Rotterdam,
29
juni
2020
|
09:35
Europe/Amsterdam

Albeda herdenkt vandaag Nederlands Slavernijverleden

Vanavond om 19.00 uur legt de voorzitter van het college van bestuur van Albeda, de heer Ron Kooren samen met Rodneelys Duwaer, studente van Albeda en programmamanager Strategie en Externe Betrekkingen van Albeda, Gyzlene Kramer-Zeroual een krans bij het slavernijmonument in het Lloydkwartier in Rotterdam. Rondom het slavernijmonument wordt vanavond herdacht dat het 157 jaar geleden is, dat de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen, formeel ten einde kwam.

De viering van het afschaffen van het slavernij verleden is een van de thema’s binnen het kader Burgerschap van Albeda waarin inclusie en identiteit een plek hebben. Onze visie op burgerschap is dat de school een oefenplaats voor de samenleving is. Een plek waar je ertoe doet en er mag zijn. Waar meerstemmigheid een plek krijgt en wij vooral de onderlinge dialoog met elkaar faciliteren en aanmoedigen.

Rodneelys Duwaer over de herdenking en kranslegging: “Voor mij is het de eerste keer dat ik bij de herdenking ben. Ik vind het dan ook heel spannend en een grote eer. Ik vind het belangrijk dat er een herdenking is van mensen die onder zware omstandigheden zijn gestorven. De herdenking is namelijk een troostmoment voor velen. Niet alleen het herinneren is belangrijk maar ook het bespreekbaar maken van dit onderwerp. Veel jonge mensen weten nog onvoldoende van de geschiedenis van de slavenhandel. Dat is jammer want jongeren hebben een stem waarnaar geluisterd kan worden. Hun boodschap en wat zij vinden is belangrijk bij het maken van beslissingen. Bij Albeda hebben wij daarvoor platforms zoals Albeda Next en de burgerschapslessen maar ik zou graag zien dat wij op meer plaatsen in de stad een platform hebben om belangrijke onderwerpen zoals de afschaffing van de slavernij, inclusie en diversiteit bespreekbaar te maken. Ik vind het dan ook fijn om vanavond te herdenken en een krans te leggen.”

De herdenking is live te volgen op OPEN Rotterdam. Voorafgaand aan de kranslegging is op OPEN Rotterdam van 17.45 uur – 19.00 uur de uitzending van de Keti Koti Talk te zien waar Albeda samen met OPEN Rotterdam, Dona Daria, Hogeschool Rotterdam en de gemeente Rotterdam deel aan neemt. Studenten van Albeda gaan daarbij in gesprek met deskundigen over het slavernijverleden. Eerder hebben wij onze studenten aangemoedigd om creatieve voorstellen in te dienen om racisme tegen te gaan. Een selectie van de voorstellen wordt tijdens de uitzending bekend gemaakt.

Voor meer informatie:

Gyzlene Kramer-Zeroualprogrammamanager Strategie en Externe Betrekkingenmobiel: 0643253886, email: [email protected]