Management assistant bol-duaal (Directiesecretaresse)

Jij bent een echt organisatietalent en wil het beste uit jezelf halen. Een spin in het web die representatief, klantvriendelijk en dienstverlenend is ingesteld is: allemaal eigenschappen die passen bij een management assistant. Ben jij ook nog nauwkeurig en op zoek naar een opleiding die uitzicht biedt op een functie die bij jou past of die jou voorbereidt op een vervolgstudie? Dan is de opleiding Management assistant (voorheen Directiesecretaresse) precies wat je zoekt!

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Het beroep van management assistant is dynamisch. Geen enkele dag is hetzelfde. Tijdens de opleiding Management assistant ontwikkel je alle vaardigheden die voor dit verantwoordelijke beroep nodig zijn. Je leert onder andere:

 • Vergaderingen en conferenties plannen
 • Contact verzorgen met relaties uit binnen- en buitenland
 • Rapporteren en notuleren
 • Agenda bijhouden
 • Planning maken
 • Deadlines bewaken
 • Bezoekers ontvangen

Voor veel van deze taken is het handig als je goed met een computer kan werken.

Tijdens de opleiding Management assistant krijg je beroepsvakken en algemene vakken. Algemene vakken zijn bijvoorbeeld Nederlands, Engels, Duits of Spaans, ict, rekenen en loopbaan & burgerschap. Maar je krijgt ook les in communicatie, social media, secretariaatspraktijk en basismarketing. Een groot deel van je vaardigheden leer je echter in de praktijk. Je loopt stage bij een erkend stagebedrijf. Daarnaast maak je op school regelmatig opdrachten die je ook op een echt kantoor of bedrijf krijgt. Je gaat daarbij zelf aan de slag om te leren van je eigen ervaringen. Je docent begeleidt je en geeft persoonlijke aanwijzingen. Niet alleen het resultaat van je opdracht is belangrijk, maar ook hoe je ertoe komt en hoe je houding daarbij is. Zo helpen we jou om je te ontwikkelen tot een zelfstandige management assistant.

Praktijkervaring
Je leert binnen de school tijdens de lessen en je leert buiten de school tijdens de stages. Tijdens de opleiding werk je vooral aan het ontwikkelen van kerntaken en werkprocessen. We vragen veel van je eigen zelfstandigheid. Omdat wij heel Rotterdam-Rijnmond als leslocatie zien, zul je naast je stage ook meewerken aan echte opdrachten voor het bedrijfsleven.

De duale variant
In de duale variant van deze opleiding kom je 3 dagen per week naar school en loop je vanaf het begin van de opleiding 2 dagen stage bij een erkend leerbedrijf. De opleiding wordt op maat aangeboden op basis van jouw kennis, ervaring en stage. Je hebt een inividueel en geen klassikaal rooster. Je werkt in kleine groepen aan projecten. Je wordt tijdens deze projecten begeleid door een docent die je coacht en een docent die je helpt met de lesstof en de vaardigheden.

Persoonlijke begeleiding
In de opleiding besteden we veel aandacht aan persoonlijke begeleiding. Hiervoor zijn mentorlessen en persoonlijke gesprekken ingepland. Als het nodig is, kan schoolmaatschappelijk werk praktisch ondersteunen bij problemen op gebieden als huisvesting en schuldhulpverlening.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als management assistant kun je bij veel bedrijven of organisaties aan het werk. Of je het nu over een warenhuis, pretpark, vuilnisverwerker, school, uitzendbureau, houthandel, gemeente of ministerie hebt, ze hebben vaak allemaal een management assistant nodig.

Daarnaast kun je na je opleiding Management assistant doorstromen naar diverse hbo-opleidingen.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een specialistenopleiding (niveau 4) starten als je een diploma hebt voor een vakopleiding (niveau 3) voor hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Indien je in het bezit bent van het diploma Secretaresse of Office assistant op mbo niveau 3 is het mogelijk deze opleiding in 1 tot 1,5 jaar af te ronden.

Wanneer je beschikt over een overgangsbewijs van 4 naar 5 havo, een havo-diploma of hoger, dan kun je de opleiding ook versneld volgen.
Bekijk de opleiding in de duaal tempo variant.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als management assistant ben je van vele markten thuis. Je werkt zelfstandig en je kunt de juiste prioriteiten stellen. Je bent zelfbewust, besluitvaardig en overtuigend. Je kunt goed plannen en organiseren. Ook kun je goed mondeling en schriftelijk communiceren.

Je bent representatief en vriendelijk tegenover klanten of andere gasten van het bedrijf. Naar je collega’s toe stel je je open en hulpvaardig op. Maar je weet wanneer discretie gevraagd wordt en bent uiterst betrouwbaar.

Als management assistant ben je de steun en toeverlaat van de directie. Die moet blindelings op je kunnen vertrouwen. Je houdt de agenda bij, schrijft brieven en zorgt dat die op tijd de deur uitgaan. Je organiseert vergaderingen en notuleert deze ook. Je zorgt er ook voor dat de deelnemers op tijd voorzien zijn van agenda en notulen. Je weet kortom precies wat er moet gebeuren, wanneer en hoe. Je bent als management assistant onmisbaar voor de directie.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 608,- (in plaats van € 1216,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 355 euro aan boeken en licenties.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 75 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
  (de uiterste aanmelddatum van 1 april voor mbo-opleidingen is vanwege de coronamaatregelen verlengd naar 1 mei).
 • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

De opleiding Management assistant werkt samen met Rotterdamse ondernemers. Je leert immers niet alleen in de klas, het opdoen van ervaring is minstens net zo belangrijk. Onze studenten voeren opdrachten uit voor onze leerwerkplaats Weena743 en voor onze leerwerkplaats in winkelcentrum Zuidplein. Ook werken zij elk jaar mee aan de organisatie van de Dag voor de dialoog. Het kan ook voorkomen dat je opdrachten zult uitvoeren voor de Scholingswinkel op de Nieuwe Binnenweg of voor ondernemers in Vlaardingen. Reken dus maar op een portie praktijkervaring!

Albeda College Economie & Ondernemen vindt dat heel Rotterdam-Rijnmond haar leslocatie is. In leerwerkplaatsen verspreid door de gehele regio voeren we opdrachten uit voor bedrijven en organisaties. Lees hier meer over alle initiatieven waarbij wij samenwerken met het bedrijfsleven.

Stage
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagedocenten.s-bb.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Doorstroomprogramma mbo-hbo
Overweeg je een economische hbo-studie te gaan doen na je mbo? Dan kun je kiezen voor extra begeleiding bij het maken van de overstap naar het hbo: het doorstroomprogramma mbo-hbo. Dit is een samenwerking tussen de Rotterdamse scholen in het mbo en hbo: Zadkine, Albeda, STC Group, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam. Het doorstroomprogramma is erop gericht om jouw kansen op het succesvol doorlopen van je hbo-studie te vergroten. Dit kun je al aan het eind van mbo jaar 2 doen door middel van een ontwikkelassessment, in mbo jaar 3 door het volgen van het keuzedeel ‘voorbereiding hbo’ en tijdens je eerste jaar in het hbo met extra begeleiding.

Wil je weten of het doorstroomprogramma mbo-hbo iets voor jou is? Kijk dan op doorstroomprogrammarotterdam.nl voor meer info.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek jij een andere opleiding, bijvoorbeeld in de economische of creatieve wereld? Kijk dan ook eens naar deze opleidingen op niveau 4:

- De opleiding Medewerker evenementenorganisatie
- De opleiding Medewerker marketing en communicatie

Sluit

Aanmelden

Crebo
25574
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
1 - 1,5 jaar (nadat je de opleiding Office assistant of Secretaresse op niveau 3 hebt afgerond)
Startmoment(en)
augustus 2021