Rotterdam,
18
november
2021
|
15:20
Europe/Amsterdam

Eerste mbo-certificaat Commercieel Technisch Bouwadvies behaald bij Albeda College Economie & Ondernemen

Onlangs is het eerste mbo-certificaat Commercieel Technisch Bouwadvies in Nederland behaald bij Albeda College Economie & Ondernemen door student en verkoopmedewerker Theo Beekmans. Hij ontving het certificaat bij zijn werkgever Witzand Bouwmaterialen in Lichtenvoorde uit handen van de hoofd verkoop binnendienst Herwin van de Vegte. Het mbo-certificaat is het resultaat van de samenwerking tussen Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), Albeda en Hibin Opleidingen.  

Volgens Luc Akkerhuis, onderwijsleider bbl-opleidingen Albeda, betekent werken met het keuzedeel dat bol/bbl-studenten meer directe aansluiting hebben bij de praktijk van de bouwmaterialengroothandel. Zo zegt hij: "Het mbo is er voor het bedrijfsleven en werkt mét het bedrijfsleven. De samenwerking met Hibin Opleidingen is voor mij evident.” Hibin en Albeda trekken samen op in uitvoering, begeleiding en examinering. Het mbo-certificaat wordt ook bij DUO geregistreerd.  

Aansluiting bij de praktijk 
Herwin van de Vegte, hoofd verkoop binnendienst bij Witzand Bouwmaterialen vindt het op de bouwmaterialenhandel gerichte keuzedeel heel waardevol. “Het is belangrijk dat er naast het bestaande aanbod vakopleidingen nu ook het keuzedeel Commercieel Technische Bouwadvies als onderdeel van de mbo-opleiding beschikbaar is.” Van de Vegte benadrukt het belang van de opleiding. “Bij Witzand hebben baliemedewerkers een belangrijke verkoopfunctie. Zij moeten zowel techniek als commercie beheersen. Het keuzedeel biedt een goede combinatie van beide aspecten en dat is in ons vakgebied dus echt nodig. Voor de baliefunctie is het belangrijk dat onze mensen veel productinformatie kunnen bieden en toepassingskennis hebben. Daar speelt het keuzedeel goed op in. Dit is voor ons tevens de manier om de krapte op de arbeidsmarkt te bestrijden. We steken er veel energie in en zijn er ook succesvol in gezien het feit dat wij relatief gezien weinig moeite hebben om mensen aan te trekken en vast te houden. De doorgroeimogelijkheden die we bieden spelen daarbij een belangrijke rol.” 

Doorstromen  
Student Albeda College Economie & Ondernemen Theo Beekmans trekt op basis van zijn praktijkervaring dezelfde conclusie: “Deze opleiding sluit mooi aan bij mijn dagelijkse werkzaamheden. Er kwamen allerlei aspecten aan bod waar ik tot op heden weinig mee van doen had. Bijvoorbeeld tekening lezen en kennis van regelgeving zijn een belangrijke aanvulling voor mijn functie. Ik zou deze opleiding zeker aanbevelen aan collega’s in de branche. Ik voel me zekerder en kan mijn klanten beter en sneller adviseren en een passende oplossing bieden.” Het certificaat is voor Theo een belangrijke, maar zeker niet de laatste, stap in zijn carrière in de bouwmaterialengroothandel. “Het mbo-certificaat Commercieel Technisch Bouwadvies biedt mij de kans om verder door te stromen. Voor de toekomst heb ik mijn oog op de buitendienst gericht.”  

Praktische vakkennis 
Het keuzedeel Commercieel Technisch Bouwadvies is geschikt voor studenten van bol/bbl-opleidingen Handel op commercieel gebied en op niveau 3 en 4. Zoals verkoopspecialisten, commercieel medewerkers en (junior) accountmanagers. De studenten die een volledige mbo-opleiding volgen zijn ingeschreven bij Albeda en kunnen zich via de werkgever aanmelden voor het keuzedeel Commercieel Technisch Bouwadvies.  

Daarnaast is het keuzedeel voor werknemers ook als losse opleiding te volgen die leidt tot een mbo-certificaat. De werknemers die het keuzedeel Commercieel Technisch Bouwadvies willen volgen melden zich ook via hun werkgever aan.