Rotterdam,
06
november
2019
|
13:48
Europe/Amsterdam

Fijne stageplek bij Pannenkoekenhuis ‘t Hof

Een van de stagebedrijven van Albeda Startcollege in Vlaardingen is Pannenkoekenhuis ’t Hof. Dit pannenkoekenhuis is een echt familierestaurant dat stagiaires een warm hart toedraagt. Ze krijgen er een prettige en goede begeleiding van de eigenaresse Mariska. Ook haar ouders, die het bedrijf vroeger runden, zijn nog vaak aanwezig. Zij zorgen voor de gezellige en huiselijke sfeer die er heerst. Studenten leren tijdens hun stage veel over het horecavak, omdat zij zowel in de keuken als in de bediening ervaring opdoen. We laten jullie kennismaken met dit leuke stagebedrijf via een interview met Mariska.

Waarom werken jullie met stagiaires?

Omdat wij het heel erg leuk vinden om de jeugd kennis te laten maken met de horeca. Aangezien wij een kleinschalig familierestaurant zijn, krijgen de stagiaires echt alle facetten van de horeca mee. We bieden een op een begeleiding. Dit zorgt ervoor dat een stagiaire in een relatief korte tijd heel veel leert over het horecavak. Ook willen wij het beeld wegnemen dat horeca enkel avond en nachtwerk is. Er zijn genoeg horeca bedrijven die alleen in de ochtend of middag uren open zijn. Wij zijn zelf geopend van dinsdag tot en met zondag van 11:00 uur tot 20:00 uur.

Wat kunnen stagiaires bij jullie allemaal leren?

Stagiaires leren bij ons hoe om te gaan met de gasten. Zij leren hoe zij een bestelling kunnen opnemen, een gast kunnen bedienen en zelfs het afrekenen hoort hier bij. Het kunnen omgaan met de gasten is een heel belangrijk onderdeel van de stage. Veel gasten komen alleen en vinden het leuk als zij vriendelijk worden behandeld en als zij een praatje kunnen maken. Daarnaast leren stagiaires hoe zij in de keuken horen te werken. Dit varieert van ijscoupes klaarmaken, borden opmaken en uiteindelijk zelfstandig heerlijke en professionele pannenkoeken bakken!

Waarom is het leuk om bij jullie stage te komen lopen?

Bij ons in het restaurant hangt er een gezellige en huiselijke sfeer. Je krijgt hier veel persoonlijke aandacht waardoor je veel leert. Als het mooi weer is, zitten veel gasten buiten op het terras. Dit betekent dat je met mooi weer lekker buiten in het zonnetje loopt. Verder hoef je pas om 11:00 uur te beginnen.

Wat verwachten jullie van een stagiair?

Wij vinden het erg belangrijk dat iemand er verzorgd en representatief uitziet. Ook zien wij graag stagiaires die ook echt willen leren en interesse tonen en niet alleen maar omdat ze snel hen stage-uren moeten maken. Heel belangrijk vinden wij het dat afspraken worden nagekomen. Hetzelfde geldt voor op tijd komen. Vertrouwen vinden wij eigenlijk een van de belangrijkste dingen. Vertrouwen moet er zijn, ook omdat stagiaires met geld te maken hebben bij het afrekenen.

Welke stagiair is jullie het meest bijgebleven en waarom?

In het verleden hadden wij een stagiaire, een jongedame van 17 jaar. Toen zij binnenkwam durfde ze eigenlijk bijna niks. Ze durfde zelfs niet alleen het gasfornuis aan te steken. Ze moest dus nog heel veel leren. Dit was een flinke uitdaging, maar uiteindelijk heeft zij haar stage met een hele goede beoordeling afgerond. Ze was erg gegroeid en kon zelfs veel dingen zelfstandig doen. Dit heeft ze ook laten zien in haar privéleven, waarin zij steeds meer liet zien dingen zelfstandig te kunnen. Dat wij hieraan hebben weten bij te dragen, geeft een heel goed gevoel.

Leren jullie zelf nog weleens iets van een stagiair?

Zeker! Vaak hebben wij stagiaires met een andere culturele achtergrond. Zij vertellen dan over hun cultuur of maken eten dat zij gewend zijn thuis te eten. Hierdoor zijn wij meer multicultureel geworden. Daarnaast komen stagiaires weleens met goede ideeën voor het restaurant. Stagiaires worden bij ons altijd serieus genomen en gelijkwaardig behandeld.

Heb je verder nog opmerkingen?

Ja, ik vind dat niveau 1 studenten te vaak onderschat worden. Wij hebben juist de ervaring dat studenten van het Startcollege de echte doeners zijn. Ze houden ervan om met hun handen te werken en zij kunnen dit vaak ook goed. Juist omdat deze groep studenten onderschat wordt, hebben velen van hen het gevoel zich meer te willen bewijzen, waardoor zij nog betere werknemers worden en uiteindelijk een betere baan krijgen.

Wanneer stagiaires het goed doet, dan is er een grote kans dat zij ook in het weekend bij ons kunnen komen werken. Ze houden er dus een bijbaantje aan over waarvoor zij salaris krijgen. De meeste stagiaires zijn hier erg blij mee en krijgen hierdoor nog meer zelfvertrouwen. En, wanneer iemand hier stage loopt of werkt, dan krijgen zij uiteraard altijd tussen de middag te eten. Er wordt dus ook goed voor je gezorgd!