Rotterdam,
03
oktober
2022
|
14:09
Europe/Amsterdam

Fast-track legal: een snelle weg van MBO Rechten naar HBO-Rechten

Albeda, Zadkine en Inholland Rotterdam ondertekenen unieke samenwerkingsovereenkomst Fast-track Legal

Op vrijdag 30 september hebben de bestuurders van Albeda, Zadkine en Inholland Rotterdam de samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor het doorstroomtraject Fast-track Legal; een snelle weg van mbo naar hbo voor studenten met ambities in het juridische werkveld. Deze unieke samenwerking tussen drie onderwijsinstellingen sluit aan op het Manifest Vrije Zones.

Nog niet eerder is er in de regio een gezamenlijke leerlijn ontwikkeld door twee mbo-instellingen en een hogeschool om een versneld onderwijstraject en een doorlopende leerlijn te realiseren voor studenten. Met deze aanpak trekken de drie Rotterdamse onderwijsinstellingen collectief op en anticiperen hiermee op de constant veranderende wereld. Marloes de Vries, voorzitter College van Bestuur van Zadkine: “Een nieuw concept ontwikkelen is bijzonder, maar om dit in deze inspirerende samenwerking te doen met drie verschillende onderwijsinstellingen is uniek. Fast-track Legal is een mooi voorbeeld van marktgericht en toekomstbestendig onderwijs voor onze Rotterdamse studenten”.  

Fast-track Legal is voor studenten van de opleiding MBO Rechten die een vervolgopleiding willen doen bij HBO-Rechten. De studenten worden in het mbo al uitgedaagd om te werken aan hun vaardigheden en motivatie om HBO-Rechten succesvol te starten en af te ronden. Daarnaast wordt hun opleidingstijd met een heel jaar verkort; binnen 3 jaar je mbo diploma Rechten op zak én je propedeuse. Bart Combee, voorzitter College van Bestuur van Inholland Rotterdam: “Met groeiende tekorten op de arbeidsmarkt wordt het steeds belangrijker dat mbo en hbo optimaal op elkaar aansluiten. Zo kunnen studenten zonder tijdverlies naadloos doorstromen. Fast-track Legal is een typisch Rotterdams voorbeeld: over grenzen van instellingen heen kijken en samen aanpakken!” 

De opleiding is dit studiejaar gestart. Gedurende het eerste halfjaar worden studenten geselecteerd die deel kunnen nemen aan dit unieke traject.

Manifest vrije zones
In het Manifest Vrije Zones werken mbo- en hbo-instellingen samen aan de uitdagingen waar het economisch beroepsonderwijs in Rotterdam voor staat. “Het Manifest Vrije Zones biedt ruimte voor grensoverstijgende samenwerking tussen mbo’s, hbo’s en bedrijfsleven. Die ruimte en de ‘vrijheid’ geformuleerd in het Manifest hebben we omarmd. Hierdoor verruimen we de (toekomst)mogelijkheden  voor onze studenten”, aldus Simone Fredriksz, bestuurder Albeda.

Fast-track Legal is mede tot stand gekomen dankzij financiering vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Albeda

Albeda is een regionaal opleidingscentrum in Rotterdam en omgeving. Met kleinschalig, herkenbaar en aantrekkelijk onderwijs voor vakmanschap en burgerschap, vormgegeven in colleges. We bouwen samen met bedrijven aan een ondernemende school voor beroepsonderwijs in de stad en de regio. Daarbij werken we intensief samen met de onderwijsinstellingen in onze omgeving, zowel het toeleverend als het vervolgonderwijs.