Basismedewerker mode/maatkleding

Ben je graag met mode bezig en vind je het leuk om zelf kleding te maken? Heb je gevoel voor kwaliteit en droom je ervan om mooie dingen te maken? Dan past de opleiding Basismedewerker mode/maatkleding perfect bij je.

Bekijk de film waarin Saliha, Julia en Annemijn je vertellen wat je leert als je kiest voor een mode-opleiding op niveau 2, 3 of 4.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de bol-opleiding tot basismedewerker mode/maatkleding leer je meer over het werken in een atelier van een kledingbedrijf. Je volgt de beroepsopleidende leerweg (bol) op school en loopt stage.

Veel praktijklessen
Je krijgt les van vakdocenten die je alles leren over het vak. Zo krijg je veel praktijklessen, zoals patroontekenen, naaitechnieken en kleding maken. Verder krijg je vaktheorie over de verschillende stoffen en materialen. Naast de vele vaklessen en praktijkopdrachten volg je ook theorielessen Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Gedurende de opleiding werk je zowel zelfstandig als in groepjes. Zo maak je kledingstukken voor klanten en werk je bijvoorbeeld samen aan een project om het vervolgens te presenteren. Aan het einde van het eerste schooljaar wordt er een modeshow georganiseerd (bekijk de Modeshow 2015). Hier presenteer je je zelfgemaakte kleding. Je werkt tijdens de modeshow samen met studenten kappen en schoonheidsverzorging.

Elk jaar stage lopen
Elk schooljaar loop je tien tot vijftien weken stage. Dit is bij een erkend stagebedrijf dat je zelf hebt gevonden. Je kunt stage lopen bij een naaiatelier of bij een reparatiebedrijf. Als je het lastig vindt om een goed stagebedrijf te vinden, dan helpen wij je hierbij. 

Studieloopbaanbegeleider
Tijdens deze opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb'er). Hij of zij ondersteunt je en samen kijken jullie regelmatig of je nog op schema ligt.

Het is belangrijk dat je je volledig inzet en dat je elke dag gemotiveerd aan de opdrachten werkt. Aan het begin van het schooljaar maken we daarom duidelijke afspraken met je. Zo weet je wat je van ons kunt verwachten en wat wij van jou willen zien.

Meelopen/proefstuderen
Ben je geïnteresseerd in de opleiding maar wil je eerst écht ervaren hoe het is om deze te volgen? Kom dan eerst een dagje meelopen/proefstuderen. Je kunt je hier eenvoudig voor aanmelden.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als basismedewerker mode/maatkleding werk je in een confectieatelier, bij een reparatie-/veranderbedrijf of in een atelier voor maatkleding. Hier bewerk je kleding, zet je kledingstukken in elkaar en/of teken je eenvoudige patroondelen. Verder controleer je je eigen werk op eventuele foutjes. Je kunt ook een baan hebben bij een stoffenwinkel. Als basismedewerker mode/maatkleding voer je de werkzaamheden uit onder leiding van een bedrijfsleider of een ervaren medewerker.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 1 (entreeopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als basismedewerker mode/maatkleding beschik je over een aantal vaardigheden. Het maken van kleding is erg precies werk. Vaak moet dit werk bovendien snel gebeuren. Dat betekent dat je nauwkeurig en systematisch kan werken, ook onder tijdsdruk. Je wilt een perfect product afleveren, werkt goed met anderen samen en hebt doorzettingsvermogen.

Tijdens je werk komt het regelmatig voor dat je ineens een opdracht van een andere klant krijgt. Deze moet je dan tussen je werkzaamheden door uitvoeren. Je bent dus flexibel en vindt het niet erg om eens wat langer door te werken. Ook gebeurt het wel eens dat je een aantal van dezelfde kledingstukken in elkaar moet zetten. Je voert dan steeds dezelfde handelingen uit, maar blijft toch gefocust.

Verder heb je natuurlijk een passie voor het modevak. Zo lees je diverse vakbladen, blogs en modetijdschriften. Door dit te doen, blijf je op de hoogte van de laatste modetrends.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2018/2019.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1155,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
In het eerste leerjaar ben je ongeveer 155 euro kwijt aan (leerwerk)boeken en licenties. In het tweede leerjaar is dit ongeveer 25 euro.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen.
Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

De verplichte intake-activiteiten bestaan uit:

  • Voorlichtingsbijeenkomst: voorlichting over het beroep en de opleiding;

  • Intakeopdrachten: kennismaken met de opleiding en het werkveld;

  • Intakegesprek.

Indien extra zorg of begeleiding nodig is kan er een verlengde intake plaatsvinden. Ook deze verlengde intake is onderdeel van de verplichte intake-activiteiten.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Op de website stagemarkt.nl vind je diverse erkende stagebedrijven bij jou in de buurt.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Als je het diploma Basismedewerker mode/maatkleding hebt behaald, kun je doorstromen naar de vervolgopleiding Allround Medewerker Mode/Maatkleding op niveau 3. Hiervoor heb je een positief studieadvies nodig ten aanzien van je houding, je inzet, je aanwezigheid en je gehaalde studieresultaten. Je start dan in het tweede leerjaar van de opleiding op niveau 3.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Is het beroep van basismedewerker mode/maatkleding toch niet helemaal wat je zoekt? Denk dan eens aan een opleiding tot verkoper of verkoper op de winkelvloer. Of kijk eens bij onze opleidingen in de dienstverlening.

Aanmelden

Crebo
25159
Niveau
2
Traject
bol
Duur bol
2 jaar
Startmoment(en)
augustus 2019