Rotterdam,
03
november
2017
|
16:10
Europe/Amsterdam

Albeda-congres ‘Vieren en Verbinden’ inspireert dankzij mbo-studenten vol passie, trots en ambitie

Albeda vierde op 2 november haar 25-jarig bestaan tijdens een ontbijtcongres met als titel: Vieren en Verbinden. Docenten en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en onderwijs kwamen naar het Nieuwe Luxor te Rotterdam. Hier gingen sprekers als prinses Laurentien, Sven de Langen, de nieuwe Rotterdamse wethouder van onderwijs, Kim Putters (SCP) en Mariëtte Hamer van de SER in gesprek met studenten van Albeda. Studenten hadden met hun verhalen, ideeën en optredens de hoofdrol tijdens het congres. Presentator Jörgen Raymann en DJ / Albeda-student Sander zorgden er samen met de ruim 900 aanwezigen voor dat het een feestje werd met een mooie opbrengst.

Het congres startte met een prachtig optreden van Voice of Holland, finalist halve finale, en mbo-er Cheyenne Toney, waarna de studenten Kimberley en Steve een persoonlijk verhaal vertelden over hoe Albeda bij hen voor verbinding zorgt, zich thuis voelen bij Albeda, erbij horen en gehoord worden. Hun streven om de stad Rotterdam ideaal te maken en doelgericht aan de toekomst te werken maakte grote indruk. Ron Kooren uitte vervolgens zijn trots op de studenten: “Als ik in de gangen van de school loop, zie ik harmonie. We werken aan de toekomst van onze jongeren, we moeten ze blijven steunen en ingaan tegen werkgevers die roepen: ‘Rotterdamse studenten hoef ik niet’.”

Niemand is te jong om verantwoordelijkheid te nemen

De nieuwe Rotterdamse wethouder van Onderwijs, Jeugd en Zorg Sven de Langen stond stil bij de onderwijsresultaten die in de laatste 25 jaar omhoog zijn gegaan en criminaliteit en voortijdig schoolverlaten omlaag mede door Albeda die daar een flinke bijdrage aan heeft geleverd. Hij riep de aanwezige studenten op om zich te organiseren: “Niemand is te jong om verantwoordelijkheid te nemen.”

Albeda uitblinker Lotte nam samen met student Ryan deze verantwoordelijk door het interviewen van Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. “Waarom kan ik als mbo-er als ik heel goed ben, niet een hbo-functie vervullen?” Kim Putters gaf in zijn antwoord het belang aan van het anders nadenken over het invullen van vacatures door werkgevers. En het belang voor jongeren om nog meer zichtbaar te zijn en mensen te leren kennen: “Elkaar kennen is de helft van het verhaal.” Jongeren moeten naar zijn idee meer worden betrokken bij besluitvorming en zichzelf ook opdringen: “Ik ben 17 en hier ben ik! Probeer een voet tussen de deur te krijgen bij de nieuwe Tweede Kamer.”

Tanja Jadnanansing onze programmamanager Strategie en Externe Betrekkingen bij onderschreef dit in haar pleidooi voor het maken van verbinding. Ze legde haarfijn uit waarom zij als Amsterdamse werkzaam is in Rotterdam en stond stil bij het belang van het hebben van een droom, hoop en vrienden. Ook gaf ze aan hoe belangrijk het is om mensen in je omgeving te hebben die benaderbaar zijn, die je stimuleren, maar je ook de ruimte geven als het even niet gaat. Zo’n plek is Albeda voor heel veel studenten.

Je eigen plan loslaten…

‘Wanneer ontstaat er verbinding? Als je je eigen plan loslaat.’ Prinses Laurentien vertelde dat dit niet haar woorden waren, maar de woorden van een kind. De prinses is de grondlegger van de Raad van Kinderen. In deze raad denken kinderen structureel mee met bedrijven en organisaties over strategische en maatschappelijke vraagstukken. En met succes. Prinses Laurentien wilde het niet hebben over de uitdrukking: ‘jongeren zijn de toekomst’, maar eerder over het heden: hoe ga je juist nu met jongeren aan de slag om dingen voor elkaar te krijgen. In interactie met het publiek en de jongeren pleitte zij voor een nieuwsgierige houding naar anderen. Hoe ziet de wereld er door jouw bril uit? Een student van Albeda in Vlaardingen stond op en gaf aan dat zij zich via het studentenpanel op haar school echt betrokken voelt bij de school. De prinses eindigde met de woorden van een 10-jarige jongen: ‘Leiderschap is leren loslaten te denken altijd de beste te moeten zijn.’

Toffe nieuwe ideeën

Shay Kreuger, verslaggever van de jongeren radiozender FunX, zorgde met een groep studenten voor een mooie afsluiting van het congres. In de afgelopen weken bedachten de studenten drie toffe nieuwe ideeën om Albeda en Rotterdam te verbinden:

  • #studentsofalbeda010 laten van zich horen via foto’s op Instagram, columns in de Metro en vlogs op site van de overheid.
  • Studentfest – op 1 juni 2018 vindt een fantastisch feest plaats voor alle leerlingen van Rotterdamse scholen. Een kaartje kopen kost 7 euro. De opbrengst komt in een studiefonds, waar Rotterdamse jongeren gebruik van kunnen maken.
  • Albeda Connects – zoek verbinding met werkgevers. En we dagen de Sociaal Economische Raad uit om te helpen.

Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER, gaf vervolgens aan dat zij hierbij heel graag wil helpen. Ze nodigde alle studenten uit om vrienden met haar te worden en kondigde aan een groeiakkoord bij de SER af te gaan sluiten. Ook op de vraag van Shay of zij ambassadeur voor het mbo wilde worden zei ze volmondig JA: “Er gaan heel veel dingen goed in het mbo en daar moeten we zuinig op zijn.”

Bekijk hier de foto’s van deze dag.

Over Albeda

Albeda is een interconfessioneel en intercultureel regionaal opleidingscentrum in Rotterdam en omgeving, met kleinschalig, herkenbaar en aantrekkelijk onderwijs voor vakmanschap en burgerschap. We bouwen samen met bedrijven aan een ondernemende school voor beroepsonderwijs in de stad en de regio. Daarbij werken we intensief samen met de onderwijsinstellingen in onze omgeving, zowel het toeleverend als het vervolgonderwijs.