Albeda zet met live event voor 12e keer kinderrechten op de kaart
Binnen het jaarlijks terugkerende project STRONG (Supporting The Rights of New Generations) zijn studenten van Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk afgelopen weken aan de slag gegaan om de boodschap ‘Gelijke kansen voor ieder kind’ uit te dragen. Dit deden zij bijvoorbeeld door met de klas impact te maken via challenges en langs basisscholen te gaan om het onderwerp met leerlingen te bespreken. Van 16 tot en met 22 november vindt de Week tegen Kindermishandeling plaats. Vandaar dat tijdens deze week op 18 november voor de 12e keer een imponerende conferentie werd georganiseerd door studenten van het leerbedrijf Connect en docenten van de opleiding Sociaal werker. Dit jaar via een live event in de Arminiuskerk in Rotterdam.
Zorg dat je het kind ziet
Onder de bezielende leiding van Cecilia Adriaanse, o.a. jongerencoach bij Albeda, konden honderden studenten luisteren naar de verhalen van interessante sprekers hun mening uiten via polls. Zo vertelde Danny Dijkhuizen (alias Flinke jongen) over een zeer heftige gebeurtenis in zijn jeugd en hoe hij daar met hulp van anderen, maar zeker ook door zijn eigen wilskracht op een goede manier uit is gekomen. Hij pleitte ervoor dat hulpverleners kinderen moeten betrekken bij ingrijpende beslissingen. Kinderombudsman Stans Goudsmit was het hier mee eens. Zij gaf diverse voorbeelden van hoe zij dit in de praktijk brengt. Zo klopte een meisje bij haar aan voor een nieuwe slaapplek, om dat zij op haar huidige plek niet meer welkom zou zijn. De aanpak van Stans was vervolgens niet om een nieuwe slaapplek te zoeken, maar om samen het probleem bij de huidige slaapplek op te lossen: “Zorg dat je het kind ziet en hem of haar helpt een juiste oplossing te vinden”, aldus Stans.
Doorbreek het taboe en praat!
Ook het gesprek met Jeansen Djaoen was indrukwekkend. Hij vertelde heel open over zijn criminele verleden en de schulden die hij opbouwde en ook hoe hij weer op het rechte pad is gekomen. Inmiddels is hij eindredacteur en reporterscoach bij radio FunX is. Hij gaf aan dat er een taboe ligt om over problemen en helemaal over schulden te praten en riep iedereen met problemen op om er wel over te praten: “Er zijn altijd mensen die je kunnen helpen.”
Het verschil maken
Op de stelling ‘Kinderen met veel emotionele bagage hebben geen kans op een goede toekomst’ reageerden de studenten volmondig met NEE. Miriam Mendonça, adjunct-directeur bij Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk onderschreef dit: “Wij leren onze studenten dat zij het verschil kunnen maken in het leven van anderen. En het is prachtig om te zien hoe onze studenten in de klas, maar ook via ons intern leerbedrijf Connect, met het onderwerp aan de slag gaan.” Sjieka van Rooijen, oprichtster van STRONG, strijdt al jaren tegen kindermishandeling en roemde Albeda voor het jaarlijks op de kaart zetten van het onderwerp. In de afgelopen jaren gingen studenten bij maar liefst 273 basisscholen langs om het onderwerp te bespreken.
Winnaars beste challenge
De gesprekken werden tijdens het live event afgewisseld met ontroerende liedjes en muziek van DJ Celastino Monteiro. Ook werden de namen bekend gemaakt van studenten die ‘beste’ challenge hadden bedacht: Chaima, Assia en Houda. Zij willen zich specifiek richten op meiden in de leeftijd van 10 tot 18 jaar door middel van het organiseren van speciale meidendagen. Naast ontspanning is er tijdens deze dagen ook ruimte voor serieuze onderwerpen en het bespreken van problemen. Meest aansprekend hierbij was volgens de jury dat zij een bijzonder accent willen leggen op de onderlinge verstandhouding tussen meiden van verschillende leeftijden. Een generatie-overstijgend idee.
Vervolgens sloot host Cecilia het mooie live event af met een citaat van Nelson Mandela: ‘De grootste glorie ligt niet in het nooit vallen, maar in het opstaan wanneer je gevallen bent.’
Actie blijft noodzakelijk
In Nederland heeft 1 op de 3 jongeren ooit te maken gehad met een vorm van kindermishandeling. Tijdens het project STRONG worden onze studenten als toekomstige professionals aangezet tot nadenken over kinderrechten. Ook krijgen zij handvatten om in de beroepspraktijk de rechten van kinderen te bewaken. Juist in ‘coronatijd’ is dit onderwerp actueler dan ooit. Niet alle kinderen hebben immers een veilig thuis. Daarom is het nu nog belangrijker om bij dit onderwerp stil te staan en het bespreekbaar te maken.
Albeda is een regionaal opleidingscentrum in Rotterdam en omgeving. Met kleinschalig, herkenbaar en aantrekkelijk onderwijs voor vakmanschap en burgerschap, vormgegeven in colleges. We bouwen samen met bedrijven aan een ondernemende school voor beroepsonderwijs in de stad en de regio. Daarbij werken we intensief samen met de onderwijsinstellingen in onze omgeving, zowel het toeleverend als het vervolgonderwijs.