Rotterdam,
22
september
2017
|
18:53
Europe/Amsterdam

Albeda als eerste mbo-school in Zuid-Holland ‘Dementievriendelijk’

Donderdag 21 september op Wereld Alzheimer Dag ontving Albeda uit de handen van Joke Bol, Alzheimer Nederland afdeling Nieuwe Waterweg Noord, als eerste mbo-school in Zuid-Holland het certificaat 'Dementievriendelijke school'. Het certificaat ontving Albeda tijdens de Alzheimerconferentie in de Stadsgehoorzaal te Vlaardingen.

Interessante dag
De conferentie werd georganiseerd door Albeda locatie Vlaardingen, in samenwerking met een aantal zorg- en welzijnsorganisaties en het MKB voor studenten en andere belangstellenden in de regio. Het programma bestond onder andere uit diverse inspirerende presentaties en workshops, een interview met Mieke Hollander van Zorg4effect en Dick als ervaringsdeskundige. Het verhaal van Dick Rijksen, die zelf Alzheimer heeft, maakte veel indruk. Zoë en Britney, studenten van de opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen, vonden het vooral knap hoe Dick zijn ervaringen op humoristische wijze met de aanwezigen deelde.

E-learning programma
De dag eindigde onder andere met de uitreiking van het certificaat. Kees Schriek, directeur van de Alzheimer Stichting sprak lovende woorden over hoe Albeda Vlaardingen de problematiek onder de aandacht brengt. De stichting en 25 studenten hebben samen een e-learning programma ontwikkeld. Het programma wordt aangeboden aan studenten om in de les met deze problematiek aan de slag te gaan.

Weinig aandacht
Een aantal aanwezige studenten is van mening dat dementie weinig aandacht krijgt. ‘’Als ik tv kijk zie ik vooral reclames over kanker en spierziektes. Maar als ik nu die cijfers zo hoor verbaast het mij echt dat voor dit probleem zo weinig aandacht is’’, aldus Natasja en Wendy van Maatschappelijke zorg. Medestudent Peter vindt ook dat er meer aandacht moet gaan naar dementie. Zelf heeft hij van dichtbij meegemaakt hoe het gedrag van mensen door Alzheimer kan veranderen. ‘’Wanneer mijn ouders met mijn oma hadden afgesproken om de dag erna langs te komen, belde ze de nacht ervoor om te vragen waar ze nou bleven. Dat is best wel triest dat je opeens dingen vergeet’’.

Toenemend probleem
Eén op de vijf Nederlanders krijgt te maken met dementie; geschat wordt dat in 2040 het aantal mensen met dementie gestegen is tot meer dan een half miljoen. Hiermee wordt dementie een toenemend probleem in Nederland. Dit was aanleiding voor Albeda locatie Vlaardingen om deze conferentie te organiseren voor ruim 500 studenten van de opleidingen Maatschappelijke zorg en Economie & Ondernemen.

Bekijk hier de foto's van de dag.