Kapper / salonmanager

Wil je een topkapper worden en daarnaast alles leren over leidinggeven, haarmode-events organiseren en haarmodelijnen ontwerpen? En wil je leren hoe je een eigen kapsalon kan beginnen? Dan is de kappersopleiding op niveau 4 echt wat voor jou. Als je kiest voor de opleiding Kapper/salonmanager bij Albeda Beauty & Fashioncollege, dan heb je de mogelijkheid stage te lopen en trainingen te volgen bij Tony & Guy en The Kevin Fortune Hair Styling Academy in Londen. En met de keuzedelen barbier en visagie op zak heb jij straks een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Bekijk de film van Klaas, om een idee te krijgen van de opleiding.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens deze kappersopleiding leer je alles over het kappersvak en het leidinggeven in een kapsalon. Je gaat naar school en elk jaar loop je een paar weken stage bij een kapsalon. Een studieloopbaanbegeleider (slb'er) ondersteunt je tijdens de opleiding. Gedurende deze kappersopleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Zo volg je praktijklessen in de salon op school. Je voert hier je geleerde kappersvaardigheden uit op modellen. Voor deze modellen moet je zelf zorgen.

Ondernemingsplan schrijven
Je werkt regelmatig in groepjes aan projecten. Je oefent dan met leidinggeven en leert om vaktechnische trainingen te verzorgen. Verder krijg je ook les in het schrijven van een ondernemingsplan. Als je na de je opleiding een eigen kapsalon wilt openen, heb je in de meeste gevallen een ondernemingsplan nodig. Dit plan moet je onder meer aan de bank laten zien als je geld voor je bedrijf wilt lenen.

Keuzevakken
Naast de reguliere vakgerichte lessen krijg je keuzevakken. Hiermee kun je je specialiseren in een richting als barbier, black hair of visagie. Of vergroot je algemene kennis met een voorbereiding op het hbo of een keuzevak als mediavaardigheden.

Laatste jaar van de opleiding
Het laatste jaar van de kappersopleiding ga je een dag in de week naar school en werk je minimaal drie dagen per week bij een kapsalon. Als je alle opdrachten goed hebt uitgevoerd, je stages hebt afgerond en voor alle toetsen een voldoende hebt gehaald, kun je aan het werk als salonmanager.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als je de opleiding Salonmanager hebt afgerond, kun je een eigen kapsalon openen. Je kunt ook als manager werken in een filiaal van een kappersketen. Hier geef je leiding aan een team van kappers. Je coacht de medewerkers en stuurt ze aan. Daarnaast voer je dagelijkse kappersvaardigheden uit. Zo was, knip, snijdt, föhn en kleur je het haar van klanten of steek je het op. Ook voorzie je sommige klanten van een permanent of hair extensions.

Daarnaast is het mogelijk om een baan te zoeken achter de schermen van het theater of de televisie. Met een specialisatie kun je ook nog aan het werk als barbier, kapper voor black hair of visagist.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Een salonmanager geeft leiding aan een team van kappers. Daarom beschik jij over management-  en coachingsvaardigheden. Deze vaardigheden ontwikkel je in het laatste jaar van de kappersopleiding. Een salon wordt dagelijks bezocht door diverse klanten die allemaal iets anders willen. Het is van belang dat je een dienstverlenende en klantgerichte instelling hebt, waarbij je het bedrijfsbelang niet uit het oog verliest. Zo luister je goed naar de wensen van de klant en zorg je ervoor dat de behandeling optimaal verloopt. Je weet precies welke producten, apparatuur en technieken je bij een haarbehandeling moet toepassen. Hierna geef je de klanten advies over de verzorging van het haar en wijs je ze op de producten die je in de salon verkoopt. Als je te maken krijgt met klachten, dan los je deze op een klantvriendelijke en creatieve manier op. Je zorgt er dus voor dat je klanten de salon altijd tevreden verlaten.

Als salonmanager heb je oog voor kwaliteit. Je werkt ergonomisch, veilig, milieuverantwoord en hygiënisch. Je ziet erop toe dat de andere kappers dit ook doen. Verder heb je passie voor je vak en zorg je ervoor dat je continu op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen en modetrends.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2018/2019.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1155,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Gedurende de opleiding betaal je ongeveer 350 euro voor boeken en licenties en 50 euro voor een uniform (aan te schaffen via school of bij een leverancier naar keuze).

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen.
Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
 • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

De verplichte intake-activiteiten bestaan uit:

 • Intake-opdracht: kennismaken met het werkveld;

 • Praktijkassesment: Je voert enkele kappershandelingen uit, zoals haren wassen en föhnen. Daarnaast krijg je een korte introductie over het beroep;

 • Individueel gesprek.

Indien extra zorg of begeleiding nodig is kan er een verlengde intake plaatsvinden. Ook deze verlengde intake is onderdeel van de verplichte intake-activiteiten.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Voor een overzicht van stagebedrijven kijk je op stagemarkt.nl

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wil je na deze kappersopleiding nog verder leren? Dan kun je doorstromen naar een vervolgopleiding, zoals een marketingopleiding op hbo-niveau. Je kunt je ook verder specialiseren in het kappersvak door diverse cursussen te volgen.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Past een beroep in de uiterlijke verzorging goed bij je, maar wil je niet als kapper gaan werken? Kijk dan eens bij de opleiding tot Schoonheidsspecialist.

Aanmelden

Crebo
25401
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2019