Gastronoom/Sommelier

Heb jij passie voor wijnen en exclusieve gerechten? Wil jij je gasten een onvergetelijke beleving meegeven? Als gastronoom/sommelier werk je vooral in luxere en specialistische bedrijven. Je adviseert je gasten over de ultieme wijn en spijs combinaties. Tijdens je werk ben je ook verantwoordelijk voor het verzorgen van de wijn en het samenstellen van de wijnkaart. Verder bewaak je het sociaal-hygiënisch beleid en beschik je over aansturingsvaardigheden om het team op de werkvloer zo optimaal en persoonsgericht te begeleiden. Je levert een bijdrage aan de ontwikkeling van het gastvrijheidsconcept.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de opleiding Gastronoom/Sommelier leer je de fijne kneepjes van het vak op school en tijdens je stage bij een erkend leerbedrijf. Dit is een luxe horeca bedrijf.

Gastheerschap
Als eerste word je natuurlijk opgeleid om een goede gastheer/gastvrouw te worden. Gedurende de opleiding besteden we veel aandacht aan  gastheerschap, gastronomie, expertise en het ontwikkelen van een persoonlijke stijl en coachingsvaardigheden. Naast de vakgerichte lessen zoals gastronomie (leren combineren van smaken, gerechten en wijnen) volg je ook lessen als Nederlands, Engels, Duits, loopbaan & burgerschap en rekenen. Verdiepen en verbreden van je kennis en vaardigheden doe je met het volgen van keuzedelen. Alle vakken worden zoveel mogelijk aangeboden in de context van het beroep, zodat je de theorie meteen leert toepassen in de praktijk. Je praktijklessen volg je in het schoolrestaurant VIPZ. Je werkt samen met andere studenten aan groepsopdrachten

In alle schooljaren volg je een stage (bpv, beroeps-praktijkvorming). Tijdens je stage werk je met een bpv-werkboek en voer je stageopdrachten uit voor je opleiding. Je wordt begeleid  door een bpv-begeleider van de opleiding. Hij of zij is je aanspreekpunt en volgt je ontwikkelingen in het leerbedrijf.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Met een diploma Gastronoom/Sommelier kun je aan het werk in een luxe horecabedrijf, zoals een hotel, restaurant of sterren zaak.

De gastronoom/sommelier is binnen het horecabedrijf de specialist op het gebied van dranken, wijnen, spijzen, smaakcombinaties en keukentechnieken. Met zijn  specialistische gastronomische kennis is hij in staat om gasten passende adviezen te geven voor het combineren van dranken en gerechten. Die kennis houdt hij bij door vakliteratuur te lezen en regelmatig proeverijen en beurzen te bezoeken. Verder bewaakt hij het sociaal-hygiënisch beleid en beschikt hij over de aansturingsvaardigheden om het team op de werkvloer zo optimaal mogelijk en persoonsgericht te begeleiden. Hij levert een bijdrage aan de ontwikkeling van het gastvrijheidsconcept door voorstellen te doen voor aanpassingen van communicatie-uitingen, interieur, exterieur, assortiment, prijsstelling, vorm van dienstverlening, serviceniveau en de invulling van after-sales.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als gastronoom/sommelier ga je altijd voor het meest perfecte resultaat. Je houdt daarbij rekening met de wensen van je gasten. Je speelt een belangrijke rol in het creëren en bewaken van de sfeer in het restaurant. Als gastronoom-sommelier heb je passie voor je vak. Je werkt met plezier aan het vergroten van je vakkennis en inspireert ook je collega’s hiermee. Je bent creatief en innovatief en experimenteert graag met nieuwe producten. Je bent de expert op het gebied van de laatste trends en ontwikkelingen en helpt deze ook te vertalen naar verkoopbare producten en diensten voor je bedrijf. Je commercieel inzicht draagt bij aan een goede omzet van het bedrijf. Aangezien je in de horeca werkt, is het belangrijk dat je hygiënisch en servicegericht werkt. Je ziet erop toe dat de zaak er schoon, netjes en sfeervol uitziet. Je vindt het niet erg om hard te werken, je bent stressbestendig en zet je graag in als het druk is. Verder heb je geen negen tot vijf mentaliteit. Tenslotte ben je zeer ambitieus en wil je het beste worden in je vak.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2020/2021.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1202,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 525 euro aan kleding, boeken en licenties.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Voor een overzicht van erkende stagebedrijven kijk je op  www.stagemarkt.nl/Zoeken

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met het diploma Gastronoom/Sommelier kun je doorstromen naar andere niveau 4-opleidingen of naar een hbo-opleiding, zoals de lerarenopleiding.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Wil je liever meer leren over leidinggeven en management kijk dan ook bij de opleiding Leidinggevende bediening. Past het werken in de keuken beter bij je? Kijk dan eens bij de opleiding Leidinggevende keuken. Of kies voor de opleiding Horeca manager ondernemer.

Aanmelden

Crebo
25169
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2020