Rotterdam,
06
februari
2020
|
14:06
Europe/Amsterdam

Entreestudenten mogen nu ook deelnemen aan Skills Heroes

Maandag 20 januari 2020 vond voor het eerst in de geschiedenis van Skills Heroes een wedstrijd voor studenten van entreeopleidingen plaats. Er was een wedstrijd voor de richting Horeca en een voor Bouw/Hout. De studenten streden in teams van twee kandidaten voor de titel van het beste duo in hun vakgebied. Studenten van ROC van Twente, Albeda, Zadkine en het Deltion College deden mee aan de pilotwedstrijd.

Leerpunt
Karin Amonrat Chuen-Arom 17 jaar volgt sinds deze maand de opleiding Gastheer/gastvrouw, en Diana Pierre Pinales 17 jaar volgt de opleiding Assistent horeca. Docent Nathalie Adamovic vertelde hen dat er nu ook Skillswedstrijden gehouden werden voor niveau 1 studenten en of ze hieraan mee wilden doen. Karin “ik ben sinds 3,5 jaar in Nederland en wil graag later een restaurant beginnen, het leek mij leuk om aan een wedstrijd mee te doen. En het was ook heel leuk maar ook gezellig, iedereen was aardig, ook alle andere studenten van de andere scholen. Het was wel spannend, we kregen twee uur de tijd om tomatensoep en een pastasalade met gerookte kip te maken. We moesten precies het recept volgen en de tafel dekken. We waren zo aandachtig bezig met de gerechten en te proeven dat we bijna vergaten om de tafel te dekken, daar kwamen we gelukkig achter in de laatste tien minuten. Diana vond de samenwerking met Karin erg goed gaan, “ik ben zelf erg relaxed maar moest nu onder druk snel werken, dat was voor mij wel even aanpassen. Maar dat is ook een leerpunt, en ik heb dat best goed gedaan!

Xiara Nyssa Ackema en Maciej Chalupczak beide 16 jaar, volgen de opleiding Assistent bouwen en wonen. Zij kregen de opdracht om binnen twee uur een houten bankje te maken. Xiara “ ik vond het een aparte ervaring om aan de wedstrijd mee te doen, het was zo officieel met een jury die constant rondliep en op je handen keek. Dat gaf een bepaalde spanning waar ik best zenuwachtig van werd, maar ik vond het wel leuk om mee te doen. “

Pilot
De deelnemers werden beoordeeld op voorbereiding, uitvoer, afronding, samenwerking, motivatie en het persoonlijk functioneren. Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor het (v)mbo. Studenten kunnen hun vaardigheden tonen in maar liefst vijftig verschillende richtingen. Met de pilot voor entreestudenten wil de organisatie ook deze doelgroep de kans geven om te excelleren in hun vakgebied. Die kans kregen ze voorheen niet. De Skills wedstrijden zijn met name gericht op studenten van niveau 2, 3 en 4 opleidingen. De pilot werd georganiseerd door Albeda, Zadkine en het Deltion College met ondersteuning van WorldSkills Netherlands. Bekijk hier de film.

“Als we volgend jaar weer met de Skillswedstrijden mogen meedoen, dan doe ik dat zeker! Want dan wil ik eerste worden”, aldus Karin.