Medewerker marketing & communicatie

Je creativiteit inzetten om interesse van mensen op te wekken voor producten en diensten. Dat past bij je. Ben je ook stressbestendig en communicatief vaardig? Dan zit jij goed bij de opleiding Medewerker marketing & communicatie! Als medewerker marketing & communicatie heb je een veelzijdige baan waarin communicatie in alle mogelijke vormen centraal staat. Bijvoorbeeld door het maken van nieuwsbrieven, folders of video’s.

Bekijk de film van marketing & communicatie.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Als medewerker marketing & communicatie heb je een veelzijdige en creatieve baan. Daarin wordt veel van je gevraagd. Je werkt mee aan het opstellen en uitvoeren van communicatieplannen en promotieplannen. Daarin staat wie je doelgroep is, hoe je de boodschap aan hen overbrengt en wanneer je bijvoorbeeld een nieuwsbrief verstuurt of een reclame op tv komt. Je werkt onder andere mee aan nieuwsbrieven, jaaroverzichten, voorlichtingsmateriaal en -campagnes. Je overlegt met verschillende externe partijen, zoals tekstschrijvers, vormgevers en fotografen. Je bewaakt de huisstijl, controleert drukproeven, houdt de website up-to-date en je werkt mee aan evenementen. Daarnaast maak je concurrentieanalyses en doe je marktonderzoek.

Tijdens de opleiding werk je veel samen. Je geeft ook regelmatig presentaties voor de groep. Verder krijg je creatieve vakken zoals webdesign, tekstschrijven, basis grafisch ontwerp en public relations. Je krijgt ook economische vakken zoals bedrijfseconomie, marketing en statistiek. Nederlands en Engels zijn verplicht. Daarnaast kies je één extra taal (Duits of Spaans) en krijg je les in rekenen. In het kader van de opleiding kun je deelnemen aan buitenlandse reizen. 

Gemeenschappelijk economisch jaar
Alle eerstejaars studenten van de richtingen Marketing & Communicatie, Retail, Internationale groothandel of Commerciële logistiek volgen in het eerste jaar voor 70 procent hetzelfde programma in het zogenaamde gemeenschappelijk economisch jaar. Klik hier voor meer informatie.

Praktijkervaring
Tijdens de opleiding Medewerker marketing & communicatie krijg je te maken met een mix van theoretische en praktische onderdelen. Naast lessen in de klas, hoorcolleges en workshops werk je individueel of in een team aan opdrachten. Daarnaast heb je ook een stageperiode. Dan doe je ervaring op bij een bedrijf. Je wordt begeleid door een loopbaanbegeleider. Naast je stage zul je ook meewerken aan echte opdrachten voor het bedrijfsleven.

Persoonlijke begeleiding
In de opleiding vinden we persoonlijke begeleiding heel belangrijk, omdat je altijd tegen problemen kunt aanlopen. Hiervoor worden mentorlessen en persoonlijke gesprekken ingepland.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Na de opleiding Medewerker marketing & communicatie kun je aan de slag bij een afdeling marketing en/of communicatie van een bedrijf. Of je gaat werken bij een afdeling pr & voorlichting van een bedrijf of non-profit organisatie, zoals een theater of poppodium. Je kunt ook werken bij een evenementenorganisatiebureau of een reclamebureau, een adviesbureau voor marketing & communicatie of een marktonderzoekbureau.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als medewerker marketing & communicatie is het belangrijk dat je goed bent met taal. Je kunt je goed uitdrukken tijdens het spreken en schrijven. Ook vind je het leuk om een andere taal te leren, zoals Duits of Spaans. Je vindt het niet erg om te presenteren of om voor een groep te staan.

Je kunt te maken krijgen met allerlei soorten opdrachtgevers, zoals gemeentes, maar ook commerciële bedrijven. Omdat je vaak met deadlines werkt, is het handig dat je stressbestendig bent. Ook is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken. Je maakt vaak afspraken met externe partijen, zoals tekstschrijvers en fotografen. Dan is het belangrijk dat je duidelijk vertelt wat je van hen nodig hebt en wanneer hun deadline is.

Ook heb je veel te maken met klanten. Dan is het belangrijk om nauwkeurig en zorgvuldig te werken. Omdat je vaak met meerdere projecten tegelijk bezig bent, moet je snel kunnen schakelen. Je bent creatief en kan iemand anders goed overtuigen, zodat jouw ideeën worden gekozen voor een nieuw promotieplan.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 608,- (in plaats van € 1216,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 720 euro aan boeken en licenties.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De  leermiddelen voor de keuzedelen van deze opleiding zijn kosteloos.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

De opleiding Marketing & communicatie werkt samen met het bedrijfsleven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Je leert immers niet alleen in de klas, het opdoen van ervaring is minstens zo belangrijk. Naast je stage werk je daarom regelmatig aan opdrachten van echte bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een marketingplan voor een ondernemersvereniging, het uitvoeren van marktonderzoeken voor een grote bank, het organiseren van evenementen rondom Historisch Delfshaven, het schrijven van nieuwsbrieven en het maken van flyers/posters voor winkeliers of het opzetten en bijhouden van social media voor diverse bedrijven en organisaties. Contact met echte opdrachtgevers is erg leerzaam. Je leert werken met deadlines en je bent (mede) verantwoordelijk voor het eindproduct wat je samen met je medestudenten gaat opleveren.

Albeda College Economie & Ondernemen vindt dat heel Rotterdam-Rijnmond haar leslocatie is. In leerwerkplaatsen verspreid door de gehele regio voeren we opdrachten uit voor bedrijven en organisaties. Zo doen we mee aan de Sociaal Ondernemen Challenge. Ook werken we samen met Rabobank Rotterdam in het project Move Your Skills. Lees hier meer over alle initiatieven op het gebied van samenwerking met het bedrijfsleven.

Stage
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagedocenten.s-bb.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Doorstroomprogramma mbo-hbo
Overweeg je een economische hbo-studie te gaan doen na je mbo? Dan kun je kiezen voor extra begeleiding bij het maken van de overstap naar het hbo: het doorstroomprogramma mbo-hbo. Dit is een samenwerking tussen de Rotterdamse scholen in het mbo en hbo: Zadkine, Albeda, STC Group, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam. Het doorstroomprogramma is erop gericht om jouw kansen op het succesvol doorlopen van je hbo-studie te vergroten. Dit kun je al aan het eind van mbo jaar 2 doen door middel van een ontwikkelassessment, in mbo jaar 3 door het volgen van het keuzedeel ‘voorbereiding hbo’ en tijdens je eerste jaar in het hbo met extra begeleiding.

Wil je weten of het doorstroomprogramma mbo-hbo iets voor jou is? Kijk dan op doorstroomprogrammarotterdam.nl voor meer info.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek jij een andere opleiding in de richting marketing, communicatie en evenementen? Kijk dan ook eens naar deze opleidingen:

- International eventmanagement studies (niveau 4, Engelstalig)
- Medewerker evenementenorganisatie (niveau 4)

Lijkt een commerciële of secretariële functie je toch leuker? Ook dan kun je terecht bij Albeda College Economie & Ondernemen:

- Junior accountmanager (niveau 4),
- Assistent-manager internationale handel (niveau 4)
- Vestigingsmanager groothandel (niveau 4)
- Management assistant (niveau 4)

Sluit

Aanmelden

Crebo
25148
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
februari 2022, augustus 2022