Allround kapper

Wil je graag als kapper aan de slag? Kies dan voor onze bbl-opleiding Allround kapper. Als je kiest voor de opleiding Kapper bij Albeda Beauty & Fashioncollege, heb je de mogelijkheid stage te lopen en trainingen te volgen bij Tony & Guy en The Kevin Fortune Hair Styling Academy in Londen. Met de keuzedelen klantcontact & verkoop, ondernemend gedrag, barbier en visagie op zak heb jij straks een stapje voor op de arbeidsmarkt.

Bekijk de film van Klaas, om een idee te krijgen van de opleiding.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Je volgt deze kappersopleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Hierbij werk je minimaal drie dagen per week bij een kapsalon en ga je één tot twee dagen per week naar school.

Direct aan het werk
De opleiding tot allround kapper duurt drie jaar. Als je met de kappersopleiding start, ga je direct aan het werk bij een leerbedrijf. De meeste kappersvaardigheden- en technieken leer je dan ook bij je werkgever. Hier heb je een contract voor minimaal 24 uur per week. Verder ga je een of twee dagen per week naar school. Het is belangrijk dat je een goed en erkend leerbedrijf vindt, waar je alle technieken en vaardigheden op de juiste manier leert.

Een dag per week naar school
Elke week ga je op een vaste dag naar school. Tijdens deze schooldag krijg je vooral vaktheorie. Krijg je bepaalde vaardigheden niet goed onder knie? Dan kun je een aantal praktijklessen volgen op school. Dit doe je in overleg met je leerbedrijf.

Algemene lessen en keuzevakken
Naast alle vaktheorie, krijg je ook nog een aantal algemene lessen, zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Verder kun je nog een of meerdere keuzevakken volgen, waarmee je je specialiseert in een richting als visagie, barbier of black hair. Of kies voor een algemeen keuzevak over mediavaardigheden.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Met het diploma van allround kapper kun je aan het werk in een kapsalon voor heren en/of dames. Een baan in een beauty- of wellnesscenter is ook mogelijk. Er zijn bovendien kappers die achter de schermen werken van theater- of televisieproducties. Dit behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Als je tijdens je kappersopleiding nog een keuzevak hebt gevolgd, zoals barbier, visagie of black hair, dan kun je ook werken als gespecialiseerde kapper.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als allround kapper voer je dagelijks haarbehandelingen uit. Je wast, knipt, snijdt, kleurt, föhnt en steekt het haar op van klanten. Ook voer je geregeld specialistische technieken uit als permanenten of watergolven. Het komt regelmatig voor dat je hair extensions aanbrengt. Kortom, het is een zeer gevarieerd beroep, waarbij je klantgericht en dienstverlenend moet zijn. Ook is het belangrijk dat je goed naar de klant luistert. Je kunt dan inspelen op vragen van klanten en ze adviseren bij de verkoop van producten of diensten.

Een allround kapper beschikt over voldoende kennis en vaardigheden om een haarbehandeling zelfstandig uit te voeren. Je weet precies welke methoden, apparatuur, technieken en producten je bij een haarbehandeling moet toepassen en zorgt voor een perfect resultaat.

Verder werk je hygiënisch, ergonomisch, veilig en denk je aan het milieu. De ontwikkelingen in het kappersvak veranderen voortdurend. Bovendien zijn er ieder jaar weer andere modetrends. Het is dan ook belangrijk dat je hiervan op de hoogte blijft. 

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2019/2020.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 588,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Gedurende de opleiding betaal je ongeveer 250 euro voor boeken en licenties en 50 euro voor een uniform (aan te schaffen via school of bij een leverancier naar keuze).

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen.
Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

De verplichte intake-activiteiten bestaan uit:

  • Intake-opdracht: kennismaken met het werkveld;

  • Verplichte aanwezigheid bij de opleidingsvoorlichting;

  • Individueel gesprek.

Indien extra zorg of begeleiding nodig is kan er een verlengde intake plaatsvinden. Ook deze verlengde intake is onderdeel van de verplichte intake-activiteiten.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Voor een overzicht van leerwerk- en stagebedrijven kijk je op stagemarkt.nl.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Als je de kappersopleiding met succes hebt doorlopen, kun je ervoor kiezen om verder te leren tot Salonmanager niveau 4.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Ben je toch op zoek naar iets anders? Of spreekt huidverzorging je net iets meer aan? Kijk dan eens bij de opleiding Schoonheidsspecialist.

Aanmelden

Crebo
25399
Niveau
3
Traject
bbl
Duur bbl
3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2019