Assistant business services (Medewerker secretariaat en receptie)

Vind je ondersteunend werk en omgaan met klanten leuk? Kun je precies werken, ook als het erg druk is? Werk je graag in een team? Dan is de opleiding Assistant business services echt iets voor jou. Je werkt veel samen met collega’s. Daardoor heb je na je opleiding een afwisselende en uitdagende baan.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

De opleiding Assistant business services start met een algemeen deel: ondersteunende administratieve beroepen. Daarin maak je kennis met de twee mogelijke profielen: Medewerker secretariaat en receptie en Medewerker (financiële) administratie. In het algemene deel leer je zaken waarin je ondersteunende werkzaamheden uitvoert, zoals het archiveren van administratieve gegevens, het ontvangen van bezoekers, het beheren van een agenda, het bijhouden van voorraden of het invoeren van gegevens in een geautomatiseerd systeem. In het 2e jaar ga je je verder specialiseren in één van de twee profielen. Kies je voor Medewerker secretariaat en receptie, dan leer je secretariële werkzaamheden. Bijvoorbeeld hoe je gegevens verzamelt en verwerkt tot zakelijke teksten. En hoe je omgaat met het ontvangen van gasten en het verzenden van e-mails en van een bedrijf.

Het is heel belangrijk dat je overzichtelijk kunt werken. Daarom hebben we veel oog voor nauwkeurig werken en plannen. Tijdens de opleiding krijg je theoretische vakken zoals Nederlands, Engels, informatica en rekenen. Ook krijg je de keuzedelen ondernemend gedrag, ict basis of Spaans of Duits.

Opbouw opleidingen
De opleidingen bestaan uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Met keuzedelen kun je je opleiding verbreden, verdiepen en je richten op doorstroommogelijkheden. Zo sluit je opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de praktijk of je vervolgopleiding. Naast de beroepsgerichte lessen krijg je Nederlands, rekenen, loopbaan & burgerschap en in de meeste gevallen Engels. Bij een aantal opleidingen kies je nog uit een andere vreemde taal. 

Ondernemerschap
Tijdens de opleiding Assistant business services maak je naast de reguliere lessen ook kennis met de praktijk. Zo zijn er de praktijkdagen, waarin je bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken gaat afleggen en workshops volgt. Hierdoor krijg je een goed beeld van hoe jouw baan er in de toekomst uit kan zien. Deloitte, ING, KPN International en de gemeente Rotterdam zijn dynamische organisaties waar Albeda nauw mee samenwerkt. In het eerste jaar loop je ook stage.

Naast je stage doe je gedurende je opleiding veel ervaring op met de praktijk. Zo is er in iedere module aandacht voor ondernemerschap. Je komt in aanraking met gastsprekers en leerwerkplaatsen waar je echte opdrachten in de praktijk gaat uitvoeren. 

Persoonlijke begeleiding
Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor persoonlijke begeleiding. Dit gebeurt onder andere door gesprekken met studieloopbaanbegeleiders. Door goede begeleiding krijg jij de kans om het maximale uit je opleiding te halen. Ook is er ruimte voor het oplossen van problemen waar je tegenaan loopt.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Met de opleiding Assistant business services kun je office assistant of receptioniste worden bij allerlei bedrijven en instanties. Bijvoorbeeld bij een internationaal transportbedrijf. Of een gemeente of welzijnsorganisatie. Veel bedrijven zoeken een office assistant. Als office assistant verricht je allerlei ondersteunende werkzaamheden voor de afdeling en je leidinggevende. Je vindt het vooral leuk om veel te regelen.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma entreeopleiding, mbo niveau 1;
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Je helpt graag mensen. Een manager of collega spreekt jou vaak als eerste aan. Vaak is het secretariaat gecombineerd met de receptie van het bedrijf. Je zult dan ook veel collega’s, relaties en klanten spreken. Ook neem je goederen in ontvangst. Je verwerkt de inkomende en uitgaande post. Je ziet er netjes uit en je bent beleefd. Jij bent daardoor het visitekaartje van je bedrijf. Je vindt het leuk om de agenda van de manager te beheren. Je organiseert vergaderingen. Daar maak je aantekeningen. Je beantwoordt e-mails met korte en duidelijke teksten. Ook houd je het administratieve archief bij. Voor al deze taken is het handig als je goed het overzicht kunt bewaren. Je werkt overzichtelijk. Ook als het druk is, heb je je zaken netjes op orde.

Als je het management ondersteunt, kom je soms in aanraking met vertrouwelijke informatie. Die informatie hou je geheim. Kortom, de opleiding Medewerker secretariaat en receptie leidt je op voor uitdagend werk.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 608,- (in plaats van € 1216,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor het eerste jaar van je opleiding betaal je ongeveer € 400 aan boeken, licenties en methodes.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 35 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Creëer zelf de opleiding die bij je past

Creëer zelf de opleiding die bij je past

Bij ons staat flexibiliteit centraal, wij snappen namelijk hoe druk jij bent als student. Om die reden bieden wij ons onderwijs in modules aan. Iedere opleiding bestaat uit een aantal modules en keuzedelen. Deze volg je om uiteindelijk je diploma te halen. In blokken van 10 weken doe je de kennis, vaardigheden en de beroepshouding op die je nodig hebt. Bepaal je eigen leertempo door bijvoorbeeld meerdere modules tegelijkertijd te volgen.
Of ga voor verbreding van je studie en kies een module van een andere opleiding. 

Stage
Tijdens je opleiding volg je uiteraard een stage. Dit doe je bij een erkend leerbedrijf. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wil jij Allround assistance business services worden? Na de mbo-opleiding Assistance business services (Medewerker secretariaat en receptie) niveau 2 kun je doorstromen naar verschillende opleiding op niveau 3. 

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek jij een andere opleiding op niveau 2? Kijk dan ook eens naar deze opleidingen op niveau 2.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25150
Niveau
2
Traject
bol
Duur bol
1 jaar
Startmoment(en)
februari 2022, augustus 2022