Rotterdam,
25
november
2021
|
15:30
Europe/Amsterdam

Albeda en Deltion integreren VR-modules van KLM in luchtvaartopleidingen

KLM heeft voor het Rotterdamse Albeda Rotterdam The Hague Airport College en het Deltion College in Zwolle twee VR-modules ontwikkeld voor het luchtvaartonderwijs van beide mbo’s. Met de introductie van de virtual reality modules van KLM kunnen de luchtvaartopleidingen het onderwijs nog beter laten aansluiten bij het uiteindelijke werk in en rond het vliegtuig en op de luchthaven. De introductie is een volgende stap in de samenwerking die KLM heeft met Deltion en Albeda.

De trainingen die KLM heeft ontwikkeld voor beide colleges zijn een training Avio Bridge en een training Fire Safety. Studenten van Deltion en Albeda kunnen zo in een virtuele omgeving leren wat er allemaal komt kijken bij het koppelen van bijvoorbeeld een brug aan een toestel en het blussen van een brand aan boord van een vliegtuig.

VR biedt de scholen hierbij een geïntegreerde leeromgeving. Zo bevat de module voor Fire Safety de exacte weergave en configuratie van een toestel van KLM, zodat studenten niet alleen op een realistische wijze hun vaardigheden kunnen trainen, maar dit ook kunnen toepassen in een omgeving zoals aan boord bij KLM. Bij de virtuele branden in Fire Safety, vragen passagiers tegelijkertijd aandacht van het personeel, krijgen studenten te maken met vergaande ontwikkeling van rook, een brandalarm en de effecten hiervan op het zicht. 
Op deze manier zijn docenten beter in staat om studenten te coachen op situaties die van invloed zijn op hun werk, los van alleen het blussen van de brand. Daarmee komen leerlingen beter beslagen ten ijs en zijn zij bijvoorbeeld beter voorbereid op het communiceren en uitvoeren van werkzaamheden onder druk.

“KLM vindt het belangrijk om te blijven innoveren en deze innovaties te delen. De introductie van de VR-modules is een kroon op de al bestaande samenwerking met de luchtvaartcolleges. Met VR kunnen we studenten een zo realistisch mogelijk beeld geven van hun toekomstige baan en brengen we werkzaamheden nog directer en concreter naar het onderwijs. We zijn blij en trots dat we deze modules hebben ontwikkeld voor Albeda en Deltion. Daarmee zetten we weer een nieuwe standaard in het IT-landschap en in de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.”

Aart Slagt – Executive Vice President Information Services & CIO

We hebben hiermee de handen ineengeslagen om voor onze studenten van de opleiding luchtvaartdienstverlener iets heel erg moois neer te zetten. Namelijk vaardigheden leren – op een veilige en efficiënte manier – twee woorden die zeker in de luchtvaart van groot belang zijn. Het is een geweldige manier van gepersonaliseerd lesgeven. Op alle vlakken een hele mooie winst voor het onderwijs.

Yvonne Heiligers - Onderwijsleider Albeda Rotterdam The Hague Airport College & Albeda Facilitair & Veiligheidscollege

“Doordat studenten in deze VR-lessen de geleerde protocollen moeten toepassen, zien onze leraren direct waar ze nog extra ondersteuning bij nodig hebben. Hierdoor kan een leraar gericht de les afstemmen op de behoefte van de student.”

Diane Smits - Adviseur Onderwijsinnovatie Deltion College

Leuker en effectiever onderwijs

Tijdens de introducties hebben KLM, Albeda en Deltion ervaren dat studenten erg enthousiast reageren op de VR-modules. Albeda stelt zelfs dat virtual reality een enorme aantrekkingskracht heeft op studenten, waardoor het leren ook nog eens extra leuk wordt. De VR-modules van KLM helpen studenten daarnaast niet alleen om beter voorbereid te starten aan hun stage(s) of uiteindelijke werk, maar geeft de opleidingen ook de kans om studenten beter te begeleiden bij het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden.

“Onze studenten kunnen volledig zelfstandig werken aan hun competentie, in hun eigen tempo dat voor hun het beste uitkomt.”

Alberto Alvarez – docent Albeda Rotterdam The Hague Airport College

Ontwikkeling VR

KLM werkt al jaren aan de ontwikkeling van VR-projecten en producten en loopt hierin nationaal en internationaal voorop. Zo kunnen passagiers voordat zij aan boord stappen een kijkje nemen in de cabine van het toestel dat hen vervoert. Daarnaast worden medewerkers intern getraind met behulp van VR, bijvoorbeeld bij cockpit en bij vliegtuigonderhoud.

KLM werkt al jaren samen met Albeda en Deltion op het gebied van onderwijs voor de luchtvaart. De modules voor Albeda en Deltion zijn door het KLM XR Center of Excellence zelf ontwikkeld en zijn in VR een een-op-een vertaling van de werkzaamheden en werkomgevingen van KLM op de luchthaven Schiphol en aan boord van toestellen van KLM.

“Leren moet vooral leuk zijn, en als je iets doet wat je leuk vindt sla je de informatie beter en eerder op. We ondervinden dat juist dát de kracht is van VR. Wij hebben ons eigen team die zich elke dag bezig houdt met het ontwikkelen en het beter maken van onze trainingen. We blijven daarom ook goed in gesprek met beide scholen om te zien waar we zaken nog kunnen perfectioneren.”

Daisy Navarrete Schuiten – Product Owner Virtual Reality KLM XR Center of Excellence

Docenten van Albeda en Deltion gebruiken de software zelfstandig en kunnen deze naar eigen inzicht inzetten in de lessen.