Agogisch medewerker GGZ (doorstroomjaar)

Sommige mensen in onze maatschappij hebben het moeilijk. Ze zijn bijvoorbeeld eenzaam, verslaafd, of voor een langere periode opgenomen in een instelling. Deze mensen kunnen jouw hulp goed gebruiken.

Ben jij in het bezit van je niveau 3 diploma maatschappelijke zorg en wil jij er je werk van maken om deze mensen te ondersteunen? Sta jij stevig in je schoenen? Weet je van aanpakken? Ga je moeilijke situaties niet uit de weg? Dan is het doorstroomjaar Agogisch medewerker GGZ een goede keuze om te volgen. Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek vertellen we je meer over je studiemogelijkheden.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

In de doorstroomklas word je in 12 tot 18 maanden opgeleid tot een Agogisch medewerker GGZ. Je loopt twee dagen per week in de praktijk stage. Drie dagen in de week krijg je ondersteuning op school door middel van beroepsgerichte vakken en word je voorbereid op je examinering. Ook bied de opleiding je keuzedelen aan, voor het verbreden of verdiepen van je kennis of aanleren van vaardigheden.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Een agogisch medewerker GGZ kan bijvoorbeeld aan de slag als:

 • activiteitenbegeleider in een GGZ-instelling;
 • woonbegeleider in de psychiatrie;
 • begeleider van dak- en thuislozen;
 • begeleider in de verslavingszorg;
 • begeleider in een instelling waar cliënten beschermd begeleid wonen.
Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt deze opleiding volgen als je in het bezit bent van een diploma op niveau 3 van de opleiding Maatschappelijke zorg of Verzorgende-IG (VIG) & maatschappelijke zorg. 

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als agogisch medewerker GGZ werk je met mensen die het zo moeilijk hebben dat ze niet goed meer kunnen meedoen in de maatschappij. Het is vooral belangrijk dat je je goed kunt inleven in deze mensen en dat je je bij hen betrokken voelt. Om hen goed te kunnen begeleiden moet je heel goed kunnen luisteren, betrouwbaar zijn en goed kunnen samenwerken. 

In deze werkomgeving functioneer je het beste als je flexibel bent, je grenzen goed kunt bewaken en overeind blijft in conflictsituaties. Ook moet je duidelijk kunnen zijn en voor jezelf kunnen opkomen. In lastige situaties kun jij degene zijn die snel oplossingen bedenkt en die kunt verantwoorden.

Verder is het belangrijk dat je er netjes uitziet, dat je goed kunt plannen en organiseren en dat je informatie over de cliënten goed begrijpt zodat je hen,  je collega's of andere betrokkenen advies kunt geven. Daarbij is het nodig dat je je mondeling en schriftelijk goed kunt uitdrukken.  

 

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 608,- (in plaats van € 1216,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
In het eerste leerjaar betaal je ongeveer 240 euro voor boeken en licenties.
Voor de gehele opleiding zijn de kosten ongeveer 685 euro.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 33 euro tot 40 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Intake
​Tijdens het eerste intakegesprek ontvang je informatie over de vorm, inhoud en planning van de verplichte intakeactiviteiten.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Je moet voor deze opleiding stage lopen bij een SBB-erkend leerbedrijf. Voor informatie over erkende leerbedrijven kun je kijken op stagemarkt.nl

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Je kunt met dit diploma doorstromen naar:

 • een opleiding op hbo-niveau
 • een associate degree traject (Ad). Het Ad-traject is een 2-jarig hbo-opleiding met een wettelijk erkend diploma.
Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Ben je nog aan het twijfelen? Of wil je toch een andere opleiding volgen? Kijk dan ook eens bij deze opleidingen:

Sluit

Aanmelden

Crebo
25474
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
1 - 1,5 jaar
Startmoment(en)
februari 2022, augustus 2022