Rotterdam,
10
april
2019
|
17:37
Europe/Amsterdam

Studenten Albeda Zorgcollege winnen DJI hackathon

Op 10 en 11 april organiseerden de innovatiemanagers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), het Innovatielab van SSC-I DJI en het vergadercentrum van Detentiecentrum Zeist een hackathon met diverse studenten waaronder studenten van Albeda Zorgcollege.

Samen met medewerkers van SSC-I DJI gingen studenten van de opleidingen Verzorgende-IG en Verpleegkunde twee dagen lang op zoek naar innovatieve antwoorden op de vraag: "Hoe kunnen gedetineerden ook de tijd in de cel benutten voor hun re-integratie?". De 35 deelnemers presenteerden aan het eind van de tweede dag hun ideeën via een pitch aan de jury. Het winnende idee kwam van onze studenten en maakt serieus kans op verdere doorontwikkeling en uitvoering in de praktijk!

App als oplossing
De studenten hebben als oplossing voor het vraagstuk van de hackathon een app bedacht met een spelcomponent waarmee gedetineerden de uren op cel zinvol kunnen besteden. De studenten hebben daarbij hun kennis over zelfredzaamheid goed benut. In de app kunnen gedetineerden een spel spelen waarin ze de realiteit nabootsen en handvatten krijgen om na detentie voor zichzelf te zorgen. De studenten hebben hiermee de eerste prijs gewonnen!

Bekendheid SSC-I
Het innovatielab van het SSC-I DJI heeft al vaker hackathons georganiseerd voor o.a. de politie en de FIOD. Daarnaast is in 2017 een appathon georganiseerd bij de Rijks Justitiële Jeugdinrichting Den Hey-Acker. Met als resultaat een digitaal planbord dat nu doorontwikkeld wordt om later in productie te nemen. Floor Kloosterman innovatiemanager: "Wat wij willen is samenwerken om iets nieuws te creëren. Met innovatie maak je het werk aantrekkelijker. Technologie is geen doel op zich, maar een middel”. Volgens Floor biedt de hackathon ook kansen voor SSC-I DJI zich te presenteren aan zowel studenten (wellicht toekomstige collega's) als DJI-medewerkers.  

Tijdens de hackathon maakten de deelnemers ook kennis met DJI en de detentiewereld. Zo vertelde Gevangenenzorg Nederland wat de vrijwilligers doen voor gedetineerden en kregen de studenten zelfverdedigingslessen.