Rotterdam,
27
september
2022
|
12:16
Europe/Amsterdam

Albeda Horecastudenten vallen in de prijzen bij vakwedstrijd ‘Minder zout meer smaak’

Minder zout meer smaak
Op 21 september maakten studenten van het excellentie programma van Albeda Horecacollege maakten hun debuut tijdens de wedstrijd ‘minder zout meer smaak’. Een vakwedstrijd georganiseerd door de Nierstichting om bewustwording te creëren voor het gebruik van minder zout. Naast zoutarm koken ging deze wedstrijd over ambacht en het gebruik van streekproducten. 5 teams van horeca-opleidingen uit het hele land streden in de keukens op ‘Rotterdam Gastvrij’. Onze koks Maartje Hofman en Hidde Staas kookten de sterren van de hemel en gastvrouw Shania Bouman zorgde met haar gastvrije houding en mooie tafelbereiding voor een perfecte gastbeleving. Zij zetten hiermee een fantastische prestatie neer en veroverden naast een zilveren medaille ook de prijs: beste tafelbereiding!

Herinnering voor het leven
“We kijken met trots terug op een super mooie wedstrijd, waarin ‘bewustwording’ het sleutelwoord was. Uiteindelijk hadden we maar 1 doel: onze gezamenlijke passie voor de horeca delen in de hoop te winnen! Een wedstrijd verloopt altijd anders dan je van te voren bedenkt, vertelt Hidde. Juist daarom is het belangrijk om je voor te bereiden op het onvoorbereide en on the spot te improviseren om tot creatieve oplossingen te komen. Dat is ons gelukt! We zijn een goed team, de onderlinge chemie is sterk. Dat we daarbij met lokale producten uit de regio hebben gewerkt, leverden ons extra punten op. Om succesvol te zijn moet je kritisch naar je gerechten durven kijken, dichtbij jezelf blijven maar vooral plezier hebben, lacht Shania! Bij een wedstrijd krijg je de kans om te leren, te winnen en een herinnering voor het leven te maken. Hoe mooi is dat?!,’’ sluit het drietal af.

Menu

De amuse: 
Bitterbal van Rotterzwam, devil’s jam van Looye Joyn tomaten, cressen hangop van floating farms en Koppert Cress.

Werd begeleid door de cocktail en mocktail: Bassazzle (virgin).

Huisgemaakte ananas tepache, Som Cordial Thai basilicum, huisgemaakt rode peper siroop, eiwit en Union Lemon & Leaf botanical rum. De rum werd bij de alcohol vrije variant vervangen door cranberry sap van Schulp met cranberries van eigen grond.

Schulp was zo onder de indruk van de Bassazzle dat deze de mocktail graag opneemt in hun aankomende boek met verfrissende mocktails.

Voorgerecht:
Rouleaux van kip van Poulet D’sophie met een risotto van parelgort en zomerse groente.

0,0 pairing
Wederom met een heerlijke begeleiding van:
Kombucha van Trinitea met Seedlip garden geserveerd op een wolk van droogijs met aroma’s van de witte thee en kruiden mengsel die de biokippen van D’sophie te eten krijgen, en belevenis op zich.

Met deze serveerwijze en de kaasbereiding bij het hoofdgerecht bemachtigde Shania de prijs “beste tafelbereiding”!

Hoofdgerecht:
Kapsalon 3.0: Westlands flat Iron, kussentjes van aardappel, crème van knoflook, een salade van cressen en kaas zonder zout maar met komijn 1 van de ingrediënten in shoarma kruiden.

Het gerecht is in onderdelen opnieuw opgebouwd om zo een culinair hoog segment gerecht te creëren. Naast dat de gerechten zoutarm zijn is het werken met streekproducten een pré, vandaar dat de studenten een typisch streekgerecht in een nieuw jasje gekookt hebben.

Geserveerd met een Fatalone Primitivo 2020, de druif voor deze wijn wordt opgevoed met klassieke muziek, en dat proef je terug in de wijn.

De uitslag
Aan het eind van de wedstrijd werd de score voor Albeda bekendgemaakt.
Beste tafelbereiding Albeda Horecacollege: Shania Bouman. Overall score bediening en keuken: zilver Albeda Horecacollege! Hidde Staas, Maartje Hofman, Shania Bouman & trotse coach Ferdi Munts konden hun geluk niet op!