanschap weer terug te brengen. Vlaardingen profileert zich als mbo-stad: hier kun je een praktisch vak leren en ook meteen aan de slag.”

Bouwen aan toekomst
Gert Kant, voorzitter van de Raad van Bestuur van Lentiz onderwijsgroep, stond mede aan de wieg van de FIA. “Via dit ‘clubhuis’ werken wij mee aan het toekomstbestendig maken van de regionale foodsector”, geeft hij de genodigden tijdens de opening mee. “Dat kan Lentiz niet alleen. Daar heb je ondernemers, de overheid en andere onderwijsinstellingen als Albeda en Inholland voor nodig. De kunst is in gezamenlijkheid te werken aan een vernieuwingsslag in het onderwijs. Door samen te werken aan het binnenhalen van nieuwe studenten voor de foodsector. Dat is wat we in de FIA al doen. Maar we kunnen nog veel meer uit de samenwerking halen. Via gezamenlijke opleidingstrajecten, waarin ambacht en industrie elkaar raken.”

 Menselijk kapitaal
“Als ondernemer wil je meer dan alleen geld verdienen, we hebben ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Met onze inbreng in de FIA maken we dat concreet”, onderbouwt Alfred Bruin, eigenaar van Royal Steensma Bakery Ingredients, de reden waarom hij met zijn bedrijf grote investeringen doet in de FIA. “We stemmen er de regionale vraag van de arbeidsmarkt en het onderwijsaanbod op elkaar af. Royal Steensma doet dat onder meer door toekomstig food- en bakkerijmedewerkers via de FIA op te leiden ín ons bedrijf.”

Fotograaf: Richard Kok
Tijdens de opening kwamen overheid, ondernemers en onderwijsinstellingen aan het woord: v.l.n.r. Hilco Wagenaar -Royal Steensma, Simone Fredriksz -Albeda, burgemeester Wijbenga, Rick van Dam -Lentiz, Arry Verhage -SOL, Alfred Bruin -Royal Steensma, Gert Kant -Lentiz, Cor Bakker -Lentiz, Fabian van der Horst -Inholland.