Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen (doorstroomjaar)

Ben jij in het bezit van je niveau 3 diploma maatschappelijke zorg en wil je iets betekenen voor mensen die hulp nodig hebben en wil je werken in de ouderenzorg, in de psychiatrie, de opvang van dak- en thuislozen of in de crisisopvang? Lijkt het je leuk om mensen te begeleiden bij het zo zelfstandig mogelijk leven, wonen en werken? Hou je van snel wisselende omstandigheden? Ben je onderzoekend, geduldig en sta je stevig in je schoenen?

Dan is het doorstroomjaar Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen een goede keuze om te volgen. Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek vertellen we je meer over je studiemogelijkheden

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

In de doorstroomklas word je in 12 tot 18 maanden opgeleid tot een Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Je loopt twee dagen per week in de praktijk stage. Drie dagen in de week krijg je ondersteuning op school door middel van beroepsgerichte vakken en word je voorbereid op je examinering. Ook bied de opleiding je keuzedelen aan, voor het verbreden of verdiepen van je kennis of aanleren van vaardigheden.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Een  persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen kan  bijvoorbeeld aan de slag in:

 • een activiteitencentrum;
 • een verslavingskliniek;
 • een  psychiatrische kliniek;
 • een asielzoekerscentrum;
 • een verpleeghuis.

Een persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen kan zowel in de intra- als extramurale zorg werken.

 

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt deze opleiding volgen als je in het bezit bent van een diploma op niveau 3 van de opleiding Maatschappelijke zorg of Verzorgende-IG (VIG) & maatschappelijke zorg. 

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als begeleider specifieke doelgroepen ondersteun je cliënten met meervoudige problematiek. Het is vooral belangrijk dat je je goed kunt inleven in deze mensen en dat je je bij hen betrokken voelt. Om hen goed te kunnen begeleiden moet je heel goed kunnen luisteren, betrouwbaar zijn en goed kunnen samenwerken.

In deze werkomgeving functioneer je het beste als je flexibel bent, je grenzen goed kunt bewaken en overeind blijft in conflictsituaties. Ook moet je duidelijk kunnen zijn en voor jezelf kunnen opkomen. In lastige situaties kun jij degene die snel oplossingen bedenkt en die kunt verantwoorden.

Verder is het belangrijk dat je er netjes uitziet, dat je goed kunt plannen en organiseren en dat je informatie over de cliënten goed begrijpt zodat je hen, je collega's of andere betrokkenen advies kunt geven. Daarbij is het nodig dat je je mondeling en schriftelijk goed kunt uitdrukken.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2020/2021.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1202,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
In het eerste leerjaar betaal je ongeveer 240 euro voor boeken en licenties.
Voor de gehele opleiding zijn de kosten ongeveer 685 euro.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 33 euro tot 40 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
  (de uiterste aanmelddatum van 1 april voor mbo-opleidingen is vanwege de coronamaatregelen verlengd naar 1 mei).
 • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Intake
​Tijdens het eerste intakegesprek ontvang je informatie over de vorm, inhoud en planning van de verplichte intakeactiviteiten.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Je moet voor deze opleiding stage lopen bij een SBB-erkend leerbedrijf. Voor informatie over erkende leerbedrijven kun je kijken op stagemarkt.nl

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Je kunt met dit diploma doorstromen naar:

 • Een opleiding op hbo-niveau;
 • Een associate degree traject (Ad). Het Ad-traject is een 2-jarig hbo-opleiding met een wettelijk erkend diploma;
Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Ben je nog aan het twijfelen? Of wil je toch een andere opleiding volgen? Kijk dan ook eens bij deze opleidingen:

Sluit

Aanmelden

Crebo
25478
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
1-1,5 jaar

Aanmelden voor deze opleiding voor komend schooljaar kan niet meer. Het aantal beschikbare plaatsen voor deze opleiding is bereikt.

Wil je weten wat dit voor jou betekent of wil je een studieadvies van één van onze voorlichters, neem dan contact op met ons Studie informatie punt (Stip).
Zij kunnen je waarschijnlijk verder helpen.

Je kunt ook onder het tabblad 'ik zoek net even iets anders' kijken. Hier staan opleidingen die lijken op deze opleiding en die mogelijk voor jou interessant zijn.