Rotterdam,
09
januari
2020
|
15:51
Europe/Amsterdam

Albeda reikt als eerste roc in Nederland Edubadges uit aan studenten

Vandaag ontvingen zes Albeda-studenten hun eerste Edubadges. Dit zijn digitale badges die aantonen dat de ontvanger over bepaalde kennis of vaardigheden beschikt. Studenten kunnen deze badges op hun LinkedIn-profiel of cv zetten om te laten zien wat ze tijdens hun studie aan extra’s hebben gedaan om hun skills te ontwikkelen. Albeda heeft gekozen om de badges te koppelen aan 21ste eeuwse vaardigheden. De eerste badges op het gebied van ‘samenwerken’ en ‘communiceren’ zijn uitgereikt tijdens een event van Albeda Next op de Baljuwstraat door Gyzlene Kramer-Zeroual, programmamanager Strategie en Externe Betrekkingen bij Albeda. Gyzlene gaf aan enorm trots te zijn op de studenten. Mike, Iylaf, Cinque, Mika, Rodneelys en Nikita ontvingen de badges voor hun betrokkenheid bij de organisatie van diverse events voor Albeda Next. Tijdens een dergelijk event vinden voor studenten van een bepaalde locatie inspiratietalks, een netwerklunch en workshops plaats over bijvoorbeeld netwerken, ondernemersvaardigheden of creativiteit.

Waarom digitale Edubadges?
In een veranderende arbeidsmarkt en samenleving is de roep om 21ste eeuwse vaardigheden steeds sterker. Albeda vindt het belangrijk dat er tijdens de opleiding van studenten structureel aandacht is voor vakmanschap, burgerschap, maar ook voor deze ‘skills voor de toekomst’. Samen met Ecbo (Expertisecentrum Beroepsonderwijs) en een aantal andere roc’s werkt Albeda aan een instrument om studenten inzicht te geven in de ontwikkeling van hun persoonlijkheid en 21ste eeuwse vaardigheden: KOMPAS21. Steeds meer onderwijsinstellingen wereldwijd doen ervaring op met open badges. SURF (ICT-coöperatie van onderwijs en onderzoek) is een pilot gestart om een infrastructuur te ontwikkelen waarmee Nederlandse onderwijsinstellingen Edubadges kunnen uitgeven. Albeda doet mee met deze pilot en reikt als eerste roc in Nederland Edubadges uit aan studenten voor de skills communiceren en samenwerken op beginnners-, gevorderd of expertniveau:

Communiceren

  • Interactie met anderen
  • Respect en empathie tonen
  • Boodschap overbrengen
  • Non-verbaal communiceren

Samenwerken

  • Afspraken maken en nakomen
  • Verantwoordelijkheid nemen voor de taken en doelen van de groep.
  • Positieve sfeer creëren tussen mensen onderling.

De rol van studenten bij Albeda Next
Albeda Next staat voor: inspiratie, netwerken, kansen en skills! Het is een movement van studenten, docenten en bedrijfsleven. Het doel is om jongeren te laten zien en ervaren dat ze iedere dag een kans hebben om de volgende stap te maken en opnieuw te beginnen. Dat hun netwerk op school begint en dat er een ongelofelijke kracht in ze schuilt om zichtzelf en anderen in beweging te zetten. Albeda Next werkt samen met ondernemers en organisaties die bij deze missie helpen en jongeren de beste versie van zichzelf te laten zijn en worden.Het Next-team bestaat uit zo’n 50 Albedastudenten (Nexters genaamd) van verschillende opleidingen, niveaus en locaties, ondersteund door docenten en het evenementenbureau van Albeda. De Nexters zijn betrokken bij de voorbereiding van events en hebben ook tijdens een event diverse rollen. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk voor de andere studenten. De zes studenten die de Edubadges hebben ontvangen, maken onderdeel uit van het Next-team. Ze geven voorlichting en presentaties over Albeda Next aan studenten van verschillende opleidingen. Op de dag van het event zelf, zijn zij de gastheren en gastvrouwen, verdelen ze de taken en zorgen ze voor posts op social media. Na afloop evalueren ze het event en denken ze mee over de verdere invulling van het programma en de Albeda Next app.

Albeda

Albeda is een regionaal opleidingscentrum in Rotterdam en omgeving. Met kleinschalig, herkenbaar en aantrekkelijk onderwijs voor vakmanschap en burgerschap, vormgegeven in colleges. We bouwen samen met bedrijven aan een ondernemende school voor beroepsonderwijs in de stad en de regio. Daarbij werken we intensief samen met de onderwijsinstellingen in onze omgeving, zowel het toeleverend als het vervolgonderwijs.