Rotterdam,
18
november
2021
|
15:14
Europe/Amsterdam

Albeda lanceert studentenpanels als broedplaats van ideeën

Op de Internationale dag van de student, woensdag 17 november, lanceerden de zes opleidingsteams van Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk een studentenpanel. Het doel is om van deze studentenpanels een broedplaats van ideeën te maken om het leven van studenten en de praktijk van het onderwijs met elkaar te integreren. Onderwijsleider Jared Hiwat, portefeuillehouder studentbetrokkenheid, zegt het volgende over het belang van deze panels: “Studenten hebben een eigen leven, een eigen netwerk, eigen bronnen, ervaringen en gedachten. In een ‘studentenpanel’ delen ze die expertise en bespreken ze hoe hun ideeën het onderwijs ten goede kunnen komen.” Het studentenpanel van de opleiding Onderwijsassistent op de Rosestraat combineerde de startbijeenkomst met een lunch, een vergadering en een inspirerend bezoek aan Het Nieuwe Instituut, om de tentoonstelling over Walt Disney te bekijken. 

Eerste ideeën

Tijdens de vergadering van het studentenpanel en hun begeleidende docenten van de opleiding Onderwijsassistent, werden via een leuke werkvorm een aantal ideeën besproken: meer aandacht voor gendergelijkheid en seksualiteit, maar ook over de inhoud van de opleiding. “Laten we het gesprek aangaan, waarom onze lessen zo erg gericht zijn op het basisonderwijs, terwijl velen van ons in het voortgezet onderwijs les willen gaan geven”, aldus een van de studenten.

Week van de rechten van het kind

Jared Hiwat: “In een studentenpanel komen vraag én aanbod, van jongeren én het onderwijs bij elkaar. We willen onze studenten niet alleen een opleiding geven, maar een plaats in een professioneel netwerk. Het studentenpanel is eigenlijk een denktank van student-experts die in samenwerking met docenten en management de opleiding een extra boost kunnen geven. Niet voor niets hebben we de lancering van de panels gepland op de Dag van de student en tijdens de Internationale week van de rechten van het kind. Inspraak, ook op een school, is van zeer groot belang. Via de studentenpanels denken studenten niet allee mee, maar ze gaan ook meebeslissen!”