Gastronoom/Sommelier

Doe mee aan de ‘Albeda Horeca Experience’.
Klik voor meer informatie!

Heb jij passie voor wijnen en exclusieve gerechten? Wil jij je gasten een onvergetelijke beleving meegeven? Als gastronoom/sommelier werk je vooral in luxere en specialistische bedrijven. Je adviseert je gasten over de ultieme wijn en spijs combinaties. Tijdens je werk ben je ook verantwoordelijk voor het verzorgen van de wijn en het samenstellen van de wijnkaart. Verder bewaak je het sociaal-hygiënisch beleid en beschik je over aansturingsvaardigheden om het team op de werkvloer zo optimaal en persoonsgericht te begeleiden. Je levert een bijdrage aan de ontwikkeling van het gastvrijheidsconcept.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de bbl-opleiding Gastronoom/Sommelier leer je de fijne kneepjes van het vak op school en tijdens je werk in een erkend leerbedrijf.

Gastheerschap
Als eerste word je natuurlijk opgeleid om een goede gastheer/gastvrouw te worden. Gedurende de opleiding besteden we veel aandacht aan gastheerschap, gastronomie, expertise en het ontwikkelen van een persoonlijke stijl en coachingsvaardigheden. Naast de vakgerichte lessen zoals gastronomie (leren combineren van smaken, gerechten en wijnen) volg je ook lessen als Nederlands, Engels, Duits, loopbaan & burgerschap en rekenen. Verdiepen en verbreden van je kennis en vaardigheden doe je met het volgen van keuzedelen. Alle vakken worden zoveel mogelijk aangeboden in de context van het beroep, zodat je de theorie meteen leert toepassen in de praktijk.

Zelfdiscipline en initiatief nemen
Bij deze opleiding komt het neer op veel zelfdiscipline en initiatief nemen; de docent is hierbij je coach. Hij of zij motiveert je en helpt je verder op weg.

Wat kan hiermee worden

Wat kan hiermee worden

Met een diploma Gastronoom/Sommelier kun je aan het werk in een luxe middelgroot of groot horecabedrijf, zoals een hotel, restaurant of sterren zaak. Je werkt in nauwe samenwerking met je leidinggevende. Je helpt ook nieuwe en/of lerende medewerkers en geeft leiding aan de medewerkers in jouw team. Door werkervaring op te doen in de praktijk kun je doorgroeien tot de rol van maître of restaurantmanager.   

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Om een bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden die je bij dat leerbedrijf kunt doen, moeten overeenkomen met het niveau en de inhoud van de opleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Welke vaardigheden moet je hebben

Welke vaardigheden moet je hebben

De gastronoom/sommelier is binnen het horecabedrijf de specialist op het gebied van dranken, wijnen, spijzen, smaakcombinaties en keukentechnieken. Met zijn  specialistische gastronomische kennis is hij in staat om gasten passende adviezen te geven voor het combineren van dranken en gerechten. Die kennis houdt hij bij door vakliteratuur te lezen en regelmatig proeverijen en beurzen te bezoeken. Verder bewaakt hij het sociaal-hygiënisch beleid en beschikt hij over de aansturingsvaardigheden om het team op de werkvloer zo optimaal mogelijk en persoonsgericht te begeleiden. Hij levert een bijdrage aan de ontwikkeling van het gastvrijheidsconcept door voorstellen te doen voor aanpassingen van communicatie-uitingen, interieur, exterieur, assortiment, prijsstelling, vorm van dienstverlening, serviceniveau en de invulling van after-sales.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2019/2020.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 588,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 475 euro aan boeken en licenties.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Voor een overzicht van erkende stagebedrijven kijk je op www.stagemarkt.nl/Zoeken

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met het diploma Gastronoom/Sommelier kun je doorstromen naar andere niveau 4-opleidingen of naar een hbo-opleiding, zoals de lerarenopleiding.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Wil je liever meer leren over leidinggeven en management kijk dan ook bij de opleiding Leidinggevende bediening. Past het werken in de keuken beter bij je? Kijk dan eens bij de opleiding Leidinggevende keuken. Of kies voor de opleiding Horeca manager ondernemer.

Aanmelden

Crebo
25169
Niveau
4
Traject
bbl
Duur bbl
3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2020