Rotterdam,
16
november
2021
|
16:05
Europe/Amsterdam

Albeda opent eerste mbo-Studentenrechtbank

Op maandag 15 november heeft Albeda College Economie & Ondernemen in samenwerking met stichting Jongerenrechtbanken, de allereerste mbo-Studentenrechtbank geopend. De Studentenrechtbank gaat incidenten behandelen die plaatsvinden binnen Albeda. Veertien studenten van de opleiding Juridisch administratieve beroepen zullen de rechtbank gaan bemannen. Zij staan in geval van incidenten studenten en medewerkers van Albeda bij in de rol van aanklager, advocaat of rechter. Het gaat daarbij om incidenten met een schade tot en met 500 euro, zoals diefstal.

Opening
De opening van de Studentenrechtbank vond plaats op Albedalocatie Weena en werd ingeleid door de Rotterdamse onderwijswethouder Said Kasmi. Tijdens de opening werden alle veertien studenten formeel beëdigd door een rechter en ontvingen zij een certificaat. Kasmi: “Jullie gaan recht spreken over studenten die de fout zijn ingegaan. Maar het bijzondere is dat jullie uitgaan van de vraag hoe een student verantwoordelijkheid kan nemen voor zijn of haar daden, in plaats van te onderzoeken welke straffen iemand verdient. Dat vraagt empathie.”

Burgerschapsles XXL
De Studentenrechtbank brengt studenten van Albeda een unieke leerervaring waarmee zij de geleerde kennis rechtstreeks kunnen toepassen in de praktijk onder begeleiding van een ervaren docent. De Studentenrechtbank wordt opgestart als pilot met de ambitie om uit te groeien tot een
leerwerkplaats. Wethouder Kasmi: “Empathie is een eigenschap die we ook van jullie mogen verwachten. Een Studentenrechtbank met rechters, aanklagers en advocaten die open staan en toegankelijk zijn voor anderen. Een plek waar meningsverschillen en conflicterende opvattingen worden omarmd en andere achtergronden niet worden ontweken of veroordeeld. Hoe mooi is dat! Als jullie dat in de praktijk brengen heb je volgens mij een burgerschapsles XXL te pakken. Ik hoop dat veel studenten en andere scholen jullie voorbeeld gaan volgen. Ik ben dan ook zeer benieuwd wat jullie eerste echte rechtszaak zal worden en hoe die verloopt. Als het mag neem ik graag een keer op de toehoorderstribune plaats. Ik wens jullie veel plezier en succes!"