Specialist mode/maatkleding

Ben je modebewust, creatief en heb je oog voor kwaliteit? Vind je het leuk om zelf kleding te maken en werk je graag met een naaimachine? Lijkt het je een uitdaging om met mooie stoffen en materialen de prachtigste creaties te maken voor klanten? Ga dan voor een toekomst in de modewereld. De opleiding Specialist mode/maatkleding op niveau 4 leert je alles over het werken in de modebranche. In drie of vier jaar word je opgeleid tot een deskundige modespecialist.

Bekijk de film waarin Saliha, Julia en Annemijn je vertellen wat je leert als je kiest voor een mode-opleiding op niveau 2, 3 of 4.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

De opleiding Specialist mode/maatkleding op niveau 4 volg je via de beroepsopleidende leerweg (bol). Je volgt lessen op school en loopt tien tot vijftien weken per jaar stage. Gedurende deze opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider. Hij of zij helpt je bij het volgen van de opleiding. Op vaste momenten kijken jullie samen of je nog op schema ligt en of je je doelstellingen hebt bereikt.

De opleiding Specialist mode/maatkleding is een kleinschalige opleiding, waarbij je les krijgt van enthousiaste vakdocenten. Zij hebben ervaring met het werken in de mode en leren je graag alle fijne kneepjes van het vak als specialist.

Veel praktijklessen
Je krijgt veel praktijklessen in het atelier of het praktijklokaal van de opleiding. Deze lessen zijn vooral gericht op de technische vaardigheden die je nodig hebt voor je toekomstige beroep als specialist in mode. Je leert alles over het maken van kleding en het vervaardigen van textielproducten. Verder krijg je les in patroontekenen en leer je meer over de verschillende stoffen en materialen.

Vakgerichte en algemene lessen
In de lessen wordt er veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden. Zo maak en presenteer je jouw eigen ondernemersplan. Ook leer je algemene vaardigheden, zoals communiceren, ordelijk en netjes werken, samenwerken en presenteren. Naast alle vakgerichte lessen krijg je Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Zelf kleding ontwerpen
Tijdens deze modeopleiding werk je zowel zelfstandig als in groepjes aan diverse projecten. Aan het einde van het schooljaar presenteer je je zelf gemaakte kledingstukken in een modeshow (bekijk de Modeshow van 2018). Je werkt tijdens de modeshow samen met studenten kappen en schoonheidsverzorging.

Meelopen/proefstuderen
Ben je geïnteresseerd in de opleiding maar wil je eerst écht ervaren hoe het is om deze te volgen? Kom dan eerst een dagje meelopen/proefstuderen. Je kunt je hier eenvoudig voor aanmelden.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Na afronding van de opleiding kun je aan het werk in het atelier van een confectiebedrijf of maatkledingbedrijf. Als specialist mode/maatkleding voer je hier vaktechnische handelingen uit aan bijvoorbeeld kleding, tassen en textielproducten. Na een aantal jaren kun je vaak doorgroeien naar een functie van manager of bedrijfsleider. Verder kun je ook als zelfstandig ondernemer aan het werk. Hierbij maak je jouw eigen kleding op aanvraag van verschillende cliënten. 

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

De opleiding kent een driejarige (versneld) en een vierjarige route. In principe start je in de vierjarige route. Indien je vooropleiding, kennis en ervaring het toelaten kun je (voorlopig) geplaatst worden in de driejarige route. Aan het eind van het eerste leerjaar wordt aan de hand van je resultaten bekeken of dit de juiste route is of dat de vierjarige route beter bij je past.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als specialist mode/maatkleding ga je vakkundig en zelfstandig te werk. Je kunt secuur werken, ook onder druk. Je hebt oog voor detail en de wensen van de klant. Het maken van kleding moet vaak snel gebeuren. Je bent dan ook stressbestendig en kunt goed omgaan met deadlines. Verder heb je oog voor kwaliteit en wil je altijd een perfect product afleveren. Je bent daarom redelijk perfectionistisch en werkt goed samen met klanten. Om medewerkers in een atelier te begeleiden dien je bovendien te beschikken over inlevingsvermogen, leidinggevende kwaliteiten en sociale vaardigheden. Als je bij een bedrijf werkt denk je mee met het ondernemingsbeleid van het atelier en geef je advies over de inkoopbehoefte. Uiteraard heb je een passie voor mode. Je bent op de hoogte van de laatste modetrends en vaktechnische ontwikkelingen.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2018/2019.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1155,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
In het eerste leerjaar ben je ongeveer 410 euro kwijt aan (leerwerk)boeken en licenties. In het tweede leerjaar is dit ongeveer 125 euro, het derde leerjaar ongeveer 25 euro en het vierde leerjaar 0 euro.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Per jaar is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus) voor deze opleiding. Voor schooljaar 2019/2020 zijn dat 34 plaatsen voor de opleiding Specialist mode/maatkleding en de opleiding Allround medewerker mode/maatkleding samen. De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding. Meld je daarom zo snel mogelijk aan voor deze opleiding. Tot 1 april is minimaal 50% van de opleidingsplaatsen gereserveerd voor schoolverlaters uit het voortgezet onderwijs.

Na je aanmelding krijg je bericht of je kunt deelnemen aan de intake-activiteiten. Om toegelaten te kunnen worden tot de opleiding, is het verplicht om hieraan deel te nemen.

Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
 • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten.

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van je eerste keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van je eerste keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

De verplichte intake-activiteiten bestaan uit:

 • Voorlichtingsbijeenkomst: voorlichting over het beroep en de opleiding;

 • Intakeopdrachten: kennismaken met de opleiding en het werkveld;

 • Intakegesprek.

Indien extra zorg of begeleiding nodig is kan er een verlengde intake plaatsvinden. Ook deze verlengde intake is onderdeel van de verplichte intake-activiteiten.

Belangrijk: Tweede voorkeur
Voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Er is een kans dat je niet geplaatst kan worden. Het is daarom belangrijk dat je een 2e voorkeur voor een opleiding doorgeeft bij je aanmelding. Bij het invullen van het digitale aanmeldformulier vul je bij de laatste vraag jouw 2e voorkeur voor een opleiding in.

Je ontvangt voor beide opleidingen een uitnodiging voor een intake. Albeda adviseert je om ook naar het intakegesprek voor jouw 2e voorkeur te gaan.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Op stagemarkt.nl vind je diverse erkende stagebedrijven bij jou in de buurt.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na het behalen van het diploma Specialist mode/maatkleding kun je nog verder leren. Zo kun je doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld in een aansluitende (creatieve) hbo-opleiding, zoals een opleiding mode aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam of het AMFI in Amsterdam. Ook kun je terecht bij hbo-opleidingen in een andere richting, bijvoorbeeld de PABO.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Is het beroep van specialist in de mode toch niet helemaal iets dat bij je past? Denk dan eens aan een opleiding tot Junior stylist of Theatervormgever.

Aanmelden

Crebo
23077
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 of 4 jaar (afhankelijk van je vooropleiding)
Startmoment(en)
augustus 2019