Allround kapper

Is het jouw droom om in een kapsalon te werken? Dan past onze opleiding Allround kapper perfect bij je! Als je kiest voor de opleiding Kapper bij Albeda Beauty & Fashioncollege, heb je de mogelijkheid stage te lopen en trainingen te volgen bij Tony & Guy en The Kevin Fortune Hair Styling Academy in Londen. Met de keuzedelen klantcontact & verkoop, ondernemend gedrag, barbier en visagie op zak heb jij straks een stapje voor op de arbeidsmarkt.

Bekijk de film van Klaas, om een idee te krijgen van de opleiding.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens deze kappersopleiding krijg je drie jaar les op school. De geleerde kappersvaardigheden breng je in de praktijk tijdens je stage. Aan het begin van je opleiding krijg je een studieloopbaanbegeleider toegewezen. Hij of zij ondersteunt je, geeft praktijklessen en begeleidt je tijdens je stage.

Praktijklessen en keuzedelen
Je krijgt vooral veel praktijklessen in de salon op de leslocatie. Hier leer je alle vaardigheden die je nodig hebt bij het uitoefenen van je toekomstige beroep als allround kapper. De praktijkoefeningen, zoals haren wassen en knippen, oefen je regelmatig op modellen. Door de praktijklessen word je goed voorbereid op het echte werk van een allround kapper.

Je krijgt te maken met keuzedelen, zoals barbier, visagie of black hair. Je kunt er ook voor kiezen om je algemene kennis te vergroten met een keuzevak gericht op mediavaardigheden. Naast praktijklessen en vaktheorie krijg je algemene lessen zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Stage lopen
Gedurende de kappersopleiding loop je elk jaar stage in een erkende kapsalon. Het eerste schooljaar doe je dit een dag per week. In het tweede en derde schooljaar zijn het twee dagen per week. Je gaat zelf op zoek naar een stageplek. Als je geen goed stagebedrijf kunt vinden, dan helpt de school je hierbij.

Als je je stages goed hebt doorlopen en voor alle toetsen en praktijkopdrachten een voldoende hebt gehaald, ben je klaar voor het echte werk. Je kunt dan aan de slag als allround kapper. Verder kun je ook nog doorstromen naar niveau 4.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als allround kapper werk je bij een dames- en/of herenkapsalon. Hier behandel je het haar van klanten. Zo was, knip, snijdt, föhn en kleur je het haar, of je steekt het op. Je voert ook technieken uit als permanenten, watergolven of het aanbrengen van hairextensions. Sommige kappers zijn werkzaam in een kapsalon van een beautycenter of ze werken achter de schermen van het theater of de televisie. Als je je gespecialiseerd hebt, kun je bovendien aan het werk in een speciale kapsalon, zoals een barbier of een salon voor black hair.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als allround kapper werk je dagelijks met verschillende typen mensen. Het is dan ook belangrijk dat je sociaal bent en een dienstverlenende, klantvriendelijke instelling hebt. Je vindt het leuk om zelfstandig te werken, maar werkt ook graag met een team samen. Je beschikt over voldoende kappersvaardigheden en productkennis om een behandeling helemaal zelfstandig uit te voeren. Je weet alles over haarverzorging. Zo weet je precies welke techniek, apparatuur en producten je moet toepassen bij een bepaald haartype. Hierdoor zorg je voor een optimaal resultaat en blijft de klant tevreden. Ook is het belangrijk dat je over commerciële vaardigheden beschikt. Bijvoorbeeld om klanten te adviseren bij de verkoop van een haarproduct uit de salon.

Tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden als kapper heb je oog voor hygiëne, veiligheid en kwaliteit. Je werkt ergonomisch en milieubewust. Verder ben je zeer betrokken bij je beroep. Je leest vakbladen, waardoor je op de hoogte blijft van de laatste modetrends en nieuwe technieken.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2018/2019.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1155,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Gedurende de opleiding betaal je ongeveer 250 euro voor boeken en licenties en 50 euro voor een uniform (aan te schaffen via school of bij een leverancier naar keuze).

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen.
Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

De verplichte intake-activiteiten bestaan uit:

  • Intake-opdracht: kennismaken met het werkveld;
  • Verplichte aanwezigheid bij de opleidingsvoorlichting;
  • Individueel gesprek.

Indien extra zorg of begeleiding nodig is kan er een verlengde intake plaatsvinden. Ook deze verlengde intake is onderdeel van de verplichte intake-activiteiten.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Voor een overzicht van stagebedrijven kijk je op stagemarkt.nl

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Als je het diploma voor Allround kapper op niveau 3 hebt behaald, kun je doorstromen naar Salonmanager niveau 4.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Heb je havo of een vmbo diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg en wil je meer leren over leidinggeven? Dan kun je ook kiezen voor de opleiding Kapper/salonmanager op niveau 4.

Past een beroep in de uiterlijke verzorging goed bij je, maar wil je niet als kapper gaan werken? Kijk dan eens bij de opleiding tot Schoonheidsspecialist.

Aanmelden

Crebo
25399
Niveau
3
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2019