Rotterdam,
18
februari
2019
|
08:10
Europe/Amsterdam

Buzinezzclub & Albeda Startcollege lanceren actieplan: ‘Geen jongere van school zonder baan’

Op 14 februari lanceerden de Buzinezzclub en het Albeda Startcollege het actieplan: 'geen jongere van school zonder baan'. Samen gaan zij er alles aan doen om werkloosheid onder jongeren te voorkomen. Dankzij de nieuwe aanpak kunnen studenten van het Albeda Startcollege zich al tijdens hun entreeopleiding oriënteren op de arbeidsmarkt. Dat is belangrijk, want vaak lukt het niet om direct een passende baan te vinden met als gevolg een (langdurige) uitkering. Het trainingsprogramma van de Buzinezzclub gaat ervoor zorgen dat studenten gemakkelijker een passende baan kunnen vinden én behouden!

Drie jaar begeleiding

Studenten kunnen tijdens hun studie starten met het Buzinezzclub-doorstroomprogramma. Het doorstroomtraject zorgt ervoor dat studenten optimaal worden voorbereid op de arbeidsmarkt. De lessen worden gegeven door de docenten van Albeda en trainers van de Buzinezzclub. Het programma bestaat uit inspirerende trainingen gericht op empowerment, solliciteren, het maken van een realistisch carrièreplan, persoonlijke coaching, het vinden van werk en toegang tot een netwerk van Rotterdamse MKB-ondernemers en andere professionals. De studenten worden ‘member’ van de Buzinezzclub. Het gaat niet alleen om het goed plaatsen op de arbeidsmarkt. Iedere student die uitstroomt naar de arbeidsmarkt wordt nog drie jaar begeleid door een coach van de Buzinezzclub om duurzame werkgelegenheid te bevorderen.

Jack de Jong, directeur Albeda Startcollege & Taal en Inburgering: “Vaak zien we dat jongeren wel aan een baan kunnen komen maar dat ze ook weer snel uitvallen. Dat zorgt voor een negatieve ervaring en vaak geeft het ook een deuk in het zelfvertrouwen. Dat willen we voorkomen. Daarom is het zo goed dat de jongeren naast het doorstroomprogramma ook nog drie jaar nazorg krijgen. Wij zeggen dan ook: ‘Geen jongere van school zonder duurzame baan’.”

Kloof dichten

De Buzinezzclub is expert op gebied van jeugdparticipatie. De organisatie begeleidt al sinds 2009 kwetsbare jongeren met succes richting de arbeidsmarkt, onder anderen in Rotterdam. Door de krachten te bundelen met het Albeda Startcollege, kunnen studenten al tijdens de laatste fase van hun studie profiteren van de kennis en kunde van de Buzinezzclub. Studenten kunnen eerder een passende werkgever vinden en zich gelijktijdig voorbereiden op de omschakeling die de professionele werkvloer van hen verwacht. Daarmee wordt de slagingskans op de arbeidsmarkt vergroot en het aantal uitkeringen onder Rotterdamse jongeren beperkt.

Laura van Halteren, directeur Buzinezzclub: “In de media horen we berichten over een tekort aan personeel. Helaas zien we in de praktijk dat niet alle jongeren profiteren van die gunstige arbeidsmarkt, om tal van redenen. Dat is enorm zonde, want starters en werkgevers hebben elkaar hard nodig. Door de samenwerking tussen het Albeda Startcollege en de Buzinezzclub kunnen we de kloof tussen jongeren en werkgevers dichten.

Bekijk hier de foto’s van de feestelijke ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.

Foto's: Jim Gregory