Financieel administratief medewerker

Rekenen, overzicht houden en samenwerken: dat is wat jij goed kan. Is een deadline voor jou geen stressfactor maar juist een stimulans? En ben je nauwkeurig in het bijhouden van financiële gegevens? Dan is de opleiding Financieel administratief medewerker iets voor jou.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

In deze opleiding bereiden we je voor op de veranderende inhoud van de functies binnen de financiële beroepen. Door automatisering en digitalisering wordt het controleren, analyseren en rapporteren van financiële gegevens steeds belangrijker. Dit doen we door je veel ervaring te laten opdoen in de praktijk én met simulaties.

De mbo-opleiding Financieel administratief medewerker is heel afwisselend. Je hebt bij deze opleiding veel eigen verantwoordelijkheid. Je oefent regelmatig situaties zoals je die later in je werk ook tegenkomt. Daardoor bereid je je goed voor op een toekomst in de bedrijfsadministratie. Op school volg je lessen zoals Nederlands, Engels, ict, calculatie en bedrijfsadministratie.

Praktijkervaring
Tijdens deze bol-opleiding (beroepsopleidende leerweg) werk je op school in een boekhoudkundig simulatieprogramma. Je leert bijvoorbeeld te factureren, nota’s te coderen en deze gegevens in te voeren in een boekhoudprogramma. Tijdens projecten voer je daarnaast praktijkgerichte opdrachten uit, zelfstandig of in groepsverband. In het 2e en 3e leerjaar loop je stage.

Persoonlijke begeleiding
In de opleiding besteden we veel aandacht aan persoonlijke begeleiding. Je hebt geregeld afspraken met je studieloopbaanbegeleider. Indien nodig kan schoolmaatschappelijk werk praktisch ondersteunen bij problemen op het gebied van huisvesting, schuldhulpverlening en andere privézaken.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Met het diploma Financieel administratief medewerker kun je aan de slag op de financiële administratie van bedrijven. Ook kun je gaan werken bij een administratiekantoor. Daar verzorg je de financiële administratie voor bedrijven die klant zijn bij dat kantoor.

Waar je ook voor kiest, je komt terecht in een uitdagende baan, waar je alles wat je geleerd hebt in de praktijk kunt brengen. Als financieel administratief medewerker werk je met computers en softwarepakketten. Je zorgt dat je kennis op peil blijft in deze snel veranderende wereld, maar dat spreekt voor zich. Ook je communicatieve vaardigheden kun je goed gebruiken: bij je contacten met collega’s, maar ook tijdens vergaderingen of in overleg met klanten.

Natuurlijk kun je na het voltooien van je opleiding Financieel administratief medewerker ook doorstromen naar een andere opleiding.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als financieel administratief medewerker is het jouw taak om te zorgen dat de cijfers precies kloppen en op tijd ingeleverd worden. Daarom werk je heel nauwkeurig, foutloos en gestructureerd. Dat je goed kunt rekenen spreekt voor zich. Je capaciteiten hebben niet te lijden onder tijdsdruk. Een deadline is geen bron van stress voor jou, maar een uitdaging.

In de praktijk werk je als financieel administratief medewerker vaak samen met collega’s in een team. Je stelt je daarbij collegiaal op en schiet te hulp als het nodig is. Tijdens vergaderingen en werkoverleg laat je je mening horen. Je kunt je standpunt eventueel onderbouwen met cijfers.

Als je voor externe klanten werkt, bijvoorbeeld via een administratiekantoor, stel je je klantvriendelijk en correct op. Je komt representatief voor de dag en hebt service hoog in het vaandel staan. Je doet als financieel administratief medewerker je uiterste best om de klant tijdig te voorzien van de juiste financiële gegevens.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 608,- (in plaats van € 1216,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 460 euro aan boeken en licenties.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 75 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
    (de uiterste aanmelddatum van 1 april voor mbo-opleidingen is vanwege de coronamaatregelen verlengd naar 1 mei).
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Albeda College Economie & Ondernemen vindt dat heel Rotterdam- Rijnmond haar leslocatie is. In leerwerkplaatsen verspreid door de gehele regio voeren we opdrachten uit voor bedrijven en organisaties. Lees hier meer over alle initiatieven waarbij wij samenwerken met het bedrijfsleven.

Praktijkleren
De opleidingen Secretariële- en financiële beroepen werken samen met de Stichting Praktijkleren met behulp van digitale leermiddelen. Bekijk hier hoe we dat doen.

Stage
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagedocenten.s-bb.nl.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek jij een andere opleiding op niveau 3? Misschien in een logistieke of commerciële richting? Kijk dan eens naar deze opleidingen:

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na Financieel administratief medewerker niveau 3 kun je de opleiding vervolgen op niveau 4. Je kiest dan voor de uitstroomrichting Bedrijfsadministrateur

Sluit

Aanmelden

Crebo
25139
Niveau
3
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2021