Meer info over de opleiding
In deze opleiding ben je het grootste deel van de week op school. Daarnaast ga je in de praktijk aan de slag in je stage.
De opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen.
In het basisdeel leer je hoe je met een ‘cliënt’ een plan maakt hoe je hem of haar kunt helpen. Je leert hoe je iemand kunt begeleiden bij zijn of haar persoonlijke verzorging, zelfstandig wonen, het huishouden of het invullen van een dagbesteding. Ook leer je hoe je moet omgaan met crisissituaties, hoe je moet overleggen met verschillende betrokkenen en hoe je kunt werken aan je eigen professionaliteit.
In het profieldeel krijg je lessen over hoe je cliënten (bijvoorbeeld mensen met het syndroom van Down) motiveert en ondersteunt bij diverse activiteiten en hoe je familieleden hierover informeert of adviseert. Ook leer je hoe je verpleegkundige zorg geeft, bijvoorbeeld hoe je medicijnen controleert of hoe je eerste hulp geeft als iemand zich verslikt of verwondt.
Als persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg voer je coördinerende taken uit en begeleid je nieuwe collega's, stagiaires en/of vrijwilligers.
Bij de keuzedelen kun je je kennis verbreden of verdiepen op een aantal onderwerpen, bijvoorbeeld werken in de wijk of zorginnovaties en technologie. Een keuzedeel vergroot de arbeidsmarktkansen of vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie. Naast beroepsgerichte lessen krijg je de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Met je studieloopbaanbegeleider (slb'er) praat je over je voortgang en eventuele problemen.
Je start in het basisjaar van de opleiding Maatschappelijke zorg. Tijdens het eerste jaar ervaar je wat het beste bij je past. Alle uitstroomrichtingen leiden op tot een beroep in de maatschappelijke zorg. Dat kan betekenen dat je in het tweede leerjaar op een andere locatie je lessen gaat volgen.
De locaties zijn:
Verkort traject
Welzijnswerkers, medewerkers in de zorg of maatschappelijke zorg die een deel van de opleiding eerder hebben gedaan en daar bewijzen van hebben kunnen mogelijk een verkorte opleiding volgen. Dit geldt ook voor studenten met afgebroken opleiding binnen SPW 3&4, VIG, VIG/MZ, MZ 3&4.
Je kunt dan instromen in het eerste, tweede of derde leerjaar. Met die bewijzen kan je vrijstelling krijgen op onderwijs, zodat je bepaalde vakken of onderdelen niet hoeft te volgen. Je moet wel alle examens doen. De duur en de kosten van je opleiding zijn afhankelijk van het aantal vrijstellingen dat je krijgt.