Rotterdam,
31
augustus
2020
|
16:50
Europe/Amsterdam

Arjen Lubach in de hoofdrol tijdens digitale jaaropening Albeda

Albeda heeft het schooljaar 2020/2021 afgetrapt met een interessante digitale jaaropening. Waar de jaaropening normaliter in het Nieuwe Luxor Theater gehouden wordt, is er dit jaar vanwege corona voor gekozen om het online te organiseren. Medewerkers, studenten en relaties zagen tijdens de live-uitzending hoe Arjen Lubach zijn opwachting maakte, en hoe Ron Kooren, voorzitter college van bestuur, aangaf dat Albeda ondanks corona klaar is voor het nieuwe schooljaar.

Samen met studenten en stakeholders werd gereflecteerd op waar Albeda staat en waar het komende jaar aan gewerkt wordt. Zoals met zoveel zaken heeft corona ook impact gehad op de wijze waarop de jaaropening dit jaar georganiseerd kon worden. Toch bleven de kernelementen overeind. Ook dit jaar waren er gasten vanuit verschillende geledingen. Zo sprak Saïd Kasmi, wethouder Onderwijs, Cultuur en Toerisme in Rotterdam, in een videoboodschap de hoop uit dat Albeda zich juist in deze tijd sterk blijft maken voor de kansengelijkheid van jongeren.

Ron Kooren, voorzitter college van bestuur Albeda, reageerde in zijn speech op de oproep van wethouder Kasmi. Albeda maakt zich vanuit haar historie sterk voor verbinding en betrokkenheid, en erkent en waardeert de verschillen tussen mensen. Ron Kooren: “Ik ben trots op hoe Albeda omgaat met de bijzondere omstandigheden waar we door corona in beland zijn. Dat we nog niet van corona af zijn is echter ook evident. Als Albeda doen we er alles aan om al onze studenten en medewerkers ook het komend jaar zo veilig mogelijk te laten leren en werken”. Ron was verheugd dat er bedrijven en instellingen zijn die studenten in deze tijd stageplaatsen bieden, maar was ook kritisch en deed een beroep op alle bedrijven en instellingen om toch vooral zoveel mogelijk stageplaatsen te bieden voor de studenten. In de wetenschap dat ook zij te maken hebben met corona, maar we kunnen deze generatie jongeren niet verloren laten gaan.

In het afsluitende tafelgesprek werd vanaf verschillende kanten belicht wat de impact van corona is en is geweest. De tafelgasten vuurden allerlei vragen af op speciale gast Arjen Lubach. Naast zijn gebruikelijke satirische repliek brak hij tevens een lans voor de positie van docenten. Arjen Lubach: “Voor mij is onderwijs de basis van alles. Met een goed gevoel en plezier naar school gaan en les krijgen van goede docenten is de kern. Niet alleen wanneer je jong bent, want leren is nooit klaar. De onzekerheid waarin we nu verkeren duurt nog wel even. Ga op zoek naar inspiratie en gebruik corona om oude patronen los te laten en het nieuwe te omarmen.”

Woorden die door de tafelgasten, waaronder student Gerard Matabaro, werden bevestigd. Hij hield een pleidooi om jongeren meer inspraak te geven. De huidige crisis is voor hen namelijk bijzonder ingewikkeld als het gaat om hun studie en veroorzaakt veel werkloosheid onder jongeren.

Er was één punt waar alle tafelgasten het roerend mee eens waren: zorg voor de ontmoeting en blijf met elkaar in verbinding ondanks de afstand van elkaar die we nu ervaren in deze bijzondere tijd.

We staan met z’n allen voor de opgave de toekomstige generatie niet de dupe te laten worden van de coronacrisis, maar dat juist zij kunnen bijdragen aan de mogelijkheden en kansen die dit gaat bieden.

Albeda

Albeda is een regionaal opleidingscentrum in Rotterdam en omgeving. Met kleinschalig, herkenbaar en aantrekkelijk onderwijs voor vakmanschap en burgerschap, vormgegeven in colleges. We bouwen samen met bedrijven aan een ondernemende school voor beroepsonderwijs in de stad en de regio. Daarbij werken we intensief samen met de onderwijsinstellingen in onze omgeving, zowel het toeleverend als het vervolgonderwijs.