Rotterdam,
17
juni
2021
|
09:26
Europe/Amsterdam

Eerstejaars enthousiast over nieuwe opleiding Kindprofessional!

Sinds februari 2021 heeft Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk een nieuwe opleiding: Kindprofessional. Daar zijn we heel trots op. In deze combi-opleiding (niveau 4, bol) leiden we onze studenten op om te werken in de kinderopvang én als onderwijsassistent in het (speciaal) onderwijs. De ontwikkeling van het kind van 0 tot 12 jaar staat centraal. Voor onze studenten betekent dat veel afwisseling, net even een stapje harder werken, maar ook meer mogelijkheden en meer kans op een baan. Voor toekomstige werkgevers betekent het goed opgeleide, multi-inzetbare professionals!

Twee diploma's 

In drie jaar tijd behalen de studenten van de opleiding Kindprofessional twee diploma's op niveau 4: Onderwijsassistent en Gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Met het diploma Kindprofessional op zak kunnen afgestudeerden gaan werken in de kinderopvang, in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs of speciaal onderwijs. Ook kunnen zij aan de slag bij een integraal kindcentrum of een brede school met een combinatie van opvang en onderwijs. Als vooropleiding adviseren we minimaal vmbo-tl. Ook voor havisten is de opleiding zeker geschikt. 

Eerste lichting gestart 

De eerste lichting studenten Kindprofessional is in februari gestart op de Albeda-locatie Rosestraat. Wij vroegen Geizl naar haar ervaringen: “Ik heb voor deze nieuwe opleiding gekozen omdat ik in de toekomst graag met kinderen wil werken. Bovendien wil ik opgeleid worden voor twee opleidingen (Onderwijsassistent en Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker), zodat ik flexibel inzetbaar kan zijn in de toekomst. Ook heb ik dan de mogelijkheid om tussen die twee beroepen te kiezen! Voor ik aan deze opleiding begon, heb ik de bbl-variant van Pedagogisch medewerker niveau 3 gedaan, maar bbl paste niet bij mij. Ik vind het ook leuk dat je twee opleidingen tegelijk volgt. Dat betekent niet dat ze door elkaar heen lopen, want de beroepstaken die we krijgen maken het onderscheid. Daaraan zie je precies wat je in het werk van een onderwijsassistent en pedagogisch medewerker terug kunt zien."

Pittige opleiding

"Als ik de opleiding in een paar woorden samenvat kom ik uit op ‘uitdagend, verdiepend, intensief, gestructureerd, interessant en betrokken.’ Eerlijk gezegd vind ik wel dat er veel van ons gevraagd wordt. We moeten bijvoorbeeld best veel verslagen maken. Dat is ook logisch, want je volgt natuurlijk wel 2 opleidingen tegelijk. Gelukkig kan ik met vragen altijd bij de docenten terecht. Ze zijn ook heel flexibel en passen dingen aan als dat nodig is. De presentaties die we voor elkaar houden vind ik super leuk om te doen. Hiermee oefenen we het lesgeven. Na deze opleiding wil ik misschien ook het onderwijs in. Ik wil me verdiepen in één vak (of meerdere), of misschien werken bij een tweetalige kinderopvang, of gewoon bij een bijzondere kinderopvang met een moestuintje ofzo. Gelukkig heb ik nog even de tijd om erachter te komen wat het beste bij mij past.

Een opleiding kiezen als je nog op de middelbare school zit is lastig, zeker nu! Het is denk ik wel belangrijk om te weten wat je graag wilt leren. Ik vind psychologie en pedagogiek al een tijdje interessant en nieuwe dingen leren vind ik ook leuk. Op school en in de opvang heb je daar zeker ruimte voor. Wat ook belangrijk is; met wie en waar je wilt werken. Ik zag mezelf niet op kantoor werken, maar ik wist wel dat een omgeving met knutsels, tekeningen en kinderen mij een goed gevoel gaf. En als je het nog steeds niet weet, maak je geen zorgen. Er is sowieso geen 'perfect' plaatje voor je toekomstige opleiding/beroep!”

Evaringen studenten

Ook Soraya en Daimy zijn in februari begonnen met de opleiding.
Soraya: “Het leukste van de opleiding vind ik dat je veel leert over het omgaan met kinderen en het bijzondere vind ik dat je straks 2 diploma's haalt. Het eerste jaar gaat tot nu toe goed. Ik heb een hele leuke en gezellige klas. Het is wel veel werk, maar met doorzettingsvermogen kom je er wel. Ik wil denk ik straks aan de slag als pedagogisch medewerker, maar werken als onderwijsassistent lijkt me ook leuk. Ik loop nu ook stage als onderwijsassistent en ik krijg al veel ervaring.”

Daimy: “Ik ben overgestapt van de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker naar Kindprofessional. Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik nog niet weet welke kant ik later op wil, kinderopvang of onderwijs. Met deze opleiding kan ik straks allebei de kanten op. Bijzonder aan de opleiding vind ik dat je heel duidelijk de verschillen tussen de kinderopvang en het onderwijs ziet, maar tegelijkertijd ook de vele raakvlakken! Het zelf les geven vind ik heel leuk om te doen, maar dat vraagt ook veel van je, want jij bent dan degene die alles op moet zoeken en moet zorgen dat ook alles wat je zegt klopt!”

Meer informatie

Lees meer over de combi-opleiding Kindprofessional.