Vormgever

Je bruist van de ideeën en werkt graag met je handen. Je hebt discipline, doorzettingsvermogen en een passie voor theater, maar je wilt je niet beperken tot één vakgebied. Je houdt van ontwerpen, maken, bouwen en creëren. Het werken met je handen vormt daarbij de basis. Daarin is Albeda MBO Theaterschool anders dan andere opleidingen binnen het profiel (media)vormgever.

Bij de opleiding Vormgever (niveau 4) ontwikkel je je in vier jaar tijd als beginnend kunstenaar. Dat doe je via decor, grime, kostuums, tekenen en schilderen, maquettes, film & fotografie en digitaal ontwerpen. Je leert denken in mogelijkheden en jouw creativiteit en eigenheid omzetten in een ontwerp. Dit ontwerp voer je vervolgens zelf, of met een team, uit. Hoe dat moet leer je op school, in de praktijk op bijzondere stageplaatsen én binnen ons eigen theatergezelschap Vers Vlees. Albeda MBO Theaterschool is de enige mbo-opleiding in Nederland met een eigen theatergezelschap bestaande uit acteurs, technici én vormgevers! Binnen dit gezelschap werk je samen met de acteurs en technici van Albeda MBO Theaterschool.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Algemeen
De vierjarige opleiding Vormgever niveau 4 volg je aan de MBO Theaterschool, een unieke samenwerking tussen Albeda en Hofplein Rotterdam. Je gaat vijf dagen per week naar school en loopt regelmatig stage; wij bieden 100% stagegarantie.

Elk studiejaar bestaat uit vier periodes van tien weken. Binnen zo’n periode werk je aan een project. De eerste acht weken van elk blok staan in het teken van leren, onderzoeken, ontwikkelen en groeien. Week negen van het blok is de productie- en presentatieweek en in week tien evalueren en reflecteren we op wat je in die periode hebt onderzocht en ontwikkeld. Van daaruit formuleren we (nieuwe) leerdoelen voor het daaropvolgende blok.

Het eerste leerjaar
Het eerste jaar ontwikkel je je eigen basis. Je leert alles over de theaterwereld en theater maken. Je leert kijken en luisteren met een open blik én met plezier. Er is dit jaar veel aandacht voor conceptueel denken: op welke manieren kun je jouw creativiteit en ideeën uiten? Je gaat aan de slag met fotografie, film, 3D-schetsen, maquettebouw en diverse digitale werkvormen, zoals SketchUp, Photoshop en Vectorworks. Ook doe je veel kennis op over materialen en gereedschappen die je kunt gebruiken als (theater)vormgever.

Het tweede leerjaar
Vanaf het tweede jaar specialiseer je je tot (theater)vormgever. Je gaat dieper in op het maken van eigen ontwerpen. Hoe kom je van een concept tot een uitgewerkt idee en hoe ga je dit vervolgens uitvoeren? Je bent constant aan het bedenken, overleggen, ontwerpen, bijschaven en creëren. Het werken met je handen vormt daarbij de basis. Daarin is Albeda MBO Theaterschool anders dan andere opleidingen binnen het profiel vormgever.

Natuurlijk gebruik je ook allerlei digitale (ontwerp)mogelijkheden, maar je werkt vooral veel met fysiek materiaal. Onder leiding van docenten uit de praktijk werk je jouw ideeën uit tot een concreet beeld. Eerst tweedimensionaal, een ontwerp op het platte vlak, maar daarna ook driedimensionaal bij het maken van een decorontwerp en een maquette. Op school krijg je veel ruimte om te experimenteren, maar daar horen ook verantwoordelijkheden bij. Je leert te staan voor je eigen werk. Daarnaast ervaar je in dit jaar hoe het is om in de praktijk te werken als (theater)vormgever. Je loopt namelijk tien weken stage bij een extern (theater)bedrijf.

Het derde leerjaar
In het derde leerjaar ga je aan de slag met alles wat je hebt geleerd in de eerste twee jaar. Je bent in dit jaar uitvoerend vormgever voor Vers Vlees, het theatergezelschap van Albeda MBO Theaterschool. Je werkt samen met en onder leiding van een student uit het vierde leerjaar. Ook werk je samen met studenten van de andere opleidingen van Albeda MBO Theaterschool. En je loopt dit jaar nogmaals tien weken stage bij een extern (theater)bedrijf. Je leert in dit zinderende derde jaar dus door veel te doen in de praktijk!

Het vierde leerjaar
Nog meer praktijk! In je laatste jaar ben jij verantwoordelijk voor de vormgeving van Vers Vlees. Jij maakt het ontwerp voor het decor, kostuums of grime én voert dit uit. Je stuurt hierin een team van vormgevers aan. Je maakt de planningen en beheert het budget. Zo ver ben je dus al! Je bent vanaf de allereerste repetitie betrokken bij het proces van het maken van de voorstelling. Dat doe je samen met de acteurs en technici, allemaal onder begeleiding van een professionele regisseur. Met Vers Vlees maak je twee voorstellingen. Daarnaast loop je dit schooljaar tien weken stage bij een extern (theater)bedrijf.

Het vierde jaar is ook het jaar waarop jij jezelf laat zien als beginnend kunstenaar. Met een expositie van jouw eigen werk geef je je visitekaartje af aan het externe werkveld. Je laat ermee zien waar je fascinaties liggen, wat je kunt en waar je naartoe wilt. De expositie is een belangrijk onderdeel van je eindexamen.
Verder doe je dit jaar examen in Nederlands, Rekenen en Engels. De voorstellingen van Vers Vlees,  de stage en de expositie gelden ook als examens.

Algemene vakken
Naast de specifieke lessen gericht op jouw ontwikkeling als Vormgever, krijg je tijdens je gehele studieperiode ook lessen zoals Nederlands, Engels, rekenvaardigheid, teamwork en theateroriëntatie. Ook is er veel aandacht voor jouw studieloopbaanontwikkeling (slb). Tijdens deze lessen leer je grip te krijgen op jouw eigen ontwikkeling, leer je over eigenaarschap van jouw eigen leven en ga je een beeld vormen van wat je na de studie wil gaan doen. 

Stages

 • 1e schooljaar: snuffelstages
 • 2e schooljaar: 10 weken stage bij een extern (theater)bedrijf
 • 3e schooljaar: 10 weken stage bij een extern (theater)bedrijf
 • 4e schooljaar: 20 weken stage bij een extern (theater)bedrijf
   

Albeda MBO Theaterschool biedt 100% stagegarantie! Voor de externe stages loop je stage bij gerenommeerde theaterbedrijven zoals Rotterdamse Schouwburg, Nationaal Toneel, Stage Entertainment, MAAS Theater en Dans, Theater Rotterdam en Theater Walhalla. Naast de externe stages word je als technicus onderdeel van theatergezelschap Vers Vlees. 

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als vormgever kun je aan de slag in een theater of bij een theatergezelschap maar ook in de filmwereld. Je kunt bijvoorbeeld werken als setdresser, decorbouwer, kostuumspecialist, rekwisiteur of grimeur. Misschien werk je liever als zelfstandig ondernemer en word je bijvoorbeeld fotograaf, meubelmaker of autonoom kunstenaar.

Doordat je een brede opleiding als vormgever krijgt kun je terecht op talloze hbo-kunstopleidingen. De Albeda MBO Theaterschool vormt een belangrijke brug tussen het vmbo en het hbo-onderwijs. Met een diploma Vormgever heb je hiervoor een uitstekende basis.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Albeda MBO Theaterschool leidt open, maatschappelijk betrokken jonge mensen op die boeiend zijn om naar te kijken en te luisteren. Tijdens je opleiding moet je je open durven stellen voor nieuwe ervaringen en onbekende werelden. Durven te stralen én te falen. Jij bent immers de regisseur van je eigen leren en leven. Je hoeft dan ook niet alles te kunnen als je begint. Maar je moet wel alles uit jezelf en de opleiding willen halen, een enorme drive hebben. Daarbij mag je van je docenten verwachten dat zij alles uit zichzelf halen om jou te voeden, inspireren, bevragen en uit te dagen.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2020/2021.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1202,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding ben je ongeveer 340 euro kwijt aan boeken en licenties.

Vrijwillige kosten
Om deel te kunnen nemen aan diverse activiteiten betaal je voor de gehele opleiding ongeveer 2.100 euro.  Hieronder vallen bijvoorbeeld een schoolreis naar Berlijn, een schoolreis/tournee naar Engeland, bezoek aan voorstellingen/exposities, een museumjaarkaart voor 4 jaar, gebruik van studio's en theaterzalen buiten schooltijd, gebruik van de A1 printer voor eigen werk, de aanschaf van een externe harde schijf, aanschaf van materiaal voor het maken van eigen werk, aanschaf van een startpakket gereedschap voor zelfstandig gebruik en een afstudeeretentje met je ouders/verzorgers erbij.
Deelname en aanschaf van materiaal is niet verplicht maar wel aan te bevelen in het kader van ondernemerschap en eigen ontwikkeling.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Per jaar is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus) voor deze opleiding. Voor schooljaar 2019/2020 zijn dat 30 plaatsen. De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding. Meld je daarom zo snel mogelijk aan voor deze opleiding. Tot 1 april is minimaal 50% van de opleidingsplaatsen gereserveerd voor schoolverlaters uit het voortgezet onderwijs.

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
 • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Selectie dag – Zaterdag 15 februari 2020
Om daadwerkelijk te worden aangenomen, doe je mee aan een selectiedag waarbij we kijken naar jouw creatieve en artistieke aanleg.
Dat doen wij als volgt:

 • Portfolio: We vragen je om eigen werk mee te nemen. Dit mag van alles zijn, zo lang het maar eigen gemaakt creatief werk is. De docenten zullen hierover met je in gesprek gaan.
 • Workshop theater maken: Je volgt een workshop over theater maken. Hier kijken wij naar jouw theatraal inzicht.
 • Maakopdracht: Je volgt een workshop van onze docenten waarbij je ter plekke beeldend werk gaat maken aan de hand van een bepaalde opdracht.

Belangrijk: Tweede voorkeur
Voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Er is een kans dat je niet geplaatst kan worden. Het is daarom belangrijk dat je een 2e voorkeur voor een opleiding doorgeeft bij je aanmelding. Bij het invullen van het digitale aanmeldformulier vul je bij de laatste vraag jouw 2e voorkeur voor een opleiding in.

Je ontvangt voor beide opleidingen een uitnodiging voor een intake. Albeda adviseert je om ook naar het intakegesprek voor jouw 2e voorkeur te gaan.

Leerwerk- stagebedrijven

Leerwerk- stagebedrijven

Albeda MBO Theaterschool biedt 100% stagegarantie! Voor de externe stages loop je stage bij gerenommeerde theaterbedrijven zoals Rotterdamse Schouwburg, Nationaal Toneel, Stage Entertainment, MAAS Theater en Dans, Theater Rotterdam en Theater Walhalla.
Naast de externe stages word je als vormgever onderdeel van theatergezelschap Vers Vlees.  Deze interne stage verloopt via Stichting Productiehuis Theaterschool Rotterdam, dit is het eigen productiehuis van Albeda MBO Theaterschool.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wil je na je opleiding tot theatervormgever nog verder leren? Dan kun je doorstromen naar een hbo-opleiding in dezelfde richting, zoals:

 • Theatre Desing – HKU

 • Theatervormgever – Toneelacademie Maastricht

 • Scenografie – Academie voor Theater en Dans (AHK)

Daarnaast kun je doorstromen naar een van de vele hbo kunstopleidingen in Nederland zoals:

 • iArts

 • Gerrit Rietveld Academie

 • Willem de Kooning Academie

 • ArtEz

 • HKU

Maar je zou ook een vervolg opleiding richting het onderwijs kunnen kiezen. Denk hierbij aan een leraar culturele en kunstzinnige vorming.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Is de opleiding Theatervormgever toch niet helemaal wat je zoekt, maar wil je wel graag achter de schermen werken? Denk dan eens aan de opleiding Technicus.

Spreekt styling je aan, maar wil je liever in de mode werken? Kijk dan eens bij de opleidingen in de mode.  

Aanmelden

Crebo
25201
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
4 jaar

Aanmelden voor deze opleiding voor komend schooljaar kan niet meer. Het aantal beschikbare plaatsen voor deze opleiding is bereikt.

Wil je weten wat dit voor jou betekent of wil je een studieadvies van één van onze voorlichters, neem dan contact op met ons Studie informatie punt (Stip).
Zij kunnen je waarschijnlijk verder helpen.

Je kunt ook onder het tabblad 'ik zoek net even iets anders' kijken. Hier staan opleidingen die lijken op deze opleiding en die mogelijk voor jou interessant zijn.