Inburgeren: Schakeljaar B2 – naar hbo en mbo

Ben je immigrant met een buitenlands diploma, heb je taalniveau B1 en wil je een hbo-studie volgen of een mbo-studie op niveau 4? Dan is het Schakeljaar iets voor jou. Het doel van het Schakeljaar is om je in korte tijd voor te bereiden op een mbo- of hbo-studie.

Het startniveau is B1. Het programma gaat naar niveau B2 en je volgt de vakken Engels en wiskunde. Deze zijn verplicht. Het zijn de vakken die je bij bijna elke studie nodig hebt. Door de extra vakken ben je beter voorbereid op de studie. Het Schakeljaar is een fulltime studie.

Het Schakeljaar helpt je bij je studiekeuze en geeft je de kans om te wennen aan de Nederlandse onderwijscultuur, die vaak anders is dan je gewend bent. De manier van werken in het Schakeljaar bereidt je voor op studeren in Nederland.

Meer info over de cursus

Meer info over de cursus

Je hebt per week vier lessen Nederlands van 3 uur plus ongeveer 2,5 uur huiswerk per les, samen 22 uur per week.

Daarnaast heb je 1,5 uur maatschappijleer, 2 x 1,5 uur Engels en 2 x 2 uur wiskunde, samen 8,5 uur les, plus het huiswerk. Via het huiswerk breng je jezelf een stap verder en ben je voorbereid op de volgende les.

Verder spreek je elke week met je Nederlandse taalcontact(en). En je hebt reistijd.

Het Schakeljaar is een fulltime studie. Zorg dus dat je voldoende tijd hebt.

Doel & doelgroep

Doel & doelgroep

Het Schakeljaar is bedoeld voor mensen die zich goed willen voorbereiden op een hbo-studie en eventueel een mbo-4 studie.

Wil je alleen niveau B2 halen, dan kun je een Staatsexamen B2-cursus volgen. Het Schakeljaar is veel breder dan een B2-cursus. Door de vakken wiskunde, Engels en maatschappijleer ben je beter voorbereid op een studie. In het Schakeljaar krijg je bovendien begeleiding bij de keuze van je vervolgkeuze en besteden we aandacht aan hoe je leert op het mbo en hbo. Doordat er meer tijd is dan in een gewone B2-cursus kan je Nederlands ook op een hoger niveau komen dan precies B2. Dat hogere niveau is nodig voor je vervolgstudie.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Na aanmelding krijg je een uitnodiging voor een intakegesprek. Je neemt voor dit gesprek de door jouw behaalde diploma’s uit het land van herkomst mee. Ben je in het bezit van de DUO-lening? Neem dan de brieven van DUO mee. Ben je  cliënt van het UAF? Neem dan de acceptatiebrief van het UAF mee.

Om aan dit schakeljaar te mogen deelnemen, heb je minimaal een diploma nodig van het voortgezet onderwijs uit je land van herkomst, waarvan het niveau gelijk staat aan de Nederlandse havo. Als je vluchteling bent en daardoor in je land van herkomst het middelbare schooldiploma net niet hebt gehaald, vraag dan bij het intakebureau of je mee kunt doen aan het schakeljaar.

Daarnaast is het verplicht dat je taalniveau B1 beheerst.

Het instapniveau wordt bepaald door toetsen.

Kosten

Kosten

De kosten voor deelnemers bedragen € 3.850,-, exclusief het vak Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA). Inclusief ONA bedragen de kosten € 4.300,-.

*Prijzen zijn exclusief examenkosten.

Erkenning

Erkenning

De opleiding van Albeda voldoet aan het keurmerk Blik op Werk

Duur

Duur

Het schakeljaar duurt één jaar (ongeveer 39  weken). Het begint in september en duurt tot en met juli in het daarop volgende jaar. De lessen vinden zowel ’s morgens als ’s middags plaats.

 

Aanmelden

Duur
1 jaar
Kosten
De kosten voor inburgeringsplichtige deelnemers bedragen € 3.850,-, exclusief het vak Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA). Inclusief ONA bedragen de kosten € 4.300,-.
Cursusinhoud
Het schakeljaar is voor inburgeringsplichtige anderstalige studenten met een buitenlands diploma die willen studeren aan een Nederlandse hbo of universiteit.
Startmoment(en)
augustus 2020

Downloads