Rotterdam,
14
april
2022
|
13:56
Europe/Amsterdam

Albeda Sluis sluit haar deuren

Een toastje met garnaal-citroenmayonaise en wasabi, groene asperges met ham, aspergesoep, gegrilde zalm en een groen appeltaartje met huisgemaakt notenijs. Nog één keer knallen en dan zwaait de laatste lichting van horeca in Hellevoetsluis af. En daarna is het ook echt afgelopen. Na vijftien jaar sluiten de Horeca-opleidingen en restaurant Albeda Sluis haar deuren.

 ‘Nog één keer koken en dan is het klaar’

‘In de toptijd kookten we iedere maandag en dinsdag voor zo’n zestig man’, vertelt docent Marco Hanssen, die in 2008 aan de wieg stond van de locatie in Hellevoetsluis. ‘Allemaal de mensen uit de buurt die vanaf het eerste uur in het restaurant Sluis kwamen eten. Dankzij die gasten hebben onze studenten het vak kunnen leren. En daar ben ik ze ontzettend dankbaar voor. Daarom gaan we vanavond nog één keer voor ze koken en hebben we een bijzonder menuutje in elkaar gezet.’

Goede herinneringen
‘Een beetje gek is het wel’, vindt Charmaine (Zelfstandig werkend gastvrouw, niveau 3). ‘Ik heb het hier heel erg naar mijn zin gehad en veel geleerd. Een leuke locatie, aardige docenten en medeleerlingen. Het is echt een gek idee dat als ik hier weg ga dat het ook echt voorbij is. Gelukkig heb ik goede herinneringen. Voor mij is het vanavond extra spannend. Ik doe straks examen en dan word ik beoordeeld op mijn praktijkvaardigheden. Over een paar weken hoor ik of ik geslaagd ben. En daarna? Dan ga ik een douane-opleiding doen. Iets heel anders dus. Maar ik blijf nog wel in de horeca werken maar dan als bijbaan. Want daar ligt ook wel mijn hart.’

Krimpregio
Het Startcollege dat ook op de locatie in Hellevoetsluis zit, blijft. Maar de Horecaopleidingen verdwijnen dus. De reden: te weinig aanmeldingen. ‘Dat is natuurlijk ontzettend jammer’, vindt Hanssen. ‘We zitten in een krimpregio. Er wonen hier steeds minder mensen en dat merken we ook aan het aantal inschrijvingen.’ Nu deze locatie toe is aan renovatie is - ook gezien het feit dat Albeda meerdere andere Horecalocaties heeft die wél goed lopen-  besloten om niet meer verder te gaan met de Horecaopleidingen in Hellevoetsluis. En dat betekent een einde voor de Koksopleiding en de opleiding Gastheer/Gastvrouw op niveau 2 en 3.

Als kok op zee werken
‘Deels begrijpelijk’, zegt Hanssen. ‘Maar natuurlijk ook ontzettend jammer. Want het is een mooie plek en we hebben hier ontzettend veel goede herinneringen. Vaste gasten voor wie we iedere week kookten en de prachtige samenwerking met P&O Ferries waarbij onze studenten als kok voor de scheepvaart gingen werken. Echt op zee dus. Dat is toch uniek? Het hele onderwijs hebben wij toen aangepast op hun situatie. Echt onderwijs op maat dus. Doordat wij zo’n kleine locatie zijn, kon dat ook.’

Veel geleerd
Jaider (Kok, niveau 2) kijkt met gemengde gevoelend terug op zijn eigen tijd in Hellevoetsluis. ‘Inmiddels ben ik helemaal happy hoor. Maar mijn begin was lastig. Ik begon op niveau 3 maar ben uiteindelijk naar niveau 2 gegaan. Dat kwam echt doordat ik nog te jong was en me soms een beetje als een klein jongetje gedroeg. Dat stapje terug was goed. Wat dat betreft heb ik hier op de opleiding echt veel geleerd en daar ben ik ze ook dankbaar voor. Dat dit restaurant en de opleiding nu gaan stoppen is wel jammer. Tegelijkertijd merk ik er zelf natuurlijk niet zo veel van. Ik ben straks klaar en dan ga ik aan de slag in het restaurant waar ik nu stage loop.’

Passie
​​​​​​​‘Geweldig toch?’, zegt Hanssen. Hij is trots op alle studenten die in Hellevoetsluis naar school gingen en hun diploma hebben gehaald. ‘Ik heb ze allemaal zien komen en gaan. Ik denk wel zo’n acht á negenhonderd in totaal. Ik volg er ook nog een heleboel op Facebook. Vaak hebben ze nu leidinggevende functie in de keuken en een deel van hen werkt nu zelfs op topniveau in een sterrenrestaurant, bij Fred bijvoorbeeld. Als ze dan zeggen ‘door uw passie ben ik zo ver gekomen’, dan doet me dat toch wel wat. Dat is natuurlijk supermooi om te zien en daar ben ik dan ook oprecht heel trots op. We weten al twee jaar dat we gaan sluiten. Gelukkig mag de laatste lichting - de groep die vanavond aan de slag is- de opleiding hier in hun eigen vertrouwde omgeving afmaken. Maar daarna is het echt klaar en over.’

Bekijk hier de foto's van Albeda Sluis.