Rotterdam,
04
februari
2020
|
14:54
Europe/Amsterdam

Adopteer een klas!

Wilma Lodder laat werkgevers klassen van Albeda Startcollege adopteren. “Studenten lopen stage en krijgen les op school, maar in de praktijk is er nog zoveel te leren. Daarom hebben wij met Dave van Akkeren, eigenaar van Carwash Blijdorp, een mooie deal. Hij heeft een klas van de entreeopleiding Mobiliteit geadopteerd, elke twee weken komen er twee studenten drie dagen werkervaring opdoen in zijn bedrijf. ​Heel het schooljaar komen er twee studenten drie dagen per week werkervaring opdoen in zijn bedrijf. Na twee weken wisselen de studenten. Zo doet de hele klas werkervaring op.

De studenten leren hier praktische vaardigheden zoals het schoonmaken van het interieur, wassen en poetsen van auto`s, maar ook de samenstelling van schoonmaakmiddelen en licht schadeherstel aan de carrosserie. Daarnaast leren ze ook sociale en communicatieve vaardigheden, ze hebben contact met klanten, collega`s en hebben een tijdelijke werkgever. Een bijkomend voordeel is dat de studenten de hele dag Nederlands praten. Zo ontwikkelen ze veel verschillende vaardigheden op deze werkplek. Voor de eigenaar Dave is het ook fijn, hij heeft extra handjes.

​​​​​​​Arbeidsethos
Dave van Akkeren is enthousiast over de samenwerking met het Startcollege en over de studenten.“Ik kom uit een familie waar veel interesse is voor andere culturen, daarnaast is ons bedrijf ook maatschappelijk betrokken en geven wij jongeren graag de kans om te leren. Toen Wilma mij vroeg om een hele klas stage te laten lopen had ik wel even mijn bedenkingen. We hebben vaker stagiaires maar het is best bewerkelijk om een jongere te begeleiden, zeker als de arbeidsethos niet groot is. Maar deze doelgroep statushouders is geweldig, deze jongens zijn zo positief en uitzonderlijk gemotiveerd, ze willen heel graag leren. Het werk is niet moeilijk, maar het gaat om de motivatie, en die is groot!”

Wilma: “het is ook belangrijk dat de docent van de klas een klik heeft met het bedrijf, want zij trekken samen op. Dit project draait nu al ​een aantal jaren met succes. De docent Mieke Hoppebrouwer kan het goed vinden met Dave. Hij is enthousiast en vindt het leuk om met jongeren te werken.

Te laat komen
Het is belangrijk dat de docent de belangen van het bedrijf in acht neemt. Niveau 1 studenten verschillen van niveau 4 studenten, een docent kijkt er niet van op als studenten te laat komen. Maar voor een bedrijf is dit niet normaal. Ook het feit dat je bijvoorbeeld rekening houdt met de schoolvakanties, daar doen bedrijven ook niet aan. De leefwereld van sommige studenten is niet op orde dus een goede communicatie tussen docent en bedrijf is heel belangrijk.

Het leuke is dat alle studenten in tweetallen bij het bedrijf gaan werken, zo leert het bedrijf de toppers kennen en de studenten waar nog aan geschaafd moet worden. De studenten die het leuk vinden en het goed doen kunnen in de vakantie of in het weekend een bijbaantje bij de Carwash krijgen!