Rotterdam,
20
september
2021
|
13:15
Europe/Amsterdam

Albedastudent Jennifer trakteert ministers en Tweede Kamerleden met Prinsjesdag op gebak

Zelfgemaakt gebak uitdelen aan ministers en Tweede Kamerleden. Welke patissierstudent droomt daar niet van! Voor de 23-jarige Jennifer Proost uit Goes wordt die droom op Prinsjesdag werkelijkheid.

Deze zomer slaagde Jennifer bij Albeda Horecacollege met vlag en wimpel voor de niveau 3-opleiding Zelfstandig werkend bakker. Met haar diploma op zak studeert ze nu verder met de specialisatie Patissier, die wordt verzorgd in het gebouw van de Food Innovation Academy te Vlaardingen. Met deze niveau 4-opleiding leert Jennifer in een jaar tijd de meest heerlijke gebakcreaties en chocoladeproducten te maken.

Passie voor chocolade

“Ik koos voor de specialisatie Patissier omdat ik hou van werken met details”, begint Jennifer, die naast haar bakkersopleiding ook een jaar kunstacademie achter de rug heeft. “Een appeltaart maken is leuk, maar dat is redelijk standaard. Ik vind het nóg leuker om de taart met dezelfde smaak een moderne, net iets chiquere uitstraling te geven.”

Jennifers grootste passie is werken met chocolade. Losgaan met 3D-vormpjes, bonbons maken en het resultaat creatief inkleuren. Werken met chocolade is een heel secure bezigheid, alleen al door de precieze temperaturen die daarbij komen kijken. Voor Jennifer is het priegelwerk een fijne uitdaging, al kan het soms frustrerend zijn als het niet lukt: “Ik baal enorm als mijn idee er niet zo uitkomt als ik wil. Maar ik geef nooit op en probeer het opnieuw.”

Nieuwe klanten genereren

Tijdens haar leerbaan bij het erkende leerbedrijf Bakker Boer in Goes krijgt Jennifer volop ruimte om haar creativiteit kwijt te kunnen. Met eigenaar en praktijkopleider Sjako en diens echtgenote Mariska experimenteert ze met smaakjes en spart ze over vergroting van het assortiment in de vijf winkels. Sjako en Mariska vinden het maar wát leuk om zo’n frisse wind op de werkvloer te begeleiden. “Eigenlijk voeg je als erkend leerbedrijf iets aan je bezigheden toe, waardoor je weer nieuwe klanten genereert,” ervaart Sjako.

“Afgelopen Pasen maakte ik een paashaas van twee kilo”, legt Jennifer uit. “Die werd goed verkocht en de klanten reageerden erg enthousiast. Dat bracht me op het idee om met de herfst een net zo grote eekhoorn te maken. Ik ben blij dat ik tijd en ruimte krijg om met mijn ideeën aan de slag te mogen. Zo kan ik me straks onderscheiden van andere patissiers.”

Tartelettes met royale afwerking

Jennifers passie, doorzettingsvermogen en perfectionisme blijven ook bij docenten niet onopgemerkt. Op Prinsjesdag mag ze bij Aveda The Hague – waar ook nationaal kampioenen gastheer/gastvrouw, kapper, bloemist en schoonheidsspecialist hun vaardigheden laten zien – zelfs eigengemaakte gebakjes uitdelen aan ministers en Tweede Kamerleden. “Mijn docent Cees Bakker zag dat ik gepassioneerd te werk ging, goed ben in details en van een uitdaging hou. Hij vroeg mij voor Prinsjesdag en ik zei zonder twijfel ja.”

Tartelettes met jocondebiscuit, mandarijncurd, chocolade-sinaasappelganache en een royale afwerking staan de derde dinsdag van september op het menu. Voordat het zover is, kijkt Jennifer hoe lang ze erover doet om de gebakjes te maken. “Tijdens het proefbakken ben ik van half negen tot kwart over vijf in de weer, test ik of de smaak goed is en ontdek ik wat er beter moet. Zo kan ik ze straks perfect afwerken.”

Eigen patisserie

Voor WorldSkills Netherlands, MBO Raad, ANKO, FNV MOOI en Brancheplatform Kappers is het organiseren van dit evenement met mbo-studenten bij Aveda The Hague inmiddels een vertrouwde traditie. Bij Jennifer neemt de spanning wel toe, nu de dag steeds dichterbij komt. Door haar prestatiedrang moet het op en top zijn, van dertig feilloze tartelettes tot een gewassen en gestreken zwarte bakkersbuis. “Iedereen zegt wel dat het goedkomt, maar ik leg de lat heel hoog.”

Jennifer weet wat ze wil: een eigen patisserie in Goes of Rotterdam. Het logo en de bedrijfsnaam liggen al op de plank. Maar dit schooljaar werkt ze in elk geval bij Bakker Boer en wie weet mag ze nog deelnemen aan de Skills Heroes-wedstrijd Patissier. En nu eerst Prinsjesdag.