Financieel administratief medewerker

Een financieel administratieve baan combineren met je opleiding: jij leert graag door dingen in de praktijk te doen. Ben je goed in rekenen en vind je het een sport om foutloos te werken? Houd je je hoofd koel als het druk is en zorg je graag voor overzicht? Vind je het leuk om in een team te werken? Dan is de bbl-opleiding Financieel administratief medewerker heel geschikt voor jou.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

De mbo-opleiding Financieel administratief medewerker in de bbl-variant is een praktijkgerichte en afwisselende opleiding. Je hebt veel eigen verantwoordelijkheid. Je komt een dag per week naar school. Daar volg je lessen zoals Nederlands, Engels, ict, calculatie en bedrijfsadministratie. In de praktijk leer je onder andere hoe je facturen en nota’s moet coderen.

Praktijkervaring
Als jij kiest voor deze bbl-opleiding leer je de praktische vaardigheden vooral in de beroepspraktijk. Door vaak oefeningen te doen die reële situaties nabootsen, bereid je je goed voor op een toekomst in de bedrijfsadministratie. Je mag pas deelnemen aan de opleiding als jij een passende baan hebt in de administratieve branche. Zo breng je de kennis die je leert op school direct in de praktijk brengen.   

Persoonlijke begeleiding
Gedurende de opleiding wordt er veel aandacht besteed aan persoonlijke begeleiding. Hiervoor zijn mentorlessen en individuele gesprekken ingepland. Als het nodig is, kan school je praktische ondersteuning bieden bij problemen op het gebied van bijvoorbeeld huisvesting en schuldhulpverlening.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als je de opleiding Financieel administratief medewerker hebt voltooid, kun je aan de slag als administratief medewerker. Deze functie vervul je bijvoorbeeld bij de financiële administratie van een bedrijf of instelling. Je gaat daar aan de slag met verschillende softwarepakketten. Software ontwikkelt zich razendsnel, dus het is zaak om bij te blijven op dit gebied. Communiceren is daarnaast ook heel belangrijk. Met je collega’s natuurlijk, maar ook met klanten, bijvoorbeeld als je je bedrijf vertegenwoordigt tijdens een vergadering.

Behalve op de administratie van een bedrijf kun je ook gaan werken bij een administratiekantoor. Op zo’n kantoor verzorg je de financiële administratie voor andere bedrijven. Verder is het mogelijk om met de opleiding Financieel administratief medewerker op niveau 3 door te stromen naar diverse niveau 4 opleidingen.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als financieel administratief medewerker ben je natuurlijk een kei in rekenen. Je werkt nauwkeurig, gestructureerd en foutloos. Je zorgt ervoor dat de cijfers precies kloppen en dat kun je ook duidelijk maken in een verslag. Je werkt zelfstandig en geconcentreerd aan je taken. Ook als het druk is raak je niet in paniek en behoud je het overzicht.

Vaak werk je samen met collega’s, daarom ben je een echte teamspeler. Je stelt je dienstverlenend en collegiaal op. Waarschijnlijk word je ook regelmatig door collega’s aangesproken met persoonlijke vragen op financieel gebied. Als financieel administratief medewerker help je waar mogelijk en toegestaan, of verwijs je door, bijvoorbeeld naar de personeelsfunctionaris.

Met name als je gaat werken op een administratiekantoor komen vaardigheden als klantvriendelijkheid en service in beeld. Je zet je volledig in om de klant op tijd en correct te voorzien van de nodige cijfers.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2020/2021.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 606,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 600 euro aan boeken en licenties.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 75 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
    (de uiterste aanmelddatum van 1 april voor mbo-opleidingen is vanwege de coronamaatregelen verlengd naar 1 mei).
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Albeda College Economie & Ondernemen vindt dat heel Rotterdam-Rijnmond haar leslocatie is. Via verschillende leerwerkplaatsen verspreid over de gehele regio voeren we opdrachten uit voor bedrijven en organisaties. Lees hier meer over alle initiatieven waarbij wij samenwerken met het bedrijfsleven.

Stage
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagedocenten.s-bb.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na de opleiding Financieel administratief medewerker niveau 3 kun je de opleiding vervolgen op niveau 4. Je kiest dan voor de uitstroomrichting Bedrijfsadministrateur of Junior assistent-accountant.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek jij een andere opleiding op niveau 3? Wellicht in de logistieke of commerciële richting? Kijk dan eens naar deze opleidingen:

Sluit

Aanmelden

Crebo
25139
Niveau
3
Traject
bbl
Duur bbl
2- 3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2021