Allround kapper

Is het jouw droom om in een kapsalon te werken? Dan past onze opleiding Allround kapper perfect bij je! Als je kiest voor de opleiding Kapper bij Albeda Beauty & Fashioncollege, heb je de mogelijkheid stage te lopen en trainingen te volgen bij Tony & Guy en The Kevin Fortune Hair Styling Academy in Londen. Met de keuzedelen klantcontact & verkoop, ondernemend gedrag, barbier en visagie op zak heb jij straks een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Bekijk de film van Klaas, om een idee te krijgen van de opleiding.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens deze kappersopleiding krijg je twee of drie jaar les op school en op je bpv-bedrijf, afhankelijk van je studievoortgang. De geleerde kappersvaardigheden breng je in de praktijk tijdens je stage. Aan het begin van je opleiding krijg je een studieloopbaanbegeleider toegewezen. Hij of zij ondersteunt je, geeft praktijklessen en begeleidt je tijdens je stage.

Praktijklessen en keuzedelen
Je krijgt vooral veel praktijklessen in de salon op de leslocatie. Hier leer je alle vaardigheden die je nodig hebt bij het uitoefenen van je toekomstige beroep als allround kapper. Ook geven we veel aandacht aan jouw softe skills, zoals houding, gedrag, motivatie en ambitie. De praktijkoefeningen, zoals haren wassen, knippen en kleuren, oefen je regelmatig op modellen. Door het volgen van de praktijklessen en het oefenen tijdens je stage word je goed voorbereid op het echte werk van een allround kapper.

Je kunt je kansen op de arbeidsmarkt vergroten door het volgen van keuzedelen, zoals barbier, visagie, klantcontact en verkoop, ondernemend gedrag, en ict-vaardigheden. Naast praktijklessen en vaktheorie krijg je algemene lessen zoals Nederlands, beroepsgericht Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Stage lopen
Gedurende de kappersopleiding loop je elk jaar stage in een erkende kapsalon. Tijdens het eerste schooljaar start je met één dag stage per week. Na een half jaar ga je twee dagen per week stage lopen. In het tweede en eventueel derde schooljaar loop je twee dagen per week stage. Je mag zelf op zoek naar een stageplek en de opleiding helpt je hier actief bij.

Als je je stages goed hebt doorlopen en voor alle examens een voldoende hebt gehaald, ben je klaar voor het echte werk. Je kunt dan aan de slag als allround kapper. Wil je zo goed mogelijk worden in het kappersvak, dan is doorstromen naar niveau 4 zeker iets voor jou.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als allround kapper werk je in een kapsalon of ga je als zzp'er aan de slag. Sommige kappers zijn werkzaam in een kapsalon van een beautycenter of ze werken achter de schermen van het theater of de televisie of als barbier. Met een goede basis kan een kapper alle kanten op.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Ook met een diploma niveau 1 met positief advies van de opleiding om door te leren kun je bij ons instromen in niveau 3.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als allround kapper werk je dagelijks met verschillende typen mensen. Het is dan ook belangrijk dat je sociaal en creatief bent en een dienstverlenende, klantvriendelijke instelling hebt. Je vindt het leuk om zelfstandig te werken, maar werkt ook graag met een team samen. Ben je ambitieus en wil je alles leren over het kappersvak dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Na het volgen van de opleiding beschik je over voldoende kappersvaardigheden en productkennis om een behandeling helemaal zelfstandig uit te voeren. Je weet alles over haarverzorging. Zo weet je precies welke techniek, apparatuur en producten je moet toepassen bij een bepaald haartype en wens van de klant. Hierdoor zorg je voor een optimaal resultaat en is de klant tevreden. Ook bezit je voldoende commerciële en sociale vaardigheden om klanten te adviseren. Je hebt geleerd om tijdens je werkzaamheden als kapper oog te hebben voor hygiëne, veiligheid en kwaliteit, je werkt ergonomisch en milieubewust. 

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2019/2020.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1168,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Gedurende de opleiding betaal je ongeveer 250 euro voor boeken en licenties en 50 euro voor een uniform (aan te schaffen via school of bij een leverancier naar keuze).

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen.
Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

De verplichte intake-activiteiten bestaan uit:

  • Intake-opdracht: kennismaken met het werkveld;
  • Verplichte aanwezigheid bij de opleidingsvoorlichting;
  • Individueel gesprek.

Indien extra zorg of begeleiding nodig is kan er een verlengde intake plaatsvinden. Ook deze verlengde intake is onderdeel van de verplichte intake-activiteiten.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Voor een overzicht van stagebedrijven kijk je op stagemarkt.nl.

Veel stagebedrijven waar wij mee samenwerken melden hun vacatures via onze facebookpagina.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Als je het diploma voor Allround kapper op niveau 3 hebt behaald, kun je doorstromen naar Salonmanager niveau 4.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Heb je havo of een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg en wil je meer leren over leidinggeven? Dan kun je ook kiezen voor de opleiding Kapper/salonmanager op niveau 4.

Past een beroep in de uiterlijke verzorging goed bij je, maar wil je niet als kapper gaan werken? Kijk dan eens bij de opleiding tot Schoonheidsspecialist.

Aanmelden

Crebo
25399
Niveau
3
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2019