Office assistant (Secretaresse)

Ben je een echte regelneef en sta je graag klanten en collega’s te woord? Ben je administratief sterk en kun je nauwkeurig werken? Vind je het leuk om met veel dingen tegelijk bezig te zijn? Dan is de opleiding Office assistant (voorheen Secretaresse) iets voor jou! Als office assistant heb je een veelzijdige en afwisselende baan met veel verantwoordelijkheid.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Als office assistant ben je vaak de spil binnen de afdeling. Je bent het eerste aanspreekpunt voor je manager en je collega’s. Je ondersteunt je manager zodat die zijn of haar werk makkelijker en sneller kan uitvoeren. Je beheert de agenda en het (digitale) archief en je staat collega’s, klanten en andere contacten te woord. Ook organiseer en notuleer je vergaderingen. Als office assistant heb je een veelzijdige en verantwoordelijke taak. Daarom is het belangrijk dat je zelfstandig kunt werken. Je komt een dag per week naar school. Daar krijg je theorievakken zoals Engels, informatica, Nederlands en rekenen. De opleiding duurt drie jaar. Als het goed gaat, kun je versnellen en de opleiding in twee jaar halen. Tijdens de opleiding werk je vooral aan het ontwikkelen van kerntaken en werkprocessen. Er wordt veel gevraagd van je eigen zelfstandigheid.

Praktijkervaring
Als je kiest voor de bbl-variant (beroepsbegeleidende leerweg), leer je de praktische vaardigheden in een erkend leerbedrijf (stage of werk). Sommige onderdelen van je opleiding worden op je stage- of werkplek afgerond met een praktijkexamen. Tijdens de praktijkgerichte lessen en tijdens je stage leer je de telefoon aan te nemen, vergaderingen te plannen en een agenda bij te houden. Zo helpen we je om jezelf te ontwikkelen tot een zelfbewuste en zelfstandige professional.

Persoonlijke begeleiding
In de opleiding Office assistant vinden we persoonlijke begeleiding heel belangrijk. Het kan altijd gebeuren dat je tegen problemen aanloopt, problemen met je opleiding of in de privésfeer, zoals huisvesting. Hiervoor worden mentorlessen en persoonlijke gesprekken ingepland.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als office assistant kun je op veel plaatsen aan het werk. Denk bijvoorbeeld aan een internationaal transportbedrijf, een gemeente of een welzijnsorganisatie. Veel bedrijven hebben een office assistant in dienst die van alle markten thuis is, maar die vooral veel zaken kan regelen.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als office assistant ben je de rechterhand van je manager of van je collega’s op een afdeling. Je bent voor hen het eerste aanspreekpunt. Je hebt dus veel contact met collega’s, relaties en klanten. Niet alleen met mensen op managementniveau, maar ook met collega’s die lager in de organisatie staan. Je beschikt dan ook over goede communicatieve vaardigheden en je bent sociaal vaardig. Omdat je veel contacten hebt, is het heel belangrijk dat je er netjes en verzorgd uitziet. Je hebt een professionele werkhouding en je kunt goed samenwerken. Niet alleen je manager, maar ook je collega’s kunnen op je bouwen. Het is van belang dat je als office assistant een dienstverlenende instelling hebt. Je kunt nauwkeurig werken en je bent punctueel. Het zal voorkomen dat je manager vertrouwelijke informatie met je deelt. Mensen rekenen er dus op dat je betrouwbaar bent. Je hebt veel verschillende taken, dus je kunt snel schakelen en je bent stressbestendig.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 306,- (in plaats van € 612,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 525 euro aan boeken en licenties.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 75 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

 

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Albeda College Economie & Ondernemen vindt dat heel Rotterdam-Rijnmond haar leslocatie is. Via verschillende leerwerkplaatsen verspreid door de gehele regio voeren we opdrachten uit voor bedrijven en organisaties. Bijvoorbeeld via leerwerkplaats Weena743 of onze leerwerkplaats op Zuidplein. Lees hier meer over alle initiatieven waarbij wij samenwerken met het bedrijfsleven.

Stage
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagedocenten.s-bb.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na de opleiding Office assistant niveau 3 kun je doorstromen naar de niveau 4-opleiding Management assistant. Of je op een andere opleiding op niveau 4 wordt aangenomen, hangt van de opleiding af. Met een opleiding op niveau 4 kun je verder studeren aan het hbo.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek jij een andere opleiding? Kijk dan ook eens naar deze opleidingen op niveau 3:

- Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw
- Financieel administratief medewerker
- Commercieel medewerker

Sluit

Aanmelden

Crebo
25573
Niveau
3
Traject
bbl
Duur bbl
2 tot 3 jaar
Startmoment(en)
februari 2022, augustus 2022