Rotterdam,
15
september
2022
|
11:51
Europe/Amsterdam

Cursisten Taal & Inburgering aan de wandel in kader van de Week van lezen en schrijven

Cursisten van Taal & Inburgering, onderdeel van Albeda Startcollege, namen op 14 september deel aan een taalwandeling, die werd georganiseerd tijdens de Week van lezen en schrijven. De ‘Walking & Talking route’ begon op de Baljuwstraat en eindigde met een hapje en een drankje bij de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Op de route hingen op diverse plekken kletskaarten zodat de groepjes studenten met elkaar in gesprek konden gaan. Op deze speelse manier kwamen ze meer over elkaar te weten en oefenden zij met de Nederlandse taal.

Het woord ‘vakantie’ favoriet

Zo'n veertig studenten zagen dat buienradar ongelijk had, en hebben kunnen genieten van een zonnige wandeling door de binnenstad van Rotterdam. In groepjes van tien beantwoordden ze de vragen die ze tijdens de route tegenkwamen en gingen hierover in gesprek. Zo leerden we dat van veel cursisten het favoriete Nederlandse woord 'vakantie’ is, en kwamen een aantal cursisten erachter dat ze samen een muziekband zouden kunnen beginnen. Andere onderwerpen waarover ze kletsten waren: Wat is de mooiste plek die je ooit bezocht hebt? en Wat is je favoriete gerecht om te koken? In de Centrale Bibliotheek konden onze cursisten aan het eind van de wandeling kennismaken met andere taalleerders, Kortom een geslaagde ochtend om deze week vol taal mee af te sluiten.

Netwerkbijeenkomst laaggeletterdheid

In het Digitaalhuis in Middelharnis werd op 14 september, in het kader van de Week van Lezen en Schrijven, voor professionals een netwerkbijeenkomst over laaggeletterdheid voor professionals georganiseerd. Insteek was het herkennen van laaggeletterdheid. Naast vertegenwoordigers van Albeda, waren er betrokkenen aanwezig van de gemeente, vrijwilligersorganisaties, woningbouwvereniging, de Rabobank en fysiotherapeuten. Ook werd er onder leiding van een vertegenwoordiger van de stichting Lezen en schrijven gesproken over de communicatie richting laaggeletterden.

2,5 miljoen volwassenen zijn laaggeletterd

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven wordt er door de stichting Lezen en Schrijven, samen met honderden gemeenten, bibliotheken, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties, aandacht gevraagd voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak missen zij ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet. Niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen heeft gevolgen. Je vindt bijvoorbeeld minder snel een baan of hebt minder grip op je geldzaken. Een volwassene die laaggeletterd is, is geen analfabeet. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen in de samenleving.

Meer informatie over het belang van het bevorderen van lezen en schrijven vind je hier!