Rotterdam,
02
maart
2021
|
09:42
Europe/Amsterdam

Albeda Startcollege versneld traject niveau 1 is succesvol

Jongeren die nog geen diploma hebben kunnen nu ook een versneld traject op niveau 1 volgen bij het Albeda Startcollege. Binnen 20 weken kunnen studenten een diploma behalen en zo vlot doorstromen naar een opleiding op een hoger niveau. Het gaat om studenten die (meestal) afkomstig zijn van het vmbo, havo of vwo en waarbij het afronden van het voortgezet onderwijs niet is gelukt door verschillende omstandigheden.

Een behoorlijk aantal jongeren heeft wel voldoende kennis en ervaring maar nog geen diploma, en niveau 1 is voor hen te makkelijk en niet uitdagend. Voor deze groep is dit versnelde traject een uitkomst. De jongeren worden getoetst en bij een goede uitslag wordt hen deze opleiding aangeboden. Motivatie is echter wel een vereiste om deel te nemen.

Dit versnelde traject zorgt ervoor dat studenten niet voortijdig uit vallen en dat ze snel doorstromen naar een hoger niveau. Jongeren hebben een succeservaring nodig waardoor ze gemotiveerd blijven. Dit versnelde traject is afgeleid van de Succesklas van Albeda College Economie & Ondernemen. Studenten die dit traject succesvol afronden op niveau 2 kunnen hierna doorstromen naar een mbo 3 of 4 opleiding. Een aantal studenten vertelt over hun ervaring met het versnelde traject bij het Albeda Startcollege.

Shehnaz kan meer dan ze dacht
Shehnaz is 17 jaar en had zich aangemeld voor de opleiding assistent Verkoop bij het Startcollege.“Ik ben met mijn opleiding op mijn vorige school gestopt omdat ik daar in elkaar geslagen ben. Ik heb een tijd thuis gezeten maar ik moest toch naar school. Ik heb naar een opleiding gezocht op het internet in de retail, omdat ik bij het Kruidvat werk. Na de intake werd mij het versnelde traject aangeboden. Ik wist niet dat dit bestond en ben heel blij dat ik mocht starten. De opleiding ging erg goed; als je teveel lesstof kreeg dan kon je dat aangeven. Ook de begeleiding op school vind ik er goed. Bij het Kruidvat heb ik ook stage gelopen, dat was wel handig omdat een stageplek nu wel lastig te vinden is. Wat leuk is aan deze opleiding is dat je klasgenoten ook allemaal gemotiveerd zijn om snel een diploma te halen, dat schept een band. We hebben allemaal hetzelfde doel.

Ik volg nu de opleiding Servicemedewerker op niveau 2 en dat is ook versneld, mijn docent heeft mij dit geadviseerd. De versnelling heeft mij vertrouwen gegeven, ik kan meer dan ik dacht. Motivatie is belangrijk met dit traject en je moet ook zelfstandig kunnen werken, maar de docenten staan altijd voor je klaar en vragen hoe het met je gaat. Na deze opleiding wil ik een administratieve opleiding gaan volgen en een leuke baan zoeken.”

Abdul was niet gemotiveerd
Abdul 19 jaar: “ik had mij aangemeld bij het Startcollege omdat ik geen diploma had. Ik werd gevraagd om het versnelde traject te volgen omdat ik de toets heel goed had gemaakt. Daar heb ik direct ja op gezegd en de 20 weken vlogen voorbij; het was niet moeilijk en ook niet heel veel werk. Ik volg nu in Vlaardingen de opleiding Administratief medewerker op niveau 3, ook versneld en daarna ga ik niveau 4 doen. Als dat klaar is ga ik mijn bachelor halen. Zo heb ik heel snel alle niveaus doorlopen, dat is geweldig.

Ik ging nooit naar school want ik was niet gemotiveerd. Maar door mijn mentor Sara ben ik veranderd, zij gaf mij respect en vertrouwen. Zonder dat ik het doorhad stuurde ze mij de juiste weg op, en gaf aan dat het mijn eigen toekomst en verantwoordelijkheid is. Ze was erg betrokken zonder dat ze op mijn lip zat. Ik ben Sara en het Startcollege heel dankbaar voor deze kans. Ik heb nu een goede basis. Ik dacht altijd, ik ga gewoon werken en verdiende best wel goed. Maar nu weet ik dat een opleiding belangrijk is zodat je je verder kan ontwikkelen, anders blijf je stil staan. Ik raad iedereen dit traject 100 % aan!”

Wesley gaat naar het hbo
Wesley 22 jaar: “Een jaar geleden heb ik mij aangemeld bij het Startcollege omdat ik geen diploma had. Ik ben een tijd terug gestopt met de opleiding assistent Logistiek op de Sportlaan omdat ik totaal niet gemotiveerd was. De opleiding was onder mijn niveau, veel te makkelijk en daardoor bleef ik vaak thuis. Daarna heb ik niet gewerkt of een andere opleiding gevolgd maar zat de hele dag thuis. Na mijn aanmelding heeft de coördinator mijn vader gebeld en verteld over het versnelde traject. Dit leek mij wel wat. Het is een prima traject, niet moeilijk of veel werk. Ik was blij met mijn mentor Sara, die geeft goed les en is heel aardig. Ik volg nu de opleiding Software developer niveau 4 bij het Techniek College en deze opleiding is ook versneld! Ik zit nu in het 2de jaar en hierna wil ik naar het hbo. Het versnelde traject is het beste wat ooit op mijn pad is gekomen.”

Ahmet is wijzer geworden
Ahmet 19 jaar. “Ik was op zoek naar een opleiding op het internet omdat ik de mavo niet heb afgemaakt. Het ging niet zo goed met mij en daarom ben ik gestopt met de mavo. Ik wilde toen gaan werken maar een diploma wordt overal gevraagd; zo ben ik bij het Albeda Startcollege terecht gekomen. Mijn zus heeft ook een opleiding gevolgd bij Albeda, dus ik kende de school al. Toen ik mij aangemeld had werd ik gebeld en gevraagd of ik wilde starten in februari met het versnelde traject. Dat vond ik wel fijn eigenlijk, ik kreeg 4 uur per week les op school en 4 uur online en dat 20 weken lang. De begeleiding was goed, ik vond het een leuke maar ook veilige omgeving. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd, over bijvoorbeeld het milieu en de voetafdruk die je maakt op de planeet, daar heb ik mij in verdiept en ik ben nu slimmer en wijzer op dit vlak geworden. Ik wil graag geld gaan verdienen omdat ik op mezelf wil gaan wonen in Rotterdam West. Daarom doe ik nu de opleiding Servicemedewerker op niveau 2, ook versneld. Ik hoop dat ik hierna snel aan het werk kan.”

Selina is blij
Selina 19 jaar. “Ik heb een heel slechte tijd achter de rug, ik ben uit huis gevlucht vanwege huiselijk geweld en meerdere keren verhuisd in korte tijd. Hierdoor kon ik mijn vmbo tl niet afmaken. Ik wilde toch een diploma halen en na lang zoeken kwam ik bij het Startcollege terecht en heb mij aangemeld. Ik werd gebeld door mijnheer Kalkman en die was zo vriendelijk, hij zei, “wij gaan jou helpen”. Hij vertelde over het versnelde traject op niveau 1 en dat het mogelijk was om ook niveau 2 direct erna te doen. Dat zou betekenen dat ik in 1 jaar 2 diploma`s kan halen. Ik werd daar heel blij en emotioneel van. Ik ben verleden jaar gestart in september op de Baljuwstraat. Het was een halve klas vanwege de coronamaatregelen en we hadden online en fysiek les. Het was een prima traject, ik had een goede klik met mijn mentor. Tijdens dit traject ben ik verhuisd naar Zeeland en werd ik helaas niet toegelaten tot het versnelde traject niveau 2, dat vond ik wel teleurstellend. Ik ben gaan zoeken naar een andere opleiding en ben gestart met de opleiding Helpende zorg en welzijn op niveau 2 bij Curio in Breda. Daarna wil ik Onderwijsassistent niveau 4 doen en dan de Pabo. Docent worden op een basisschool, dat is wat ik graag wil gaan doen later. Gelukkig gaat het nu beter met mijn familie, op school heb ik het naar mijn zin en ik heb nu een eigen studio samen met mijn vriend in Roosendaal. Ik ben erg blij met de docenten van het Startcollege, zij hebben mij heel fijn geholpen en gesteund.“

Wil je meer informatie over dit traject? Neem dan contact op met:

Esther van der Wilk
M 0647949457
E [email protected]