Rotterdam,
08
maart
2019
|
14:47
Europe/Amsterdam

Studenten Lara en Yvette (Internationaal ondernemer) winnen goud en Michelle (Pedagogisch medewerker) zilver bij NK Skills Heroes!

Lara Hoofdman en Yvette Jorissen van Albeda College Economie & Ondernemen uit Rotterdam zijn de winnaars van de NK Skills Heroes Internationaal Ondernemer. Tijdens deze landelijke mbo-vakwedstrijd streden achttien studenten van negen mbo-instellingen uit heel Nederland om het Nederlands Kampioenschap. Als opdracht moesten de finalisten een businessplan schrijven voor de introductie van vijf nieuwe exotische vruchten uit Brazilië in vier Europese landen. De tweede plaats ging naar het Deltion College. MBO College Poort van het ROC van Flevoland eindigde op de derde plaats. Michelle Wiersma werd in Rotterdam tweede bij de finale van de wedstrijd voor de opleiding Pedagogisch medewerker. Daphne Scheerman en Mellanie Booij van de opleiding Handhaver toezicht en Veiligheid drongen in Haarlem ook tot de finale door. Zij eindigden bij de laatste 8. Van 19 tot 22 maart zijn nog negen Albeda-studenten geselecteerd om mee te doen aan de (halve) finales van hun opleiding.

Lovende juryreacties
De jury is lovend over de winnaars. “Door alle finalisten is twee dagen keihard gewerkt. Er is op hoog niveau gepresteerd. De winnaars hebben ons verrast met hun creatieve uitwerking en hebben consistent aan de hele opdracht gewerkt”. Lara en Yvette zijn trots: “We hadden dit niet verwacht. Het waren pittige deelopdrachten die je in korte tijd moest opleveren. We zijn echt trots dat we gewonnen hebben”. De finalisten voerden diverse opdrachten uit die werden beoordeeld door juryleden uit onderwijs en bedrijfsleven. Als afsluiting presenteerden de finalisten hun plan aan de jury.

Twee leuke en leerzame dagen
Ook Michelle streed tegen studenten van acht andere teams. Als opdracht moest zij vernieuwende activiteiten bedenken en uitvoeren gericht op een afwijkende lijn in de ontwikkeling van kinderen (zoals taalachterstand), en een ouderavond organiseren met ditzelfde thema. Michelle is trots: “Ik had een goed gevoel over de opdrachten, maar dat ik tweede werd kwam als een positieve verrassing. De opdrachten waren heel leuk om uit te voeren, de kinderen reageerden enthousiast op me. Samen met de andere finalisten heb ik twee hele leuke en leerzame dagen gehad”. De opdrachten werden beoordeeld door juryleden uit onderwijs en kinderopvang. “Je rust is je kwaliteit, deze bezit je van nature. Je wist je mimiek en intonatie goed in te zetten tijdens de presentatie. Dit mag je ook meer laten zien in het contact met kinderen. Misschien kwam dit door de spanningen? Je hebt een heel aansprekend gezicht”, oordeelde de jury.” De eerste plaats ging naar het ROC TOP, MBO Amersfoort eindigde op de derde plaats.

Overige finales op 19, 20, 21 en 22 maart
De volgende Albeda-studenten hebben hun finales van 19 tot 22 maart in de RAI in Amsterdam. We wensen ook hen heel veel succes!

• Sophie Schram: Kapper
• Linda de Visser: Medewerker maatkleding
• Camelia Lâazza : Modeontwerper
• Ilse Kruijthof: Management assistant
• Quinty Nazir: Juridisch dienstverlener
• Nahom Niguse: Medewerker evenementenorganisatie
• Tim Bienefelt: Zelfstandig werkend bakker
• Giannivan Bilsen: Patissier
• Humeyra Savas: Apothekersassistent (21 maart: halve finale)

WorldSkills Netherlands
De organisatie van Skills The Finals is in handen van WorldSkills Netherlands. Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom vestigt WorldSkills Netherlands de aandacht op het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. Bovendien verzorgt WorldSkills Netherlands de Nederlandse deelname aan EuroSkills en WorldSkills, respectievelijk het EK en WK voor beroepen. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven.

Voor het beroepenevenement Skills The Finals werkt WorldSkills Netherlands nauw samen met partners uit overheid, onderwijs en bedrijfsleven zoals het Ministerie van OCW, MBO Raad, VO Raad, SBB, ROC van Amsterdam-Flevoland, Gemeente Amsterdam, Fonds 21, Expertisepunt LOB en een groot aantal sponsoren.

Skills The Finals is een van de jaarlijkse evenementen die in samenwerking met de MBO-Raad en SBB onder de noemer ‘dit is mbo' wordt ingezet voor de promotie van het beroepsonderwijs en waarmee het belang van beroepsonderwijs voor de maatschappij breed onder de aandacht wordt gebracht.