Rotterdam,
01
februari
2018
|
15:12
Europe/Amsterdam

Albeda locatie Vlaardingen ontvangt het vignet ‘Samen dementievriendelijk’

Op dinsdag 30 januari overhandigden, namens Alzheimer Nederland, Bert van Nieuwenhuizen, wethouder van Economische Zaken, Onderwijs en Organisatie en Cees Oosterom, wethouder Zorg, Sociale zaken, Jeugd en Welzijn van de gemeente Vlaardingen aan Albeda het vignet 'Samen dementievriendelijk'.

Aanwezig waren Joke Bol voorzitter van Alzheimer Nederland afdeling Nieuwe Waterweg Noord, Mieke Hollander van Zorg4Effect, studenten en docenten van Albeda Zorgcollege en Albeda College Economie & Ondernemen. Bert van Nieuwenhuizen: “Belangrijk dat we als samenleving hier maximale aandacht voor hebben. Dat Albeda haar studenten hier kennis mee laat maken is heel mooi en ik wens hun heel veel succes met de uitvoering van het programma.”

Dubbel aantal mensen met dementie in 2040
Dementie raakt steeds meer mensen. Momenteel hebben 270.000 mannen en vrouwen in Nederland de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. Het aantal zal de komende 25 jaar verdubbelen tot meer dan een half miljoen. Iedereen krijgt met de ziekte te maken: als patiënt, als mantelzorger of binnen de familie- of vriendenkring.

E-learning programma
'Samen dementievriendelijk' is een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van VWS en is onderdeel van het Deltaplan Dementie. Zij geven bedrijven het vignet 'Samen dementievriendelijk'. Albeda ontving op donderdag 21 september 2017, tijdens de Wereld Alzheimer Dag, het vignet. Jessica Dubbeld, docent: "Deze onderscheiding is voor Albeda heel bijzonder. We zijn in Zuid-Holland de allereerste school die het vignet in ontvangst mocht nemen. Daar zijn we trots op en het verdient een prominente plek in onze school.”

Daarnaast ontwikkelde “de professionele mens” in samenwerking met een initiatiefgroep binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Zorg4effect een e-learning programma voor studenten. Studenten van Albeda en Mbo Utrecht gaven feedback waardoor het programma een bijzonder meerwaarde heeft gekregen. Jessica: “Ik ben ook enorm trots op onze studenten die samen met “de professionele mens/Zorg4effect” en de initiatiefgroep het e-learning programma hebben ontwikkeld.” Intussen is het programma een vast onderdeel geworden van de inhoud van de Maatschappelijke Zorg opleidingen. In overleg met docenten van Albeda College Economie & Ondernemen, zijn er vervolgstappen om studenten van Albeda Zorgcollege als vast onderdeel binnen de opleiding voorlichting te laten geven aan studenten die verkoopmedewerker willen worden.

De volgende stap is om de duurzame samenwerking tussen Samen dementievriendelijk, Alzheimer Nederland Nieuwe Waterweg Noord en Albeda Zorgcollege te verankeren in een convenant.

Nieuwsgierig geworden naar het e-learning programma en 'Samen dementievriendelijk'? Kijk voor meer informatie op: samendementievriendelijk.nl of bit.ly/2BrAMBj