Rotterdam,
15
juli
2019
|
11:03
Europe/Amsterdam

Eerste Mbo-verpleegkundigen ‘Praktijkgestuurd leren’ ontvangen diploma

Vrijdag 12 juli ontvingen de eerste studenten van de opleiding Mbo-verpleegkundige ‘Praktijkgestuurd leren’ hun diploma. Deze studenten van Albeda Zorgcollege hebben hun vierjarige opleiding geheel in de praktijk doorlopen bij zorgorganisatie Laurens en een aantal van deze studenten gaat aan de slag bij Laurens.

Beroep centraal
Praktijkgestuurd leren is een onderwijsvorm die kort gezegd inhoudt dat de studenten leren en werken op locatie. De docenten komen naar de zorglocatie om les te geven aan de hand van situaties die de studenten tijdens hun stage meemaken. Tijdens de opleiding maken de studenten kennis met verschillende doelgroepen en zorglocaties: van woonzorgcentra voor mensen met dementie en voor ouderen met lichamelijke beperkingen tot de revalidatie zorg en thuiszorg. Door deze manier wordt leren en werken sterk met elkaar verbonden.

Snel veranderende zorgwereld
Deze onderwijsvorm speelt in op de snel veranderende zorgwereld waarin de eigen regie van de cliënt en een andere manier van zorg verlenen centraal staat. Dit vraagt een kritische en onderzoekende houding van een zorgprofessional. Niet alleen de aankomende professional, maar ook de zittende professional wordt hiertoe uitgedaagd. De dilemma’s op de werkvloer die beiden ervaren zijn een belangrijk uitgangspunt voor het leren. Actuele vraagstukken worden meegenomen naar het leslokaal en besproken in teams. Voor studenten betekent dit dat ze leren wat op dat moment relevant is binnen de zorg en dat maakt het interessant en uitdagend.

Voordelen
In de afgelopen jaren is de animo voor leren op locatie toegenomen. Niet alleen bij de opleiding Mbo-verpleegkundige (niveau 4), maar ook bij de opleiding Verzorgende-IG (niveau 3) werken Albeda Zorgcollege en Laurens samen. Doordat de studenten bij praktijkgestuurd leren rouleren over diverse locaties worden zij zo breed mogelijk opgeleid. Daarnaast is de klas kleinschalig en zijn de lijnen met de docenten van Albeda Zorgcollege en de praktijkopleiders, werkbegeleiders en teamleiders van Laurens kort. Er zijn nog enkele plaatsen vrij bij de opleidingen die in september 2019 starten. Meer informatie is verkrijgbaar via: Albeda Studie info punt, telefoonnummer 010 290 10 20 of mail: [email protected] naar de mogelijkheden.