Legal, insurance & HR services specialist (Medewerker human resource management)

Klein of groot, commercieel of niet commercieel: iedere organisatie heeft een personeelsbeleid. Als medewerker human resource management (hrm) help je werkgevers met het organiseren en uitvoeren van hun personeelsbeleid. Je ondersteunt bij verschillende hrm-processen en zorgt voor het beter stroomlijnen van personeelszaken. Wil jij het verschil maken bij een werkgever en ben jij dienstverlenend ingesteld? De opleiding Medewerker human resource management (hrm) is dan voor jou de juiste keuze. Het is een afwisselende baan waarbij je in teamverband werkt.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Je kunt kiezen voor één van de volgende twee profielen:

 • Juridisch administratief dienstverlener
 • Human resource management

Je krijgt les in onder andere arbeidsrecht, arbeidsmarkt, re-integratie, gesprekstechnieken en personeelswerk. Je kennis wordt getoetst door examens.

Opbouw opleidingen
De opleidingen bestaan uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Met keuzedelen kun je je opleiding verbreden, verdiepen en je richten op doorstroommogelijkheden. Zo sluit je opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de praktijk of je vervolgopleiding. Naast de beroepsgerichte lessen krijg je Nederlands, rekenen, loopbaan & burgerschap en in de meeste gevallen Engels. Bij een aantal opleidingen kies je nog uit een andere vreemde taal. 

Praktijkervaring
In de bol-variant (beroepsopleidende leerweg) van de opleiding Legal, insurance & HR services specialist ga jij voltijd naar school om theoretische kennis op te doen. Echter al in het eerste jaar van de opleiding krijg je les van verschillende gastdocenten. Dit zijn mensen uit de praktijk die je vertellen over hun beroep. Praktijkervaring doe je verder ook op in je stages.

Ondernemerschap
Naast je stage doe je gedurende je opleiding veel ervaring op met de praktijk. Zo is er in iedere module aandacht voor ondernemerschap. Je komt in aanraking met gastsprekers en leerwerkplaatsen waar je echte opdrachten in de praktijk gaat uitvoeren. 

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Met de opleiding Legal, insurane & HR services specialist kun je bij verschillende bedrijven en instellingen aan de slag. De inhoud van het werk verschilt sterk per bedrijf. Jij verzorgt werkzaamheden op het gebied van onder andere salarisadministratie, vakantiedagen, pensioen, ziekteverzuim en arbeidscontracten. De wet- en regelgeving rondom hrm-processen is veranderlijk, daarom is het van belang dat je altijd goed op de hoogte bent.

Als hrm-medewerker kun jij bijvoorbeeld aan het werk bij banken, installatiebedrijven of uitzendbureaus. Daarnaast is een baan bij een overheidsinstelling ook mogelijk. Denk aan werken bij gemeenten, ziekenhuizen, de politie of scholen.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Het is als hrm-medewerker belangrijk dat je dienstverlenend bent ingesteld. Jij bezit de kracht om mensen met verschillende achtergronden begrijpelijk en vriendelijk te informeren. Je helpt mensen graag, maar je blijft tegelijk wel zakelijk. Ook in de samenwerking met je collega’s is helder communiceren belangrijk, zowel in vergaderingen als in de verslagen die je schrijft.

Omgaan met vertrouwelijke informatie hoort bij je werkzaamheden. Daar ga jij discreet mee om. Daarnaast werk je veel met computers en specifieke softwarepakketten. Dit vind jij niet moeilijk en heb je snel in de vingers.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 608,- (in plaats van € 1216,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 800 euro aan boeken en licenties.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 40 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Creëer zelf de opleiding die bij je past

Creëer zelf de opleiding die bij je past

Bij ons staat flexibiliteit centraal, wij snappen namelijk hoe druk jij bent als student. Om die reden bieden wij ons onderwijs in modules aan. Iedere opleiding bestaat uit een aantal modules en keuzedelen. Deze volg je om uiteindelijk je diploma te halen. In blokken van 10 weken doe je de kennis, vaardigheden en de beroepshouding op die je nodig hebt. Bepaal je eigen leertempo door bijvoorbeeld meerdere modules tegelijkertijd te volgen.
Of ga voor verbreding van je studie en kies een module van een andere opleiding. 

Stage
Tijdens je opleiding volg je uiteraard een stage. Dit doe je bij een erkend leerbedrijf. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Doorstroomprogramma mbo-hbo
Overweeg je een economische hbo-studie te gaan doen na je mbo? Dan kun je kiezen voor extra begeleiding bij het maken van de overstap naar het hbo: het doorstroomprogramma mbo-hbo. Dit is een samenwerking tussen de Rotterdamse scholen in het mbo en hbo: Zadkine, Albeda, STC Group, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam. Het doorstroomprogramma is erop gericht om jouw kansen op het succesvol doorlopen van je hbo-studie te vergroten. Dit kun je al aan het eind van mbo jaar 2 doen door middel van een ontwikkelassessment, in mbo jaar 3 door het volgen van het keuzedeel ‘voorbereiding hbo’ en tijdens je eerste jaar in het hbo met extra begeleiding.

Wil je weten of het doorstroomprogramma mbo-hbo iets voor jou is? Kijk dan op doorstroomprogrammarotterdam.nl voor meer info.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Komt de opleiding Legal, insurane & HR services specialist aardig in de juiste richting, maar zoek je toch iets anders op niveau 4? Misschien past de volgende richting beter bij jou:

Sluit

Aanmelden

Crebo
25146
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
februari 2022, augustus 2022