Rotterdam,
07
oktober
2020
|
16:24
Europe/Amsterdam

Docent opleiding Onderwijsassistent Jacqueline pleit voor meer mensen met een beperking in de media

Deze week vindt de 'Week van de Toegankelijkheid' plaats. Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink heeft tijdens deze week ‘De Koffer van Rick’ beschikbaar gesteld voor programmamakers. Dit is een database van Nederlanders met een expertise of talent, en toevallig ook een beperking. Jacqueline van Kuilenburg, docente en examenleider bij Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk in Vlaardingen zit als ‘talentvolle Nederlander met een handicap’ in deze database.

Expertise pedagogiek en onderwijs

Jacqueline: “Het is opvallend hoe weinig mensen met een beperking in de media verschijnen en als ze al op tv verschijnen, dan gaat het over hun beperking. Daarom heb ik me aangemeld voor De koffer van Rick. Programmamakers kunnen mij benaderen over onderwerpen waar ik verstand van heb, namelijk pedagogiek en onderwijs. Het mooie van mijn vak vind ik dat je studenten enthousiast kunt krijgen voor het vak. Dat je ze ziet groeien.”

Bekijk het filmpje dat van Jacqueline is gemaakt.

Onderzoek Erasmus Universiteit: Zichtbaarheid minimaal

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit in 2019 is gebleken dat de representatie van mensen met een beperking in de media in ons land minimaal is. Zo bleek na analyse van 1010 afleveringen van verschillende talkshows uit 2008, 2013 en 2018 dat slechts 66 gasten een beperking hadden en dat zij te gast waren vanwege hun beperking, niet om hun expertise of talent. In juni 2019 is Rick Brink in een liveshow op NPO 1 bij KRO-NCRV verkozen tot de eerste minister van Gehandicaptenzaken van Nederland. Hij maakt zich sterk voor de belangen van 1,8 miljoen Nederlanders met een beperking. In ‘De Koffer van Rick’ zitten op dit moment zo’n 70 personen, elk met een eigen talent of expertise en een beperking. Met uiteenlopende kennis, jong en oud, uit geheel Nederland: van hartspecialist tot kunstenaar en van advocaat tot regisseur.

Week van de Toegankelijkheid

De
Week van de Toegankelijkheid wordt sinds 2000 jaarlijks georganiseerd. Dit jaar is het thema: digitale toegankelijkheid. Iedereen, óók mensen met een beperking, moet volledig gebruik kunnen maken van websites en apps. Iedereen kan meedoen, in het hele land. Zoals bijvoorbeeld gehandicapten- en patiëntenplatforms, gemeenten en ondernemers. Het mooie van de week is dat elk jaar veel verschillende groepen en organisaties activiteiten organiseren. Winkeliers, natuurbeheerders, musea, theaters, zorgorganisaties, scholieren, studenten en regionale en lokale omroepen grijpen de week aan om de toegankelijkheid van Nederland te verbeteren.