Management assistant (Directiesecretaresse)

Jij bent een echt organisatietalent en super ambitieus. Een spin in het web die representatief, klantvriendelijk en dienstverlenend is ingesteld: allemaal eigenschappen die passen bij een management assistant. Ben jij ook nog nauwkeurig en op zoek naar een opleiding die uitzicht biedt op een functie die bij jou past of die jou voorbereidt op een vervolgstudie? Dan is de opleiding Management assistant (voorheen Directiesecretaresse) precies wat je zoekt!

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Het beroep van management assistant is een dynamisch beroep, waarin geen enkele dag hetzelfde is. Je bent de rechterhand van de directie, dus je hebt een verantwoordelijke baan. De directie ziet jou als steun en toeverlaat die er mede voor zorgt dat alle zaken tot in de puntjes geregeld zijn. Je verzorgt de correspondentie met relaties in binnen- en buitenland, organiseert vergaderingen en conferenties, notuleert en rapporteert, plant werkzaamheden en bewaakt deadlines, maakt heldere overzichten, ontvangt bezoekers en houdt de agenda bij. Daarnaast ben je handig met de computer en besteed je veel tijd aan organisatorische en coördinerende taken. Jij voelt je als een vis in het water in deze coördinerende functie.

Tijdens de opleiding Management assistant werk je aan beroepsvakken en algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Duits of Spaans, ict, rekenen, loopbaan & burgerschap en secretariaatspraktijk. Ook krijg je les in communicatie, social media en basismarketing. De docent begeleidt en geeft persoonlijke aanwijzingen. Niet alleen het product (de opdrachten) is belangrijk, maar ook hoe je het werk doet (je houding) en hoe je het werk ervaart (het proces). Op deze manier helpen we je jezelf te ontwikkelen tot een zelfbewuste en zelfstandige professional.

Praktijkervaring
Een belangrijk gedeelte van je opleiding leer je in de praktijk. Als je een bbl-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) volgt, dan werk je twee, drie, of vier dagen per week bij een werkgever (minimaal 610 uur per schooljaar) en ga je één dag per week naar school.  Daarnaast maak je regelmatig opdrachten zoals dat ook op een echt kantoor of bedrijf gebeurt. Er wordt van je verwacht dat je als toekomstig management assistant zelfstandig aan de slag gaat en gedurende die tijd leert van je eigen ervaringen. Je krijgt geen studiefinanciering, maar een salaris of stagevergoeding van je werkgever.

Persoonlijke begeleiding
In de opleiding besteden we veel aandacht aan persoonlijke begeleiding. Hiervoor zijn mentorlessen en persoonlijke gesprekken ingepland. Verder is er een nauwe samenwerking met het schoolmaatschappelijk werk.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Met de opleiding Management assistant kun je eigenlijk overal terecht waar een directie is. Of het nu gaat om het bedrijfsleven, overheidsinstanties, scholen of stichtingen, iedere directie heeft ondersteuning nodig. Aan jou de keus om de branche te zoeken waar je het best tot je recht komt.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een specialistenopleiding (niveau 4) starten als je een diploma hebt voor een vakopleiding (niveau 3) voor hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Indien je in het bezit bent van het diploma Office assistant op niveau 3 dan kun je de opleiding in 1 tot 1,5 jaar afronden.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Een management assistant is de steun en toeverlaat van de directie. Je belangrijkste taak is misschien wel overzicht houden: je houdt de agenda van de directeur bij en je weet wanneer er belangrijke post de deur uit moet. Je plant, organiseert en notuleert vergaderingen en andere meetings. Ook voorzie je alle deelnemers van die bijeenkomsten op tijd van notulen en agenda’s. Kortom: jij weet wat er moet gebeuren op directieniveau.

 

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2020/2021.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 606,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 355 euro aan boeken en licenties.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 75 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
    (de uiterste aanmelddatum van 1 april voor mbo-opleidingen is vanwege de coronamaatregelen verlengd naar 1 mei).
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

De opleiding Management assistant werkt samen met Rotterdamse ondernemers. Je leert immers niet alleen in de klas, het opdoen van ervaring is minstens zo belangrijk. Onze studenten voeren opdrachten uit voor onze leerwerkplaats Weena743 en voor onze leerwerkplaats in winkelcentrum Zuidplein. Ook werken zij elk jaar mee aan de organisatie van de Dag voor de dialoog. Het kan ook voorkomen dat je opdrachten uitvoert voor de Scholingswinkel op de Nieuwe Binnenweg of voor ondernemers in Vlaardingen. Reken dus maar op een portie praktijkervaring!

Albeda College Economie & Ondernemen vindt dat heel Rotterdam-Rijnmond haar leslocatie is. In leerwerkplaatsen verspreid over de gehele regio voeren we opdrachten uit voor bedrijven en organisaties. Lees hier meer over alle initiatieven waarbij wij samenwerken met het bedrijfsleven.

Stage
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagedocenten.s-bb.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na de opleiding Management assistant kun je doorstromen naar een hbo-opleiding, zoals de opleidingen Office management, Facilitair management, International business languages, Communicatie, Journalistiek en Personeel & arbeid.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek jij een andere opleiding, bijvoorbeeld in de economische of creatieve wereld? Kijk dan ook eens naar deze opleidingen op niveau 4:

- De opleiding Medewerker evenementenorganisatie (bol)
- De opleiding Medewerker marketing & communicatie (bol)

Sluit

Aanmelden

Crebo
25574
Niveau
4
Traject
bbl
Duur bbl
1 - 1,5 jaar, nadat de opleiding Office assistant op niveau 3 is afgerond.
Startmoment(en)
augustus 2021